Podle vědců Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) by měl být obsah přidaných a volných cukrů v potravinách co nejnižší. Komplexní hodnocení bezpečnosti přineslo odpověď na otázku, zda jsou cukry v potravinách v určitém množství škodlivé a jak souvisí se zdravotními problémy. Díky výzkumu a zjištěním budou moci orgány veřejného zdraví aktualizovat rady pro spotřebitele.
Strava zahrnuje hned několik zdrojů různých druhů cukrů. Zatímco některé z nich se v potravinách vyskytují přirozeně, jiné jsou přidané. A právě poměrem mezi volnými a přidanými cukry se zabýval úřad EFSA.
Cílem bylo hodnocení bezpečnosti velkého množství cukrů. Dominique Turck, předseda panelu odborníků na výživu provádějících hodnocení, uvedl: „Došli jsme k závěru, že příjem přidaných a volných cukrů by měl být jako součást nutričně vyvážené stravy co nejnižší; to je v souladu s aktuálními doporučeními. Vědecké důkazy nám však neumožnily stanovit tolerovatelnou horní úroveň příjmu cukrů ve stravě, což bylo původním cílem tohoto hodnocení.“
Vědci z EFSA v rámci veřejné konzultace sice získali velké množství cenných informací, podle některých z nich však disponují pouze omezenými daty a nedostatkem studií u osob, které konzumují méně než 10 % přidaných a volných cukrů. „Zdůraznili jsme, že existují nejistoty ohledně rizika chronických onemocnění u lidí, jejichž konzumace přidaných a volných cukrů je nižší než 10 % jejich celkového energetického příjmu. To je způsobeno nedostatkem studií zkoumajících příjem cukru v tomto rozmezí hodnot. Omezená data také neumožnila porovnat účinky cukrů přidaných, cukrů volných a cukrů celkových,“ upřesnil předseda Turck.
Kupte se slevou Cukr krystal.
Mezi nejznámější zdravotní komplikace a známku velkého množství přidaného a volného cukru v potravě patří zubní kaz. Vědci jej spojují také s konzumací oblíbených nápojů slazených cukrem, ale i džusů a nektarů. Nadměrná konzumace cukrů navíc může vést k různým chronickým metabolickým onemocněním, obezitě, ztučnění jater a cukrovce 2. typu.
„Ačkoli jsme nemohli posoudit dopad dalších potravin přispívajících k příjmu cukrů, národní úřady by je měly vzít v úvahu při stanovování dietetických pokynů pro potraviny," doplnil Turck. Takové potraviny nebyli schopni odborníci plně posoudit kvůli omezeným údajům. Patří k nim například dorty, zákusky, sladkosti, slazené mléko, sladké nápoje a mléčné koktejly či ochucené jogurty.
Rozsáhlé hodnocení úřadu podpořilo vědce zejména v jejich snaze zjistit a stanovit priority, co se týče chybějících údajů. Zároveň jim umožnilo navrhnout a zrealizovat nové výzkumy, které by měly vést ke stanovení horní hranice tolerance příjmu cukrů v potravě.
„Prověřili jsme více než 30 000 publikací, a díky tomu jsme identifikovali několik oblastí, na které se mohou výzkumníci a technici zaměřit. Shromažďování a opětovné použití jednotlivých údajů z výzkumných studií u lidí by mělo být cenným zdrojem informací," dodal Turck. Nový výzkum se má zaměřit nejen na souvislost zdraví a množství konzumovaného cukru, ale i na zjišťování ověřených metod pro hodnocení tohoto příjmu nebo definici pro cukry přijímané ve stravě.
Kupte se slevou Krůtí prsní řízky.
Cukry snadno najdete v tabulce výživových hodnot. Sacharidy – z toho cukry. Zde najdete číslo, které označuje celkové množství cukrů v produktu – nejen těch přirozeně se vyskytujících, ale také těch přidaných. Mnoho výrobců navíc nově označuje potraviny heslem „bez přidaných cukrů“. A co radí výživoví odborníci? Vsaďte na kvalitní stravu, vyhněte se sladkostem, průmyslově zpracovaným potravinám a nahraďte je opravdovým jídlem. Třeba sezónními surovinami.
Tip: Víte, že v mobilní aplikaci největšího nákupního rádce Kupi.cz při vyhledávání produktu v akci snadno najdete i tabulku s výživovými údaji?