Jak dlouho můžeme nechat máslo mimo lednici?

Kostka másla greenazya / Shutterstock.com

Máslo je součástí každé domácnosti. Někdo ho rád maže na chléb, jiný na něm smaží ryby nebo jím vymazává pekáč. Přestože je tak běžně používané, ne všichni vědí, jak ho správně uchovávat, jak dlouho vydrží mimo chlad a co byste s ním rozhodně dělat neměli. V tomto článku vám prozradíme, jak s máslem správně zacházet, aby si co nejdéle udrželo svou kvalitu a chuť. Dozvíte se užitečné tipy pro jeho skladování a použití v kuchyni.

Přečtěte si také

Rychlovka z těstovin, bešamelu a sýra: Uvařte si skvělé makarony se sýrem

Poznejte máslo detailněji

Víte, co je máslo vlastně zač? Jedná se o mléčný výrobek, který se vyrábí stloukáním mléka nebo smetany. Je to tak prosté, že si ho může vyrobit každý. Stačí si koupit smetanu ke šlehání s tučností přes 30 % a šlehat tak dlouho, dokud vám nevznikne máslo a podmáslí, které jen scedíte.

V běžném másle najdete přes 80 % mléčného tuku, zbytek je už jen voda a mléčná sušina. Na rozdíl od jiných mléčných výrobků neobsahuje mnoho sacharidů ani mnoho bílkovin, a právě díky vysokému obsahu tuku je tak husté a roztíratelné. Když se však uchovává v lednici, ztvrdne a roztírá se obtížně.

Žena maže plátek chleba máslem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Může se máslo zkazit?

Máslo se na rozdíl od ostatních mléčných výrobků jen tak nezkazí, což je způsobeno právě vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem vody. Ačkoliv má ale delší trvanlivost, nevydrží věčně, jelikož začne žluknout. Tuky žluknou nebo se kazí procesem zvaným oxidace, který mění jejich molekulární strukturu a vytváří potenciálně škodlivé sloučeniny. Teplo, světlo a vystavení másla kyslíku pak tento proces urychlují.

Žluklé máslo poznáte velmi snadno podle změny chuti, která bude spíše trpká a nepříjemná. Rovněž můžete poznat, že je jeho barva tmavší než obvykle. Trvanlivost se liší podle konkrétního druhu – na trhu lze narazit i na slané máslo, které má delší trvanlivost, protože obsahuje méně vody a jeho složení je pro bakterie odpudivé.

Máslo v máslence New Africa / Shutterstock.com

Jak máslo správně skladovat?

Máslo můžete skladovat v mrazáku, v lednici i za pokojové teploty. V mrazáku si můžete uskladnit i větší množství, které vydrží čerstvé až jeden rok – to se vyplatí zejména, pokud narazíte na levné máslo a chcete si udělat jeho zásoby. V lednici vám máslo vydrží týdny až měsíce, pokud ho však necháte vyndané mimo lednici, při běžné pokojové teplotě vám může vydržet 1–2 dny.

Máslo se obvykle prodává v obalu, který je z papíru potaženém vrstvou hliníku. Pokud vás ovšem nebaví stále jej rozbalovat, pořiďte si máslenku, nádobu, která je pro něj přímo určená. Můžete použít i jinou nádobu, důležité je, aby se k máslu nedostal vzduch a nejlépe ani přímé sluneční světlo. Pokud ho chcete mít snadno roztíratelné a nechcete, aby vám rychle žluklo, uchovávejte ho v lednici a do máslenky si dávejte jen množství, které během dne stihnete spotřebovat.

Zdroj: Kupi