Je lepší kečup v plastu, nebo ve skle? Už dávno nejde jen o obal

Kečupy v regálu supermarketu Kupi.cz

Kečup má doma v ledničce většina českých domácností. Zatímco někdo sáhne po prvním v regálu, jiný zkoumá etikety a porovnává ceny. Někteří dávají přednost tomu ve skle a další zase oceňují praktičnost plastové láhve. Otázka ale je – je rozdíl mezi kečupem v plastové a skleněné láhvi? A je jeden z nich lepší?

Domácí kečup
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Domácí kečup

Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.

Domácí kečup

Přečtěte si také

Sbohem šroubky: IKEA zavádí nové turbo montování, skříně teď postavíte do 20 minut

Výroba kečupu

Pokud jste si doma zkoušeli připravit kečup, pak víte, že tento proces není nijak náročný. Stačí za studena rozmixovat rajčata a všechny další suroviny, které do něj patří, a následně se směs zahřeje na teplotu nad 90 °C.

Ještě horký kečup se plní do skleněných lahví nebo plastových obalů, které musí být odolné vůči vysokým teplotám. Pokud chce výrobce plnit kečup do obyčejných plastových lahví, musí být směs před naplněním zchlazena na teplotu do 25 °C, a v tomto případě kvůli nízkým teplotám nedochází k přirozené sterilizaci.

Proto musí být při výrobě mimo základní ingredience počítáno také s konzervanty, aby se kečup nekazil. Nové technologie však v určitých případech umožňují výrobu kečupu bez chemické konzervace také v plastovém obalu.

Žena v obchodě drží kečup a pročítá si etiketu, v regálech jsou další kečupy bodnar.photo / Shutterstock.com

Pročítání etiket se nevyhnete

„Skleněný obal je díky jeho vlastnostem možno ošetřit tepelným zákrokem. Proto by takto vyrobené kečupy neměly obsahovat konzervační látky. Díky relativně nové technologii jsou výrobci v dnešní době schopni vyrobit kečup bez chemické konzervace také do plastového obalu, nejen do skla. Jestli se tedy chcete vyhnout chemicky konzervovaným výrobkům, je nezbytné číst etikety. Řídit se podle typu obalu už nestačí,“ řekl pro Akademii potravin Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje společnosti Hamé.

Okno do kvality kečupu

Jednu výhodu však kečup ve skle má – průhledné sklo nám umožňuje posoudit sytost barvy kečupu, která sama o sobě vypovídá o jeho kvalitě. Sytá barva značí použití zralých rajčat, zatímco pod rudým plastem tuto informaci bohužel nezjistíme.

4 pravidla, jak vybrat kvalitní kečup

  1. Věnujte pozornost názvu na obalu. Jestli se jedná o pravý kečup, nebo pouze o jeho náhražku, poznáte podle toho, jak se výrobek jmenuje. Pokud je na obalu uvedeno kečupová omáčka, červená omáčka nebo ketch up, jedná se o náhražku, která obsahuje menší než předepsané množství rajčat.
  2. Při nákupu si přečtěte složení výrobku na zadní straně obalu. Kečup nesmí obsahovat žádná barviva, v opačném případě se jedná opět o náhražku.
  3. V pravém kečupu je stanoven také minimální podíl rajčatové složky, ten by měl být minimálně 140 g na 100 g kečupu. Kvalitnější typy kečupů známé pod označením extra nebo speciál musí splňovat minimální obsah rajčat 200 g na 100 g kečupu. Obecně se dá říct, že čím vyšší podíl rajčat, tím bude kečup kvalitnější.
  4. Jak jsme již v úvodu článku zmínili, pro zvýšení trvanlivosti kečupů se zejména v plastových obalech používají konzervanty, které jejich použitelnost prodlouží. Použití konzervačních látek je regulováno právními předpisy.
Ruka namáčí hranolku v kečupu New Africa / Shutterstock.com

V současné chvíli je pro potřeby sterilizace povoleno používat:

  • kyselinu sorbovou, označenou na obalu jako konzervant E200 (její soli E201 a E203),
  • kyselinu benzoovou, tu výrobce označuje kódem E210 (její soli E211, E212 a E213).

Konkrétní použitý konzervant vždy najdete na etiketě. Kečup konzervovaný chemickou cestou vydrží po otevření déle než ten sterilovaný (pasterovaný)

Zdroje: Akademiekvality, Ferpotravina, dTest, Kupi