Nezralé mango, avokádo nebo ananas? Nechte je dozrát do pár hodin. Funguje trik s rýží, novinami nebo troubou

Rozkrájené mango a vedle 3 celá manga Image bug / Shutterstock.com

Milujete exotické ovoce jako mango nebo avokádo, ale často v obchodech narazíte pouze na tvrdé a nezralé kusy? Není divu, toto ovoce se totiž sklízí ještě nedozrálé a při transportu se očekává, že postupně změkne. To se ale ne vždy podaří. Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, jak i doma docílit rychlého dozrání manga či avokáda. Díky nim si na šťavnatém a křehkém ovoci pochutnáte už za pár hodin.

Přečtěte si také

Přehled vánočních trhů v ČR: Co na nich koupíte a kde budou ty nejhezčí?

Zralost manga i avokáda zjistíte podle nálepek

Výhodou obou těchto plodů je, že patří mezi ovoce produkující vyšší množství ethylenu, což je plyn urychlující dozrávání (hodně ho produkují například i jablka, banány, švestky, rajčata, hrozny, melouny či cibule).

Proto i v případě, že koupíte mangoavokádo zcela tvrdé, snadno doma docílíte jeho změknutí. Stačí mu pouze správně pomoci, a především ho nedávat do ledničky, kde se vlivem chladu celý proces zrání zastaví.

Tatarák z tuňáka a avokáda
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z tuňáka a avokáda

Tatarák z tuňáka a avokáda je dalším zajímavým předkrmem. Vyzkoušejte tento velmi jednoduchý a vynikající recept a překvapte své blízké. Tatarák podávejte ideálně s opečeným toustovým chlebem.

Tatarák z tuňáka a avokáda
Tortilla s uzeným lososem a avokádem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s uzeným lososem a avokádem

Tyto vynikající tortilly jen z pár ingrediencí si zamilujete. Pokud zrovna nestíháte nebo máte chuť na lehký oběd, budou tou správnou volbou. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť dokonalá.

Tortilla s uzeným lososem a avokádem
  • Tip: V obchodem můžete narazit i na ovoce s nálepkou „ready to eat“ či „eat me“ (neboli „sněz mě“). Bývá sice dražší, na druhou stranu zaručuje, že se dá ihned sníst a je krásně sladké a šťavnaté, v případě avokáda ideálně měkké a chutné.
  • Na druhou stranu se někdy setkáte i s plody speciálně označenými jako „k dozrání“. Ty bývají zase levnější, musíte ovšem počítat s tím, že budou vyžadovat trochu péče.
Avokádo v ruce v obchodě Joyisjoyful / Shutterstock.com

Jak nechat dozrát avokádo?

  1. Zabalení do novin: V uzavřeném prodyšném prostoru bude vylučující se ethylen působit rychleji. Stačí každý kus avokáda samostatně zabalit do novin a nechat při pokojové teplotě (nejlépe ale na slunném parapetu za oknem) stát 1–2 dny.
  2. Papírový sáček + banán či jablko: Obdobně můžete plody uzavřít do papírového sáčku. Dozrávání navíc podpoříte a urychlíte, když k avokádu přibalíte zralý banán nebo jablko.
  3. V troubě: Jedná se o nejrychlejší metodu. Takto změklé avokádo je ideální pro přípravu guacamole, pomazánek nebo pro přidání do salátů, tortill apod. Avokádo zabalte do alobalu a nechte cca 10–15 minut péct v troubě předehřáté na 100 °C. Poté nechte vychladnout a můžete se do něho pustit.

Zralé avokádo poznáte tak, že je na omak akorát měkké (nikoliv kašovité), slupka pružná a jeho stopka jde velmi snadno odloupnout. Tmavší skvrny na slupce značí přezrání.

Co platí na nedozrálé mango?

  1. Zabalení do novin či papírového sáčku: Funguje stejně jako v případě avokáda, pouze u manga dbejte na to, aby papírový obal nebyl kolem plodu pevně uzavřený. Je potřeba nechat otvory pro unikání přebytečného ethylenu, jinak by mohlo mango velice rychle začít hnít či plesnivět. Při pokojové teplotě by takto mělo dozrát během 1–3 dnů.
  2. Zasypání rýží: Metoda, která pochází z Indie, kde se tradičně manga uchovávají v papírových pytlících plných rýže. Ta díky pevnému obklopení plodu zefektivňuje působení plynu. A to dokonce natolik, že ovoce dozrává i do druhého dne a je potřeba mango každých 6–12 hodin kontrolovat, zda neměkne příliš.

Zralé mango poznáte podle krásné vůně, ale také měkčí struktury. Pokud je plod úplně tvrdý, pak ještě není připraven ke konzumaci.

Muž dává avokádo do misky s avokády a banány Ladanifer / Shutterstock.com

Ananasu pomůžou noviny i jablko

Spolu s avokádem a mangem patří do kategorie oblíbeného exotického ovoce, u kterého zákazník nemusí na první pohled poznat jeho zralost, také ananas. Zralý plod by měl být na omak měkčí, kvůli tvrdé slupce to ale nemusí být jednoduché poznat. Mnohem lepší je vyzkoušet test s listy – u zralého ananasu jdou ze středu růžice snadno vytáhnout, u nezralého ne.

Pokud jste tedy koupili ananas, který ještě nějaký ten čas potřebuje, pak ho obdobně stačí zabalit do novin nebo papíru, případně přiložit jablko či banán a nechat při pokojové teplotě stát na lince. Je ovšem pravděpodobné, že u takového kousku nikdy nedosáhnete plné, šťavnaté a sladké chuti jako u ananasu, který pravděpodobně nebyl podtržený.

Mangová zmrzlina
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mangová zmrzlina

Mangovou zmrzlinu jen ze tří ingrediencí si zamilujete. Stačí mít po ruce jen hodně zralé mango a přezrálý banán, přidat smetanu – a dílo je hotovo. Žádnou jinou zmrzlinu už nebudete chtít jíst, to vám garantujeme.

Mangová zmrzlina
Kuře s mangovou omáčkou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuře s mangovou omáčkou

Kuře s mangovou omáčkou je vynikající pokrm, ve kterém perfektně vynikne chuť sladkého manga, skvěle se doplňující s orestovanými kuřecími kousky. Příprava je jednoduchá a rychlá, což jistě oceníte, pokud hledáte rychlovku k obědu nebo večeři.

Kuře s mangovou omáčkou

Krájení exotických plodů není žádná věda

Ovoce dozrálo, ale jak ho nyní sníst? Řada lidí s porcováním manga či avokáda stále zápasí. Postup krájení je přitom velmi snadný. Avokádo je nejlepší podélně rozkrojit, pecku vyjmout a dužinu vydlabat ze slupky lžičkou.

S mangem to může být o něco obtížnější, v jeho středu se nachází plochá pecka pevně srostlá s dužninou. Zakrojit je proto na obou stranách potřeba asi 1 cm od středu, abyste se pecce vyhnuli. Získáte dvě půlky dužiny, které snadno vydlabete nebo nakrájíte na kostičky.

Práci vám může usnadnit i řada vychytávek z obchodů. Koupit se dají speciální kráječe na mango, vykrajovače a nože na avokádo i vykrajovače na ananas, s jejichž pomocí jednoduše oddělíte dužinu od dřevnaté slupky.

Zdroj: Smooth cooking, Alisha easy cooking, Kupi