Všichni známe ty třesoucí se dezerty a lahodné aspiky. Jejich hlavní hvězdou je želatina – přírodní zázrak, který prospívá našemu tělu od hlavy až k patě. Ačkoliv se může zdát „chemická“, ve skutečnosti se jedná o čistě přírodní produkt s mnoha benefity. Víte, jak želatinu využít v kuchyni a proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku? Prozradíme vám to!
Jde o proteinový produkt, který obsahuje kolagen. Vegani budou možná zklamaní, nejedná se totiž o rostlinný, ale naopak o živočišný výrobek. Želatina vzniká při vaření kůže, šlach a kostí. Jde o průhlednou hmotu, která má rosolovitou strukturu.
Je bez chuti a bez zápachu, což vám dává možnost ji využít pro slané i sladké dezerty a obarvit ji třeba potravinářským barvivem nebo různými šťávami. V obchodech je nejčastěji k dispozici v podobě bílého prášku, granulí nebo průhledných plátků. Svou konzistenci velmi rychle změní, když ji rozmícháte s vodou.
Největší využití má pochopitelně v potravinářském průmyslu, kde se používá k výrobě sladkých i slaných produktů. Veškeré průhledné dorty, zákusky nebo aspiky v sobě mají právě želatinu. Kromě potravinářského průmyslu se užívá i v kosmetice a ve farmacii, kde se s její pomocí vyrábí tobolky. Želatina je produkt s vysokým obsahem bílkovin. Například 100 gramů suchého želatinového prášku obsahuje více než 85 g bílkovin.
Želatinu si můžete koupit již hotovou, nebo si ji vyrobit svépomocí. Můžete použít části z jakéhokoli zvířete, ale ideálními zdroji jsou hovězí, vepřové, jehněčí a kuřecí části. Nejčastěji se používají nožičky, kosti a u prasat je to také vepřová hlava. Živočišné části se vaří tak dlouho, dokud se nerozvaří a neuvolní dostatečné množství želatiny, trvá to obvykle i mnoho hodin.
Nejjednodušší možností je koupení hotové želatiny. Existují i náhrady želatiny, které nemají živočišný původ, jedná se zejména o agar, karagenan, karubin a pektin.
Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.
Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.
Želatina je pro tělo mimořádně přínosná, jedinečný profil aminokyselin mu poskytuje mnoho zdravotních výhod. Je to však neúplný protein, protože neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Konkrétně neobsahuje esenciální aminokyselinu tryptofan. Přesné složení želatiny se liší podle toho, jak byla připravena a z jaké živočišné tkáně.
Želatinu skvěle využijete pro výrobu želatinových zákusků, ale můžete ji také nalít na korpus a vytvořit si želatinový dort. Postup je jednoduchý a najdete ho pokaždé na obalu. Obvykle v hrnci smícháte želatinu s ovocnou šťávou, a když nabobtná, začnete ji zahřívat.
Želatina nesmí projít varem, proto ji nezahřívejte na více než 60 °C. V určitém momentě začne rychle tuhnout, to je ideální moment, abyste ji nalili do formy nebo na připravený korpus. Pokud vám už želatina příliš ztuhla, opět ji zahřejte a nechte ji trochu rozpustit. Do formy nebo na korpus můžete rozmístit ovoce, kousky čokolády nebo jiné chutné dekorace.
Ze slaných receptů patří mezi nejpopulárnější tlačenka a aspik. Nejvíce kreativity si užijete při přípravě aspiku, do kterého můžete umístit všechny dobroty, jež máte rádi, a chuť tak přizpůsobit svým preferencím. Skvělou volbou je koupit si silikonové formy, do kterých aplikujete slabou vrstvu želatiny a následně vložíte dobroty podle svého gusta, od vajec až po šunku, zeleninu, klobásu a různé druhy koření. Dolijete zbytek želatiny a necháte ztuhnout. Poté už jen vyklopíte a můžete konzumovat.
Zdroje: WebMD, Healthline, Kupi