Vyléváte vodu po uvaření brambor a rýže? Děláte velkou chybu! Má nespočet využití, o která přicházíte

Žena dává bramboru do hrnce s vodou a bramborami Pixel-Shot / Shutterstock.com

Voda po uvaření brambor a rýže může být vaším novým pomocníkem v domácnosti i péči o zdraví. Využijte ji jako základ smoothie, přírodní léčivo, omlazující kúru nebo zaručenou péči o vlasy. Bramborový a rýžový vývar najde své využití i v kuchyni při čištění připálených hrnců nebo jako ekologické hnojivo a ochrana proti škůdcům v zahradě.

Přečtěte si také

Zatočte se špinavými žaluziemi! Známe nejjednodušší způsob, jak na to rychle a bez nervů

Voda z brambor jako základ do zdravého smoothie?

Voda z čerstvých brambor je zdravý základ, který můžete přidat do oblíbeného smoothie nápoje. Tento nápoj je vhodný především pro ty, kteří chtějí zhubnout a potřebují své tělo obohatit o vitamíny. Voda z brambor nejlépe chutná s citrónem. V menším množství ji však zvládnete vypít i jen tak.

Smoothie z červené řepy a jablka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z červené řepy a jablka

Smoothie se často připravují z kombinace zeleniny a ovoce. Možná si říkáte, že se vám moc nechce popíjet červenou řepu – ale věříme, že vás tato chuť mile překvapí! Řepa je navíc velmi zdravá, a do svého jídelníčku bychom ji tudíž měli zařazovat pravidelně.

Smoothie z červené řepy a jablka
Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce
Smoothie nanuky
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie nanuky

Domácí smoothie nanuk může být nejen chutný, ale také velmi zdravý. Výhodou je, že přesně víte, jaké ingredience bude nanuk obsahovat, a nemusíte se tak bát přidaných barviv, éček a konzervantů.

Smoothie nanuky

Přírodní léčivo při průjmu i kocovině

V případě, že jste do vody přidali sůl, může vám voda pomoci proti kocovině. Doporučujeme vodu pít po lžičkách. Někteří dokonce pijí vodu každý den, protože pomáhá odvodňovat organismus.

Rýžová voda je zase skvělým pomocníkem v boji proti průjmu. Pro lepší konzumaci si vodu přelijte do sklenice a pijte ji brčkem nebo lžičkou po malých dávkách.

Omlazující kúra pro vaši pleť

Vařená bramborová voda obsahuje množství minerálů, vitamínů a škrobů, které mají pozitivní účinky na lidskou pokožku. Nahraďte pleťovou vodu vodou z uvařených brambor a aplikujte si ji na tvář každý večer před spaním.

Rýžový vývar můžete také zkusit využít v péči o vaši pleť. Rýžová voda údajně pomáhá v boji s akné a proti vyrážkám nebo zánětům kůže. Při dlouhodobém používání také dokáže zmírnit tvorbu pigmentových skvrn.

Žena slévá vodu z rýže do misky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zaručená péče o vlasy

Neosolenou vodu z uvařených brambor nechte mírně vychladnout a následně ji použijte při umývání vlasů. Stačí když si na závěr koupele vlasy opláchnete bramborovou vodou, která jim dodá jedinečný lesk a jemnost. Výsledky se dostaví už po několika umytí.

Na vlasy má pozitivní účinky také rýžový vývar, který dokáže nahradit vlasové tonikum. Nejdříve si vlasy tradičně umyjte šamponem a následně je opláchněte vývarem, který nechte působit 3–5 minut. Vaše vlasy získají sílu a zaručený lesk. Rýžová voda je skvělá na vlasy poškozené odbarvováním, protože obsahuje látku inositol. Ta pomáhá opravovat poškozené vlasy zevnitř, a to včetně roztřepených konečků.

Bramborový a rýžový vývar vyčistí připálené hrnce

Málokoho by napadlo, že vodu z uvařených brambor a rýže může využít i k vyčistění připálených hrnců nebo pánví. Slaná bramborová voda je také skvělým leštidlem na příbory i zašpiněná dvířka od trouby.

Mšice mají smůlu

Neslaný vývar z brambor můžete použít také na zničení mšicí, které nejčastěji napadají růže. Stačí, když vývar necháte vychladit a nalijete ho do rozprašovače. Kromě mšic vývar likviduje také škodlivý hmyz. Skvělý je také jako ekologické hnojivo na květiny.

Znáte i další tipy, jak využít vývar z brambor a rýže? Dejte nám vědět do komentářů.

Zdroje: Healthline, Medical News Today