Sáhnete ráno raději po šálku kávy, nebo čaje? Pokud to druhé, pak rozhodně doporučujeme právě ten zelený. Ve srovnání s kávou má lepší stimulační účinky a působí pozitivně i na naše zdraví. Je ovšem důležité vybrat si kvalitní zelený čaj a doma ho správně připravit. Spousta lidí totiž dělá zásadní chybu. Jak správně zelený čaj připravit a jaké účinky má na naše zdraví?
Zatímco u černého čaje prochází lístky po otrhání řízenou fermentací neboli oxidací, v případě zeleného čaje se oxidační proces včas zastavuje tepelným šokem, jehož způsob se může v různých regionech lišit.
Například v Číně, která je největším pěstitelem a vývozcem zeleného čaje, se lístky podle tradičního způsobu často nechávají uschnout, nebo se praží nad otevřeným ohněm. V Japonsku se zase fermentace zastavuje pomocí horké páry.
V každém případě si čaj díky tomu ponechává svou zelenou barvu a mnohem více účinných a cenných látek. Také proto je pro naše zdraví přínosnější než čaj černý.
U čajů ve spojitosti s kofeinem hovoříme o látce zvané tein. Jedná se ale téměř o totéž. Rozdíl spočívá pouze v jeho množství. Zatímco u takové kávy se uvádí průměrný obsah kofeinu 100 mg na 230 ml filtrované kávy, zelený čaj má asi 35–50 mg kofeinu na 230 ml připraveného nápoje. Vždy záleží na kvalitě, stáří a velikosti drcených lístků – čím jsou jemnější, tím více stimulujících látek se z nich uvolňuje.
Vezmeme-li potom v potaz, že za neškodný se uvádí denní příjem kofeinu až do 400 mg, pokud ho nemáme z jiných zdrojů, můžeme si denně dopřát až 8 šálků zeleného čaje.
Ačkoliv zelený čaj obsahuje méně kofeinu než káva, pro dosažení ideálního povzbuzujícího účinku je často doporučovanější. Čajový tein se totiž uvolňuje do těla postupně, a tedy déle působí. Nezpůsobuje také obvyklou nervozitu, nedráždí žaludeční stěny a střeva. Naopak spolu s obsaženými alkaloidy účinněji podporuje mentální činnost, přispívá k navození duševní pohody, snižuje únavu a zlepšuje koncentraci.
Důvodů, proč začínat každý den šálkem zeleného čaje, je mnoho. Je velmi bohatým zdrojem antioxidantů (především flavonoidů, saponinů a katechinu), které zpomalují stárnutí buněk, napomáhají jejich regeneraci a preventivně působí proti řadě civilizačních onemocnění, jako je cukrovka, rakovina, srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.
Obsažené třísloviny zase podporují tvorbu žaludečních šťáv, a tím napomáhají trávení. Vyšší obsah vitamínu C přispívá k lepší obranyschopnosti.
Velmi ceněný je zelený čaj také při hubnutí. Pravidelné pití několika šálků denně dokáže díky kofeinu a dalším účinným látkám efektivně nakopnout metabolismus a redukovat ukládání tukových buněk. Pomáhá také udržovat normální hladinu cukru v krvi.
Podobně jako u kávy se to vzhledem k vyššímu obsahu kofeinu nedoporučuje. Určité složky zeleného čaje mohou údajně snižovat vstřebávání kyseliny listové, která je důležitá pro zdravý vývoj plodu a eliminaci vrozených vad. Popíjení zeleného čaje není vhodné ani pro malé děti a kvůli vysokému obsahu draslíku ani pro osoby s onemocněním ledvin.
Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.
Pokud chcete zelený čaj pít pro jeho stimulující a zdraví prospěšné účinky, pak vždy dejte přednost sypanému, který má zároveň mnohonásobně lepší chuť. Na vlastní oči také uvidíte kvalitu, velikost i stav jednotlivých lístků. Do pytlíkových čajů se totiž často melou i méně kvalitní části čajovníku (větvičky, starší lístky apod.).
Za nejlepší je ovšem považován čaj matcha. Jedná se o zelený čaj ve formě jemného prášku, který tvoří sušená dužina listů čajovníku. Ze všech druhů obsahuje nejvíce antioxidantů, má lepší povzbuzující účinky, je větším pomocníkem při hubnutí a dá se také přimíchat do jogurtů, kaší nebo smoothies.
Aby se vám zelený čaj odměnil svou plnou chutí a benefity pro zdraví, je potřeba věnovat jeho přípravě trochu péče. V první řadě se vyvarujte obvyklé chyby. Tu lidé dělají, když čaj ihned nedočkavě zalijí vroucí vodou. Tím v něm zlikvidují nejen většinu prospěšných látek, ale také se připraví o jeho skvělou vůni a charakteristickou chuť, která může vlivem vyplavených tříslovin spíše zhořknout.
Zelený čaj je ideální zalévat horkou vodou o teplotě kolem 70–80 °C. Jak to poznat? Dají se koupit varné konvice, které disponují funkcí ukazatele přesné teploty. Pokud je doma nemáte, pak po dovaření vody vyčkejte alespoň tři minuty, než voda trochu zchladne.
Zdroje: Medical News Today, WebMD