Kupujete polévkové koření? Pak si možná jen trochu více připlácíte za obyčejnou sůl. Alespoň tak by se daly všeobecně nazvat různá kupovaná dochucovadla. V jejich složení totiž najdete převážně kuchyňskou sůl, glutamát sodný a jen po málu opravdové zeleniny. Jenže se bez nich při vaření prostě neobejdete? Zkuste si doma vyrobit vlastní polévkové koření, které bude plné chuti, vůně, zeleniny a bylinek. Je to velmi jednoduché!
Polévkové koření je v českých kuchyních velmi oblíbeným dochucovadlem. V regálech obchodů najdeme nespočet druhů a značek. Většina z nich má ale mnoho společné, a to, že obsahují mnoho soli. Samozřejmě i v obchodech najdeme výjimky, v jejichž složení je převážně zelenina a bylinky. Nicméně cena těchto produktů se pak pohybuje mnohem výš. A vzhledem k tomu, že kořenovou zeleninu, její nať a pár bylinek mívá doma většina z nás, není nic jednoduššího než si vlastní vegetu připravit. Nejenže přesně víte, co v kořenící směsi přesně je, ale její složení můžete upravovat dle vaší libosti.
Kupte se slevou Koření Polévkové byliny Kotányi.
Základem domácí vegety by měly být kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer a bylinky – petrželová a celerová nať, libeček, případně i pažitka. Chybět by ale také neměl česnek, pórek a cibule. Pak je zde i mnoho dalších přísad, které pozmění chuť výsledné směsi. Ten, kdo má rád trochu ostřejší pokrmy, může přidat chilli vločky nebo i celé papričky. Stejně tak klasická paprika, kedlubna či růžičková kapusta vytvoří velmi příjemnou chuť. Vítaným zpestřením, a to i díky nutričním hodnotám, může být přidání lahůdkového droždí.
Vzdávat se samozřejmě nemusíte ani soli, která výslednou chuť zvýrazní. Jen je dobré se řídit pravidlem: méně je více. To platí v podstatě pro všechno koření. Pokud se rozhodnete přidat pepř nebo nové koření, stačí nadrtit jen pár kuliček. Bobkový list, oregano nebo tymián vykouzlí v malém množství také velmi zajímavou chuť. Sáhnout můžete i po koření, které pro naše zeměpisné šířky není úplně typické, jako je například kurkuma, zázvor nebo koriandr. V sezoně je pak skvělé zaměřit se třeba i na chřest. Fantazii se zkrátka meze nekladou.
Suroviny na cca 250 gramů polévkového koření:
• 250 g mrkve
• 250 g bulvového celeru
• 250 g petržele/pastináku
• 1–2 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• ¼ pórku
• 2 hrsti čerstvých bylinek – hladkolistá petržel, libeček, nať z mrkve
• dále to, co máte rádi – sůl, pepř, bobkový list, koriandr, oregano, tymián, paprika, chilli vločky, lahůdkové droždí…
Nejprve je nutné všechnu zeleninu i bylinky pořádně omýt, zbavit případných kazů a osušit. Kořenovou zeleninu je pak dobré nastrouhat, cibuli a pórek nakrájet na jemná kolečka, česnek na plátky. Takto připravené suroviny pak rozložte na síta sušičky, případně na plech vystlaný pečicím papírem a dejte sušit. Troubu nastavte na 50–60 stupňů, sušičku na střední stupeň a přístroje nechte pracovat. Pokud zeleninu sušíte v troubě, je vhodné ji nechat lehce pootevřenou, aby mohla unikat pára.
Proces sušení je dobré hlídat. Vždy totiž záleží na jemnosti nastrouhání a nakrájení surovin. Některé druhy obsahují více vody, a tak potřebují delší dobu, než proschnou. Už suché kousky je pak možné odebírat z plechu nebo síta dříve. Usušenou zeleninu a bylinky (případně kuličky pepře, nového koření) pak najemno rozdrťte v hmoždíři nebo umelte v mixeru. Do sypké směsi pak můžete přimíchat sůl, lahůdkové droždí, chilli vločky nebo kurkumu.
Domácí polévkové koření uchovávejte ideálně ve skleněné nádobě na suchém a tmavém místě. Používat ho může nejen do polévek (přisypat a nechat pár minut povařit), ale třeba také při přípravě rizota, slaných kaší nebo po přidání olivového oleje a citronu či octa jako salátovou zálivku.