Med je oblíbeným přírodním sladidlem, ale koluje o něm spousta mýtů. Může se med zkazit? Ztrácí v horkém čaji své cenné vitamíny? A určuje barva medu jeho kvalitu? V našem článku se dozvíte odpovědi na tyto otázky a zjistíte, jak med správně skladovat a používat.
Bohužel, tento výrok je mýtus, a proto je potřeba si dávat pozor na to, jak a kde med skladujete. Není dobré sklenice s ním skladovat na světle nebo je vystavovat vyšším teplotám.
Med by se měl skladovat v suchu, při teplotě do 25 °C a ve tmě. Ideálním místem pro jeho uložení je tedy například komora. Med pohlcuje vlhkost, proto je důležité, aby sklenice byla dobře uzavřena.
V tomto případě jde také o mýtus, kterému lidé často věří, a to díky vysoké trvanlivosti medu. Jeho dlouhá životnost je zapříčiněna nízkým obsahem vody a vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Med přímo od ověřených včelařů by se opravdu neměl zkazit, avšak mnoho výrobců, především těch, kteří dodávají do větších obchodních řetězců, do něj přidává větší podíl vody, kvůli kterému může med po čase začít kvasit. Kvalitní medy jsou pravidelně kontrolovány. Ověřuje se u nich nepřítomnost pesticidů i antibiotik a také se kontroluje jejich fyzikální a chemické složení.
Naštěstí ani v tomto případě nejde o pravdu. Díky lžičce a míchání má čaj v době vložení medu přibližně 80–90 °C, což nestačí na znehodnocení vitamínů, které med obsahuje. Je potřeba si ale dávat pozor na to, aby byl med vkládán až po zalití čaje vařící vodou. K čaji by nikdy neměl být přidán před zalitím.
Ano, pyl se v medu nachází vždy, díky jeho rozboru se dá dokonce zjistit původ medu. Medy, které najdete na pultech obchodních řetězců, procházejí přísnými kontrolami a musí splňovat několik norem včetně množství pylu, které obsahují.
Tip na rychlou, a přitom zdravou svačinku se hodí vždycky! Pohanka obsahuje velké množství prospěšných látek. Vyzkoušejte tentokrát pohanku slazenou hruškou a medem, které říz dodává skořice a svěžest zase čerstvé ovoce.
Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.
I když má med antibakteriální vlastnosti, obsahuje glukózu a fruktózu, které jsou pro bakterie v ústech potravou. Žádné laboratorní výzkumy zatím nedokázaly, že by med způsoboval méně zubních kazů než jiné sladké potraviny. Takže ačkoliv je med zdravější než třeba rafinovaný cukr, neznamená to, že by po jeho konzumaci nebylo potřeba si čistit zuby.
Hodně lidí si myslí, že kvalitu medu určuje jeho barva. Je to opravdu pravda? Je tmavší med kvalitnější? Toto tvrzení není nijak opodstatněné. Barva medu závisí na tom, odkud včela sbírá nektar a medovici. Základ tmavších medů tvoří medovice, naopak světlejší medy jsou květové. Výběr medu podle odstínu tedy závisí na chuťové preferenci každého z nás.
Jaký med preferujete vy? Dejte nám vědět dolů do komentářů, který druh vám nejvíce chutná a jak ho využíváte.
Zdroje: Včelstva online, Kupi