Grilování se v posledních letech těší obrovské oblibě. A není se čemu divit. Vlahé večery vyloženě lákají k příjemnému venkovnímu posezení, u kterého rozhodně nesmí chybět dobré jídlo. K jeho přípravě budete ovšem potřebovat vhodný gril. Jaké druhy existují a jak vybrat ten pravý?
Základním kritériem při výběru grilu je jeho velikost. Tu vybírejte podle toho, kolik lidí se zpravidla chystáte hostit.
Nejmenší produkty mají grilovací plochu okolo 1 200 cm². Jde především o grily stolní, povětšinou elektrické. Snadno se přenáší, takže jsou ideální pro využití na balkoně, terase, a dokonce i v interiéru. Jejich nevýhodou je, že na nich připravíte jen menší množství jídla, takže pro větší sešlost přátel se úplně nehodí.
Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.
Středně velké grily disponují rošty do velikosti 2 500 cm². Bez problémů na nich připravíte dostatek porcí pro celou rodinu nebo menší skupinu hostů.
Jestliže si chcete užívat grilování ve velkém a pořádat okázalé párty, budete muset volit mezi největšími grily, jejichž rošty se mohou pyšnit velikostí až 3 500 cm².
Dále je potřeba promyslet si, jaké palivo budete chtít při grilování využívat. Tato volba ovlivní nejen způsob grilování, ale i výslednou chuť pokrmu. Na výběr máte tři nejrozšířenější druhy.
Grily na dřevěné uhlí jsou asi nejklasičtější. Právě od nich se během grilování line ta správná vůně, ze které se všem v okolí sbíhají sliny. Takto připravené dobroty budou mít typickou chuť grilovaných pokrmů, z vaší strany to však bude vyžadovat určitý cvik v zapalování a při manipulaci s dřevěným uhlím. Zároveň budete muset poctivě hlídat velikost plamene, abyste připravovanou pochoutku nespálili.
K těmto grilům se jednoduše připojí propanbutanová láhev, potom už s nimi zacházíte podobně jako s domácím sporákem. Ovládání je tedy velmi jednoduché a pohodlné, jídlo však nebude mít typické kouřové aroma. Pořizovací cena je také obvykle o něco vyšší.
Elektrické grily jsou velmi praktické, protože příprava pokrmů je s jejich pomocí snadná a rychlá. Můžete je využívat dokonce i doma, takže si užijete grilování i za nepříznivého počasí. Venku ovšem musíte myslet na to, abyste měli k dispozici elektrickou zásuvku. Proto jsou tyto grily vhodnější spíše na terasu nebo balkon než na rozlehlou zahradu.
Spousta grilů má k dispozici i mnoho nejrůznějších vychytávek. Čím dražší model zvolíte, tím jich bude samozřejmě víc. Zvažte, které z nich oceníte nejvíce.
Pokud máte na zahradě nedostatek odkládacích ploch, určitě se vám bude hodit gril vybavený postranním stolkem, na nějž můžete během grilování odkládat všechno potřebné. Praktické háčky zase umožňují zavěšení grilovacího náčiní, takže jej máte vždycky po ruce. Velké grily mohou mít k tomuto účelu dokonce celou skříňku.
Během samotného grilování se výborně hodí i termostat, díky němuž můžete regulovat teplotu grilu. Nejčastěji jsou jím vybavené elektrické grily.
Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.
K samotnému grilu se vyplatí pořídit i vhodné příslušenství. Grilovací nářadí obvykle seženete v praktické sadě i zvlášť.
Zdroj: Kupi.cz