Jak správně uvařit quinou? Dá se jíst naslano i nasladko, a to i při hubnutí!

Salát z quinoy, rajčete, brokolice a batátů Canva

Hledáte zdravější a lepší náhradu za bílou rýži? Pak sáhněte po quinoi. Je přirozeně bezlepková, její nutriční složení nemá chybu a na trhu existuje v několika barvách. Seznamte se s touto superpotravinou a naučte se ji správně vařit i připravovat. Není to nic složitého a odvděčí se vám spokojeným pocitem v ústech i v žaludku. Má plno výhod pro naše zdraví a skvěle chutná ve sladkých i slaných jídlech – inspiraci na některá z nich navíc najdete na konci článku.

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Matka všech obilovin

Quinoa (čtěte jako „kvinoa“) neboli merlík chilský je tzv. pseudoobilovina, která se pěstuje a v kuchyni používá jako ostatní obiloviny, ale z botanického hlediska má jiný původ.

Jedná se o drobná semena prastaré rostliny pocházející z Jižní Ameriky, kterou pro její zázračné a posilující účinky uctívali již staří Inkové. Ti ji nazývali „matkou obilovin“. Dnes je považována za superpotravinu.

V obchodech seženete různé druhy obilovin se slevou

Kupte se slevou Kroupy Svitko.

Porovnat slevy

Bezlepková, bohatá na bílkoviny i vitamíny

V první řadě je ceněná pro svůj vysoký obsah bílkovin, včetně všech devíti esenciálních aminokyselin. Dále překypuje dobře stravitelnou vlákninou a na rozdíl od luštěnin je její velkou výhodou to, že nenadýmá. Je přirozeně bezlepková, má velice nízký glykemický index a pozitivně působí i na snižování hladiny cukru v krvi.

  • Vhodná je opravdu pro kohokoliv. Pro sportovce, diabetiky, celiaky, vegetariány a vegany, starší osoby, děti i těhotné a kojící ženy. A samozřejmě také pro ty, kteří dodržují zdravý životní styl nebo hubnou.

Pro naše zdraví je quinoa přínosná také díky vysokému obsahu železa, hořčíku, selenu, vápníku, mědi, manganu, fosforu, zinku i vitamínů skupiny B (především B1, B2 a B6) a vitamínu E.

Nutriční hodnoty uvařené quinoy (100 g):

  • Energetická hodnota: 120 kcal
  • Bílkoviny: 4,4 g
  • Tuky: 1,9 g
  • Sacharidy: 21,3 g
  • Vláknina: 2,8 g
Mix tří druhů quinoy v dřevěné misce Canva

Bílá, červená a černá. Jaké jsou rozdíly mezi druhy quinoy?

Barevných variant existuje obrovské množství, u nás se prodávají tři nejznámější: bílá, červená a černá. Z nutričního hlediska jsou si velmi podobné. Bílá je chuťově jemnější, tmavší semena se více podobají hnědé rýži a mají zemitější chuť. Červená quinoa je po uvaření křupavější a pevnější než ostatní, černá zase ve své slupce obsahuje barvivo antokyan, které má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Kde quinou koupit a v jaké podobě?

Quinou koupíte ve zdravých výživách i běžně v supermarketech a hypermarketech, někdy i v drogeriích. Nejčastěji ji najdete v regálech mezi luštěninami, rýží a dalšími obilovinami, jako je bulgur, pohanka či jáhly. V mnoha řetězcích je k dostání také pod privátními značkami obchodů – např. v Albertu, dm drogerii nebo v Lidlu, kde koupíte i další výrobky jako např. quinoa chipsy, které jsou skvělým zdravým mlsáním i svačinkou.

  • Kolik quinoa stojí? Patří k trochu dražším plodinám a její ceny se dost různí. Čtvrtkilový sáček běžně koupíte za 45–60 Kč, levněji samozřejmě vychází větší balení (cena v takovém případě začíná už na cca 25 korunách v přepočtu za 250 g). Cena červené a černé je srovnatelná s tou bílou, koupit se dají i míchaná balení obsahující všechny tři barvy.
Uvařená quinoa v misce Canva

Kromě celých semen se dají sehnat i mleté vločky nebo mouka z quinoy, která je ideální k zahušťování pokrmů a bezlepkovému sladkému i slanému pečení. Zajímavá je také pufovaná quinoa, jež výborně ozvláštní ranní kaše, müsli a jogurty.

Jakým způsobem a jak dlouho quinou vařit?

Nejdříve drobná zrnka dejte do hustého sítka a několikrát je propláchněte pod tekoucí vodou. Máte-li více času, můžete je nechat pár hodin namočená – budou díky tomu ještě o něco lépe stravitelná a odplaví se z nich nahořklá povrchová vrstva.

Poté dejte quinou vařit: Na jeden díl použijte 2–2,5 dílu vroucí vody (případně vývaru). Vařte asi 15 minut a čas od času promíchejte. Hotová quinoa má být tak akorát měkká (nikoliv však rozvařená), tzv. na skus, je nadýchaná a jemná, s lehce oříškovou chutí.

A jak takto uvařenou quinou použít?

Nejčastěji představuje zdravější a nutričně bohatší alternativu k rýži nebo kuskusu, dá se ovšem využít v celé řadě dalších pokrmů. Chutná dobře zatepla i zastudena, nasladko i naslano.

Podává se jako příloha (k masu, zelenině, omáčkám, asijským pokrmům apod.), připravuje se na způsob rizota, dá se zapékat, přidávat do salátů a skvěle poslouží i jako zavářka do polévky nebo jako základ vegetariánských karbanátků a nádivek. Výborná je také pro bezlepkové pečení (např. sušenek a jiných dezertů) nebo přípravu sladké kaše, která je ideální zdravou snídaní (pokud ji doplníte jen ořechy a čerstvým ovocem, pak také dietní).

Inspirovat se můžete například našimi tipy na recepty níže.

Kaše z quinoy ozdobená granátovým jablkem a malinami Canva

Quinoa s tuňákem a zeleninou

Uvařenou quinou smíchejte s nakrájenými cherry rajčaty, okurkou, jarní cibulkou nebo šalotkou a římským salátem, zalijte kapkou olivového oleje a citronové šťávy, osolte a opepřete. Podávejte s tuňákem z konzervy nebo s opečeným filetem z čerstvé ryby. Tento salát se výborně hodí také k lososovi.

Quinoa s kuřecím masem, avokádem a kešú ořechy

Kuřecí prsa nakrájejte na kousky a orestujte na pánvi (osolená, opepřená, zaprášená špetkou kari koření a červené papriky). Uvařenou quinou smíchejte s kousky rajčat, avokáda, šalotky a salátu (např. rukolou, baby špenátem, polníčkem). Zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a vše podávejte posypané kešú ořechy.

Připravte si pochoutku z tuňáka v akci

Zapečená quinoa s cuketou a sýrem

Cibuli a pár stroužků česneku nakrájejte najemno, osmahněte na másle a poté přidejte pokrájenou cuketu. Smíchejte s uvařenou quinoou, přidejte vajíčko, osolte a opepřete, promíchejte a dejte do zapékací mísy. Posypte výraznějším sýrem (čedar, parmazán apod.) a pečte při 200 °C, dokud nebude povrch zlatavý a křupavý. Do směsi můžete přidat i kousky opečeného kuřecího masa, případně celou směs zjemnit trochou smetany.

Sladká snídaňová kaše z quinoy

Asi 50 g quinoy orestujte na pánvi na troše másla a poté přilijte pětinásobné množství mléka (kravského či rostlinného). Vařte na mírném plamenu 15–20 minut. Teplou kaši oslaďte medem nebo ořechovým máslem, přidejte skořici, ořechy a ovoce podle vlastní chuti.