Jak skladovat pečivo, aby vydrželo křupavé? Igelitové sáčky vyhoďte do plastu, jsou mnohem lepší způsoby

Rozličné pečivo v ošatce amenic181 / Shutterstock.com

Milujete vůni čerstvého pečiva, ale nevíte, jak ho doma co nejdéle uchovat? Prozradíme vám osvědčené triky, díky kterým si rohlíky, housky i chleba zachovají svou křupavost a lahodnou chuť. Zjistěte, proč je chlebník nepostradatelným pomocníkem a jaké další možnosti skladování můžete vyzkoušet.

Přečtěte si také

Jak se dobře vyspat i v parném létě, když nás budí horko nebo světlo brzy ráno?

Zapomeňte na igelitové sáčky

I přesto, že si z obchodu donesete pečivo nebo chleba v igelitovém sáčku, po příchodu domů je vždycky vybalte. Skladování v igelitových sáčcích se nedoporučuje kvůli vzniku plísní.

Nejlépe uděláte, když budete pečivo skladovat v bavlněném nebo lněném plátně či v ošatce. Jde o efektivní způsob, jak ho udržet nejen čerstvé, ale i zdravotně nezávadné. Takto zabalené ho můžete skladovat i v chlebníku.

Relativní novinkou je ještě pořád balení pečiva do voskových ubrousků, které jsou ekologickým řešením. Správně zabalené pečivo ve voskovém ubrousku nebo voskovém sáčku vydrží čerstvé až 5 dní. Nezapomínejte však na to, že je nutné skladovat ho mimo sluneční paprsky a ideálně na chladnějším místě.

Chlebník je skvělým ochráncem proti oschnutí

Nejjednodušším způsobem, jak zachovat pečivo i chleba čerstvé, je jejich skladování v chlebníku. Aby si chléb a rohlíky zachovaly svoji čerstvost co nejdéle, opět je před uložením zabalte do bavlněné nebo lněné utěrky.

Chlebník byste měli umístit tam, kde nedochází ke změnám teploty. Nezapomeňte dbát ani na jeho čistotu – stačí pravidelné utírání vlhkým hadříkem, který namočíte v octové vodě. Jeho největší nevýhodou je naopak velikost, kvůli které je velmi obtížné jejich uložení v menších kuchyních.

Žena vyndává rohlíky z chlebníku Mike_shots / Shutterstock.com

Jaké druhy chlebníků jsou dostupné?

Nejrozšířenějšími chlebníky jsou ty ze dřeva, které jsou nicméně náchylné na vlhkost. Kromě toho zachytávají pachy a hůře se čistí, takže může docházet ke vzniku plísní. V případě, že se rozhodnete pro dřevěný chlebník, dejte si pozor, z jakého dřeva je vyrobený. Nejkvalitnější a taktéž nejodolnější jsou ty z lípy, jasanu nebo břízy.

Dostupné jsou také plastové chlebníky, jejichž výhodou je nízká pořizovací cena a lehká údržba. Plast ale nemá dlouhou životnost a při pravidelném používání se může lehce opotřebovat a rozbít. Seženete také chlebníky ze skla a keramiky, které neabsorbují pachy. Jsou však velmi těžké a křehké, kvůli čemuž se oproti těm plastovým hůře čistí.

Velké popularitě se v posledních letech těší také nerezové chlebníky, které jsou kromě vysoké funkčnosti také designovým doplňkem do kuchyně.

Chlebník s různými druhy pečiva Tony Design / Shutterstock.com

Další možnosti skladování pečiva

V šuplíku

V případě, že nemáte chlebník nebo nechcete pečivo skladovat v proutěných košících na stole, můžete ho uložit do větších šuplíků, které vaše kuchyňská linka nabízí. Opět by mělo být uložené na místě, kde se nemění teploty a taktéž by mělo mít v šuplíku dostatek místa. Nedoporučuje se skladování v blízkosti lednice nebo trouby na pečení.

Zmrazení

Další možností, jak zachovat čerstvost pečiva, je jeho skladování v mrazáku. V tomto případě je nutné jej předem zabalit do igelitového sáčku a nechat zamrazit. Při skladování v mrazáku je ještě lepší pečivo pevně zabalit do alobalu nebo speciálních mrazicích sáčků, aby se zabránilo vysušení a tvorbě ledových krystalků. Jakmile se rozhodnete pro jeho rozmrazení, nezapomeňte sáček pootevřít. V opačném případě by mohlo pečivo při rozmrzání navlhnout.

  • Tip: Chléb a pečivo můžete také nakrájet na plátky a zmrazit po jednotlivých porcích. Pak stačí vytáhnout jen potřebné množství a nechat rozmrazit nebo rovnou opéct.

V keramice nebo kameninové nádobě

Skladování pečiva v uzavřené keramické nebo kameninové nádobě představuje skvělý způsob, jak prodloužit jeho čerstvost a zachovat kvalitu. Tyto materiály jsou prodyšné a umožňují cirkulaci vzduchu, což zabraňuje vzniku vlhkosti a plísní. Pečivo tak zůstává déle křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Keramika a kamenina navíc působí přirozeně a esteticky, takže nádoba může sloužit i jako atraktivní doplněk na kuchyňské lince nebo jídelním stole. Při výběru dbejte na to, aby nádoba měla dobře těsnící víko, které ochrání pečivo před vysycháním a vnějšími pachy.

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem

Na tento snadný a výborný špaldovo-žitný chléb se šmakounem budete potřebovat domácí pekárnu, která vám zajistí čerstvé pečivo bez chemických přísad každý den, a to bez větší námahy. Stačí jen vložit ingredience dovnitř a počkat si na chutný výsledek.

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem
Sladký dýňový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Sladký dýňový chlebíček

Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.

Sladký dýňový chlebíček

Jak „oživit“ tvrdé nebo gumové pečivo?

Pokud se vám stane, že pečivo již není tak čerstvé a křupavé, jak byste si přáli, existuje jednoduchý trik, jak ho rychle oživit. Stačí pečivo lehce navlhčit vodou, například pomocí rozprašovače nebo vlhkého ubrousku, a poté ho krátce zapéct v troubě předehřáté na 150–200 °C nebo v topinkovači. Vlhkost pronikne do struktury pečiva a oheň oživí jeho texturu i chuť. Tento proces by měl trvat jen pár minut, aby se pečivo nesušilo příliš. Po vychladnutí bude opět křupavé na povrchu a vláčné uvnitř, téměř jako čerstvě upečené. Tento trik funguje skvěle u baget, rohlíků, housek i krájeného chleba.

Zdroj: Kupi