Jaro je v plném proudu a léto se blíží mílovými kroky. S horkými dny přichází i neodolatelná chuť na osvěžující zmrzlinu. Jak ale v záplavě různých druhů a příchutí poznat tu opravdu kvalitní? Poradíme vám, čeho si všímat při výběru, abyste si pochutnali na prvotřídní zmrzlině a vyhnuli se nekvalitním napodobeninám.
Obecně můžeme zmrzliny rozdělit na několik základních druhů. Kopečkové či točené jsou klasikou, kterou si necháváme naložit do kornoutků především u venkovních stánků. Zrovna tak si můžeme dopřát zmrzlinu na dřívku neboli nanuk nebo třeba mražený dort v krabičce.
Co se týče příchutí, nejoblíbenější jsou z dlouhodobého hlediska ty tradiční – čokoládová, vanilková, jahodová nebo pistáciová. Pochutnávat si ale můžete i na zmrzlinách s příchutěmi vyloženě bizarními – třeba takovými, které chutnají po mase, sýru nebo bramborách.
Vraťme se ale ke klasice. Běžné zmrzliny můžeme dále rozdělit na smetanové a mléčné nebo vodové. V obou kategoriích lze vsadit na kvalitu, stačí vědět, jak má správné složení vypadat.
Co může být lepší než zmrzlina mezi dvěma sušenkami? Sladké mražené sendviče jsou populární letní lahůdkou. Jejich výroba zabere klidně i jen pár minut, ještě rychleji ale zmizí do úst blaženě se usmívajících strávníků. Výhodou zmrzlinových sendvičů je jejich snadná příprava, kterou zvládnete i s dětmi, nekonečné možnosti chutí a variací a také praktický způsob servírování a konzumace.
Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.
U mražených dortů nebo nanuků prodávaných v obchodě si můžete složení nastudovat poměrně jednoduše. U kvalitních produktů budou na prvních místech uvedené suroviny jako smetana, tvaroh, jogurt nebo mléčný tuk. Dále tu nejspíš najdete ovoce, oříšky nebo třeba kakao – záleží samozřejmě na příchuti.
Zbystřit byste měli v případě, že se na prvních místech ve složení objevují ingredience jako cukr nebo voda. Kvalitu určitě nezaručí ani levné rostlinné tuky (například kokosový), ani umělá barviva. Pozor si dávejte také u nanuků s čokoládovou polevou. Často v ní totiž nenajdete prakticky žádné kakao, jen ztužený tuk.
U kopečkové nebo točené zmrzliny bohužel informaci o složení nenajdete. Můžete se ale zeptat obsluhy nebo se podívat na webové stránky, pokud jimi stánek disponuje. Zmrzlinárny zakládající si na kvalitě se tím jistě rády pochlubí.
Orientovat se ale můžete i pouhým okem. Kvalitnější zmrzliny většinou mají přirozenější, méně křiklavou barvu. Zářivé barvy nejen u kopečkových zmrzlin, ale třeba i u ledňáčků napovídají, že k jejich výrobě byla použita nejrůznější éčka, umělá barviva či dochucovadla.
Kvalitu zmrzliny do jisté míry poznáte i podle konzistence a chuti. Měla by být hladká a bez hrudek. Při rozpouštění v ústech by neměla působit drsně jakoby pískovitě. Měla by být cítit po dané příchuti bez jakýchkoli vedlejších chutí.
Obecně lze říci, že za kvalitu si přirozeně trochu připlatíte. Rozhodně to však stojí za to. Raději si dopřejte jednou za čas skutečně hodnotnou pochoutku, po které se budete jen olizovat, než utrácet pravidelně za laciný produkt pochybné jakosti.
Zdroj: SZPI, Kupi