Mikrovlnná trouba je dnes už nezbytnou výbavou většiny domácností. Někteří ji využívají pro ohřívání a vaření každý den, jiní ji zapnou jen v nejnutnějších případech. O jejich škodlivosti je možné slyšet mnoho informací, ale ne všechny jsou založené na pravdě. Skutečně byste se měli mikrovlnce vyhýbat, nebo je její používání bezpečné a nezávadné?
Mikrovlnná trouba není žádný nový vynález, na svědomí ji má americký elektroinženýr Percy Spencer, který ji patentoval už v 50. letech minulého století. Dokáže jídlo připravit mnohem rychleji než běžná trouba. Někteří si myslí, že jsou dokonce velkými žrouty energie. Jelikož se v nich ohřeje jídlo až 6x rychleji než v normální troubě, ve skutečnost vaše výdaje za energie šetří. Jsou tak rychlé a efektivní, protože přivádějí tepelnou energii přímo do molekul uvnitř jídla. Mikrovlny jsou velmi podobné elektromagnetickým vlnám, které proudí vzduchem z televizních a rozhlasových vysílačů.
Kupte se slevou Popcorn do mikrovlnky Penny.
Zatímco rádiové vlny jsou dlouhé, mikrovlny jsou kratší. Přes svou malou velikost nesou obrovské množství energie. Jídlo se v mikrovlnce točí proto, aby došlo k rovnoměrnému ohřívání. Stejně jako rádiové vlny projdou i přes zeď domu, mikrovlny proniknou dovnitř vašeho jídla. Jediné, co brání průniku vln ven, jsou reflexní kovové stěny, od nichž se vlny odrazí jako od zrcadla. Vibrující molekuly mají teplo, takže čím rychleji molekuly vibrují, tím je jídlo teplejší. Mikrovlny tak předávají svou energii molekulám v potravině a rychle ji ohřívají.
Jednou z nevýhod mikrovln je, že mohou poškodit živé buňky a tkáně. To je důvod, proč mohou být mikrovlny pro lidi škodlivé a proč jsou obklopeny pevnými kovovými stěnami, které neumožňují únik vln. V běžném provozu jsou mikrovlnné trouby naprosto bezpečné. Častým mýtem je, že mikrovlnka může způsobovat rakovinu. Rakovinu může způsobovat ionizující záření, ale mikrovlnky produkují neionizující záření. Jde tedy o nízkoenergetické záření, které nepůsobí stejně. I když potraviny upravené v mikrovlnné troubě pohlcují záření, nejsou radioaktivní a nemají přímý vliv na vznik karcinogenních buněk.
Toto zajímá většinu lidí, protože teplo ničí některé vitamíny, zejména vitamín C. Vaření v mikrovlnné troubě zničí mnohem méně vitamínů než běžná trouba, protože má kratší dobu vaření. Jde tedy z nutričního pohledu o nejlepší způsob vaření. Dokonce i při vaření ve vodě se ze zeleniny vyluhují důležité živiny. Když se použije vaření v mikrovlnce s malým množstvím vody, jídlo se ohřeje zevnitř ven a dojde k zachování většiny vitamínů.
Bylo provedeno velké množství studií, které zkoumaly vliv mikrovln na živiny v různých potravinách. Ať už jde o antioxidanty, vitamíny nebo flavonoidy, krátké a účinné vaření v mikrovlnné troubě je šetrnější než používání trouby, tlakového hrnce nebo smažení. Výjimku tvoří některé druhy potraviny, které je vhodné vařit běžným způsobem, protože by mohly explodovat, ztratit chuť nebo změnit konzistenci. Je třeba také myslet na to, že mikrovlny způsobují ztrátu vlhkosti, takže ohřívané jídlo může být více suché.
Máte nějaké zajímavé zkušenosti nebo příhody s mikrovlnkou? Už vám v ní něco explodovalo? Podělte se s námi do komentářů.