Fenomén jménem vinná klobása! Umíte ji připravit správně?

Vinná klobása na pánvi s bylinkami a rajčaty New Africa / Shutterstock.com

Uzenina z mletého masa s výborným kořením, která potěší i ty největší gurmány, to je pravá klobása! Proč si vybrat právě vinnou klobásu a jak ji připravit, aby si pochutnala celá vaše rodina nejen o svátcích? Tady najdete pár jednoduchých tipů, jak ji udělat, tak aby nepraskla a měla křupavou krustičku.

Přečtěte si také

Dokonalé butter chicken jako z indické restaurace? Udělejte ho podle Gordona Ramsayho

Tradiční český výrobek

Fenomén jménem klobásy. Pomleté, případně sekané maso, které snoubí svou šťavnatost se správně zvoleným kořením. Některé jsou určeny k tepelnému zpracování, na jiných si můžete pochutnat i za studena. Jednou z tradičních českých klobás je vinná klobása.

Složení

Bílá klobása se sice může podobat bavorské bílé klobáse, ale tahle opravdu pochází z našich krajin. Je vyrobena z vepřového, případně telecího masa. Po jemném mletí je směs smíchána s rohlíky, které jsou nejprve namočeny v mléce. Nesmí chybět ani citronová kůra, muškátový květ a to nejdůležitější – bílé víno, které jí přenechává chuť i název. Hotovou hmotou je pak naplněno přírodní střívko. A to je vše!

  • Pozor – tato klobása není jako jiné druhy tepelně zpracována, je potřeba ji co nejdříve zkonzumovat.
Opečená vinná klobása na černém tácu s oblohou nazarovsergey / Shutterstock.com

Jak se peče vinná klobása?

Nejčastěji ji seženete zatočenou do spirály. Někdy bývá opatřena špejlí pro snazší opékání v kuse. Někdo je opéká přímo, jiný je před samotným opečením vaří. A protože neodmyslitelně patří k oslavám Slunovratu, bývá také součástí štědrovečerní hostiny. Sváteční vinná klobása může být připravena v závislosti na chuti každé rodiny – a vlastně nemusí být jen sváteční.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Bramborová omáčka s klobásou a vajíčkem skvěle zasytí a navíc její příprava zabere jen chvilku. Tento tradiční recept podle našich babiček vás příjemně překvapí.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Zelňačka s klobásou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Zelňačka s klobásou

Poctivá hustá zelňačka s klobásou je velmi chutná a zdravá polévka. Stačí k ní přikousnout čerstvý chleba a zasytí vás na dlouhou dobu. Pravá zelňačka se dělá z kysaného zelí, je tedy nabitá mnoha vitamíny a minerály.

Zelňačka s klobásou

Jak vybrat nejlepší vinnou klobásu?

Kvalitní vinná klobása není blátivá a příjemně voní (ne po mouce). Přírodní střívko má být lesklé a pevné. Zapojte smysly a vybírejte pomalu – pozor si dejte i na příliš nízkou cenu.

Příprava

Není vinná klobása jako vinná klobása – protože se mírně liší receptury řezníků, mohou se stejně tak lišit přípravy v jednotlivých domácnostech. Někdo klobásu obaluje v mouce, jiný ji opeče samostatně. Dá se smažit na sucho na pánvi, dá se však ale také péct v troubě. Nejoblíbenější zůstává pozvolně smažení ve spirále. Tak se totiž vytvoří chutná a křupavá krusta. Před smažením na rozpálenou pánev přece jen přidejte pár kapek oleje.

  • TIP: Co dělat, aby klobása nepraskla? Můžete na pánev přidat trochu másla a přiklopit poklicí. Klíčem je však už zmíněné pomalé opékání – dopřejte klobáse čas.
Klobásky v udírně Tomas Vynikal / Shutterstock.com

Vinná klobása pečená v troubě – recept

Nechce se vám stát u plotny? Vinnou klobásu připravíte pohodlně i v troubě. Postup je velmi jednoduchý, úplně bez práce to však nebude.

Ingredience:

  • Vinná klobása (množství dle potřeby)
  • Olivový olej nebo sádlo
  • Koření podle chuti (např. paprika, česnek, pepř)
  • Čerstvé bylinky (např. rozmarýn, tymián) – volitelné

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Klobásu potřete olivovým olejem nebo sádlem, osolte a okořeňte podle chuti, případně přidejte čerstvé bylinky. Položte ji na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 25–35 minut, během pečení ji pravidelně otáčejte, aby se rovnoměrně propekla a získala zlatavou barvu. Po upečení nechte klobásu pár minut odpočinout, aby se šťávy usadily, a poté ji servírujte s oblíbenými přílohami jako čerstvý chleba, hořčice či kyselé okurky.

Sbíhají se vám sliny? Zkuste další české klobásy

Jaké další klobásy pochází z Česka? Pochutnejte si i na dalších druzích klobás, které jistě dobře znáte.

  • Trampské cigáro je delší klobása, která obsahuje vepřové a hovězí maso se solí a kořením. Připravuje se uzením, může se tedy jíst za tepla i studena. V akci lze pořídit 100 g za 12 Kč.
  • Oblíbená je i moravská klobása, která obsahuje hrubě mleté hovězí a vepřové maso, papriku, česnek, kmín a sůl. Také v jejím případě se receptura může lišit dle výrobce. Pochutnáte si na ní i za studena. V akci nabízí 100 g za 20 Kč.
  • Ostravskou klobásu vytvořil soukromý řezník z Ostravy. Jde o vepřovou klobásu, která kombinuje libové sekané maso s jemně mletým. V akci můžete pořídit 100 g za 14 Kč.

Kvalita výrobců se různí, proto vždy sledujte složení klobás.

Zdroj: Kupi