Víte, jak se liší kreditní a debetní karta? Většina lidí stále nemá tušení

Čtveřice platebních karet ležících na klávesnici notebooku photobyphotoboy / Shutterstock.com

Platební kartu má v peněžence většina Čechů a hojně ji využívá. Dle Sdružení pro bankovní karty celkový počet bezhotovostních plateb v loňském roce vzrostl, stejně jako stále stoupá i počet vydaných bankovních karet. Víte ale, jak se liší kreditní a debetní karta? Prozradíme vám to v našem článku.

Přečtěte si také

Jak zpracovat libeček? Naložte ho do oleje nebo zkuste nepřekonatelné domácí maggi

Na debetní kartě máte vlastní peníze

Zásadní rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je v původu peněz. Když platíme kartou kreditní, čerpáme prostředky z úvěrového rámce poskytnutého bankou. Jednoduše řečeno platíme penězi banky, které si od ní v ideálním případě krátkodobě půjčujeme. Karta debetní je naopak ta, která patří k běžnému účtu a když s ní platíme, čerpáme své vlastní finance. Z toho také plyne způsob, jakým platební kartu klient banky získá.

Debetní karta je svázána s běžným účtem, a je tedy automaticky a zdarma vydávána při jeho založení. Oproti tomu o kreditní kartu si musíte zažádat. Jedná se totiž o druh úvěru, který banka musí klientovi předem schválit a posoudit, zda bude schopen splácet, když se rozhodne ji čerpat. Obecně ale platí, že kreditní karty nabízejí nízké úvěrové limity, například 10 tisíc korun, a proto patří k relativně snadno dosažitelným půjčkám.

Placení platební kartou BongkarnGraphic / Shutterstock.com

Vyplatí se hlídat si bezúročné období

Mnoho lidí má z kreditních karet stále strach a odmítá je. Nejčastěji jmenovaným důvodem bývají vysoké úroky a případné obtíže se splácením. Tomu se ovšem lze vyhnout, pokud člověk ví, jak karty správně používat. Důležité je jistě pochopit, jak funguje bezúročné období. Jedná se o dobu, kdy banka klientovi půjčí peněžní prostředky zdarma. Jednat se může až o 60 dní. Kreditní kartou tedy rozhodně není výhodné nahrazovat dlouhodobý úvěr. Pro krátkodobou půjčku je to ale dobré řešení.

Kreditní kartou můžete platit stejně jako s tou debetní, v obchodech i na internetu. Jediné, co se příliš nedoporučuje, je vybírat z bankomatů. Tyto transakce bývají u kreditních karet zpoplatněné, konkrétní částku najdete vždy v ceníku banky. Stejně tak v podmínkách bývají i další věci, které klient musí splnit, aby měl kreditní kartu „zdarma“. Jednat se může například o pravidelné používání karty. Častou motivací pro využívání kreditní karty bývají také akce a bonusy, které banky nabízí, například cashback nebo procento z útraty zpět třeba na penzijní spoření.

Ruka drží před notebookem kreditní kartu Premreuthai / Shutterstock.com

Jak je to v Americe?

Jsou to právě americké filmy a seriály, z nichž jsme si někdy chybně osvojili spojení „platím kreditkou“. Ve Spojených státech je totiž situace trochu jiná a kreditní trh tam velmi dobře šlape – většina místních má skutečně kartu kreditní.

Zdroj: Kupi, E15, Sdružení pro bankovní karty, ČTK