Bylinky ze supermarketu jsou určeny především k přímé spotřebě. Pokud byste je chtěli pěstovat doma delší dobu, je potřeba udělat pár kroků, které jim životnost prodlouží. Někdy dokonce mohou zdobit kuchyňský parapet i několik měsíců.
Při nákupu zeleniny většina z nás již několikrát neodolala a přihodili jsme do košíku i květináč s mátou, bazalkou, pažitkou nebo petrželkou. Pokud jste je do pár dnů od nákupu v kuchyni zužitkovali, udělali jste správně.
Jak ale postupovat, když chcete mít bylinky delší dobu doma po ruce, ale ať se snažíte sebevíc, vždy vám uhynou?
„Bylinky v květináči zakoupené v supermarketu jsou skutečně určeny pro jednorázové použití v kuchyni. Tyto rostlinky přežívají v umělém světle a igelitovém obalu, kde se jim přirozeně nedaří. Jestliže byste je chtěli pěstovat dlouhodobě, je třeba rostlinky ihned po nákupu přesadit,“ říká Eva Karlíková z brněnského zahradnictví.
Poté, co přinesete z obchodu květináč s bylinkou domů, sundejte z něj fóliový obal, dejte pod něj podšálek nebo misku a pořádně rostlinku zalijte vodou. Hned jak to bude možné, dopřejte bylině větší květináč nebo truhlík s čerstvým substrátem. Nezapomeňte na drenážní otvory v květináčích, aby přebytečná voda mohla odtékat.
Protože v supermarketu byly bylinky zvyklé na tmavší prostředí, je dobré je pomalu aklimatizovat, a to tak, že než truhlík s přesazenou rostlinou umístíte na přímé světlo na parapetu, necháte rostlinku pár týdnů na tmavším místě na kuchyňské lince nebo stole.
První dny zalévejte rostlinku tak, aby substrát nikdy nebyl úplně suchý. Po několika dnech můžete zálivku zvýšit podle náročnosti druhu byliny – například máta potřebuje zalévat každý den. V letních měsících můžete přesazené bylinky pěstovat venku. Zapomenout byste neměli ani na přihnojování, nejlépe krystalickým hnojivem s vyšším obsahem dusíku.
Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.
Většina bylinek patří k trvalkám, správnou péčí jim tedy prodloužíte život. Jen bazalka a majoránka vám vydrží pouhý rok. Dají se ale snadno vypěstovat ze semínek.
Zdroj: kupi.cz