Kurkuma, žlutý zázrak z Indie, je více než jen obyčejné koření. Tato mocná bylina skrývá řadu zdravotních benefitů, od posílení imunity až po ochranu před srdečními problémy. Objevte kouzlo kurkumy a naučte se, jak ji správně používat v kuchyni. Jako bonus pro vás máme recept na lahodné zlaté mléko, které si zamilujete! Nechte se unést exotickou chutí a dopřejte svému tělu to nejlepší. Kurkuma – vaše nová cesta ke zdraví a vitalitě.
Co jsou to vlastně antioxidanty? Jde o látky, o kterých je známo, že bojují s volnými radikály. Při zpracování jídla nebo při vystavení vnějším toxinům tělo produkuje volné radikály, které mohou vést k oxidativnímu stresu v buňkách.
Antioxidanty tyto volné radikály nicméně neutralizují, a to tím, že se vzdají části svých vlastních elektronů, čímž přeruší řetězovou reakci. Zázračný antioxidant, který se v kurkumě nachází, se nazývá kurkumin.
Hlavním benefitem pro lidské zdraví jsou její protizánětlivé účinky. Kurkuma má výrazné antioxidační vlastnosti, a tak je velkým pomocníkem pro správnou funkci jater. Pravidelnou konzumací si zajistíte i nižší hladinu cholesterolu v krvi, posílenou imunitu nebo prevenci před srdečními problémy.
Kurkumu lze nejčastěji použít v kuchyni, přidáním špetky koření do jídla. Problémem ovšem je, že tělo vstřebá jen minimální množství kurkuminu, protože není rozpustný ve vodě. Pro maximální vstřebání této zázračné látky je tedy potřeba do jídla přidat také pepř, který díky alkaloidu pomůže vstřebat kurkumin přes střevní stěny.
Kurkumu seženete v každém supermarketu či zdravé výživě jako mleté koření – pokud preferujete tuto podobu, nezapomeňte ho skladovat v uzavřené nádobě na tmavém místě. Koupit ji nicméně lze také jako kapsle nebo tablety, a to i v lékárnách.
Kurkuma latté neboli „zlaté mléko“ je oblíbený nápoj, který si připravíte z již přichystané směsi (cena kolem 120 Kč ve zdravé výživě nebo lékárně) nebo z jednotlivých surovin. Postup je velmi jednoduchý:
A voňavý a zdravý nápoj je na světě! Vyzkoušíte ho také?
Zdroj: Healthline, Kupi