Jíte často ořechy pro jejich pozitivní vliv na zdraví? A namáčíte je? O tomto kroku stále mnoho lidí neví, a přesto je velmi důležitý. Tyto plody totiž obsahují dvě látky, které mohou uškodit našemu trávení, dokud je nevystavíme vodě. Přečtěte si, proč je dobré před konzumací ořechy namáčet, u jakých druhů je to potřeba, jak dlouho by měly ve vodě odpočívat i jak namočené ořechy zužitkovat v kuchyni.
Ořechy jsou ceněné pro svůj vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů, jako je například železo, hořčík, draslík, fosfor, sodík, zinek, měď či mangan.
Vedle prospěšných látek pro naše zdraví ovšem obsahují také kyselinu fytovou a enzymové inhibitory. Obě tyto složky chrání plody před předčasným klíčením, v našem organismu však bohužel zabraňují vstřebávání některých důležitých minerálů a jsou obtížně stravitelné.
Příliš častá konzumace nenamočených plodů dává zabrat nejen našemu trávicímu systému, ale také ledvinám a játrům.
Protože každý druh ořechu obsahuje jiné množství výše zmíněné kyseliny fytové, liší se i doba potřebná k jejich namáčení. Všeobecně platí, že ořechy a semena v hnědé slupce (jako jsou například madle, lískové, vlašské ořechy apod.), obsahují více enzymových inhibitorů a měly by se máčet déle.
Pamatujte také na to, že k máčení jsou určené pouze přírodní ořechy (tzv. natural). Tedy nepražené, neuzené apod. Plody, které prošly tepelnou úpravou, již aktivovat nelze. Namáčet nemusíte piniové, makadamiové ani pekanové ořechy.
Do vody dávejte vždy pouze tolik ořechů, kolik plánujete sníst nebo použít při vaření a pečení. Po namočení by se totiž měly spotřebovat co nejdříve.
Odváženou dávku ořechů propláchněte v sítku pod studenou tekoucí vodou. Připravte si vlažnou až teplou (nikoliv horkou) vodu, ve které rozmíchejte trochu soli. Na dva hrnky vody se uvádí množství cca 1 lžíce soli. Ta by měla být kvalitní, nerafinovaná. Přidává se z toho důvodu, že podporuje žádoucí chemické procesy odehrávající se uvnitř plodů.
Ořechy dejte do misky a zalijte je osolenou vodou. Nijak je nezakrývejte a misku nechte stát na lince při pokojové teplotě (mimo přímý sluneční svit i velký chlad, který by aktivační procesy zpomalil). Pokud namáčíte druhy, které vyžadují více času, vodu každé 3–4 hodiny vyměňujte.
Hotové ořechy sceďte a ihned zkonzumujte, případně uložte nejvýše na 2–3 dny do lednice.
Kromě samotného chroupání jsou oříšky, které si odpočinuly ve vodě, vhodné také pro domácí výrobu ořechových mlék a másel, pomazánek i dezertů.
A pokud máte raději ořechy suché (nebo jste jich do vody dali více, než stihnete sníst), i jednou namočené je můžete znovu vysušit. Navíc s tou výhodou, že budou čisté a „aktivované“. Využít k tomu můžete sušičku (po dobu 12–24 hodin) nebo klasickou troubu: ořechy rozprostřete na plech na pečicí papír a pečte pomalu při 50 °C. Dejte ovšem pozor, aby ořechy vyschly úplně. Tím zabráníte riziku vzniku plísní ze zbytkové vlhkosti.
Zdroje: zdravinaroda.cz