Pití čaje může být rituálem, ale stejně tak jen způsobem, jak se v chladných dnech zahřát nebo jak si užít chvilku klidu a pohody s knihou a něčím dobrým na zub. Když se ale řekne: „Jdu si dát mátový čaj,“ není to vlastně tak úplně pravda. Označení čaj by se správně mělo používat jen pro odvar, který je připraven z částí, povětšinou lístků, rostliny čajovníku čínského. Čaj obsahuje účinnou látku kofein, jinak zvanou tein.
Ačkoli by se mohlo zdát, že černý, zelený, bílý, oolong, žlutý čaj, Pu Erh a různé čajové směsi nemají nic společného, opak je pravdou. Společný mají především svůj původ. Všechny jsou připraveny z téže rostliny – z lístků čajovníku čínského.
Liší se od sebe způsobem zpracování, a v případě ochucených čajů a čajových směsí přidáním nějaké další ingredience, která čaji dodá jiný rozměr.
Kupte se slevou Čaj černý Ahmad Tea.
Zcela jiný rozměr ale mají také odvary z kořenů, listů nebo květů jiných rostlin než čajovníku, které také označujeme jako čaje, i když to vlastně vůbec není přesné.
Tolik oblíbený rooibos, honeybush, lapacho, ale i ovocné a bylinné čaje tak vůbec čaji v tom pravém slova smyslu nejsou. Obvykle ani neobsahují tein, což bývá často i jedním z důvodů pro jejich konzumaci. Většinu z nich pak mohou pít i děti. Je dobré dávat si pozor u odvarů z bylinek, ty mohou být někdy dost zrádné.
Každý, kdo pije čaj, má svého favorita. Někdo dává přednost jemnějším chutím bílých a žlutých čajů, jiný naopak nedá dopustit na svíravost čaje černého. K pití čaje se také váže mnoho různých rituálů, jako je anglický čaj o páté nebo japonský obřad Sadó, během kterého se popíjí čaj zelený.
Aby byl čaj kvalitní, je zcela zásadní dbát na kvalitu sbíraných čajových lístků a na šetrnost a pečlivost sběru samotného. V době, kdy se mladé čajové lístky začínají rozvíjet, nastává ten pravý okamžik pro jejich sběr. Nejvíce účinných látek se nachází na vrcholových částech rostliny – tedy v bíle ochmýřených pupenech a dvou až třech nejmladších lístečcích.
Čajové plantáže na Srí Lance, ale i v Indii, Číně nebo Japonsku jsou velkým lákadlem pro turisty. Nádherné scenérie neustále zelených ploch jsou téměř zárukou nádherných fotografií. A právě tam, na čajových plantážích, které většinou mívají obrovskou rozlohu, se obvykle čtyřikrát až pětkrát ročně sklízejí čajové lístky.
Uprostřed každé plantáže bývá továrna na zpracování čaje, protože čas, který uběhne od utržení lístku po jeho zpracování, hraje zcela zásadní roli pro kvalitu a chuť čaje. Hned po utržení lístku začne probíhat oxidace, při které se odehrávají nejrůznější chemické procesy, jež ovlivňují chuť i vzhled čaje. Každé zdržení tak znamená zhoršení kvality. Právě ve zpracovnách se pak v závislosti na zvoleném postupu a stupni fermentace „rodí“ různé druhy čaje.
Kupte se slevou Čaj zelený Pickwick.