Medové perníčky patří mezi klasické vánoční cukroví, které nesmí chybět u žádného štědrovečerního stolu. Zkuste letos o něco zdravější variantu z celozrnné špaldové mouky, která dodá těstu příjemnou oříškovou chuť.
Medové těsto znali lidé už ve starověku. Původní recept se však skládal pouze z medu, mouky a pepře. Právě od pepře získal perník svůj název.
Postupně se do těsta začalo přidávat další koření jako hřebíček, kardamom, skořice, anýz, muškátový ořech, anebo dokonce levandule. Kvůli obsahu drahého koření si na něm pak ve středověku mohli pochutnávat jen bohatí lidé.
Kupte se slevou Mouka špaldová celozrnná Pernerka.
Původní perník byl dovážen z dalekých vzdáleností, musel tedy dlouho vydržet. K trvanlivosti mu pomáhal vysoký podíl koření v těstě, ale i jeho tvrdá a suchá konzistence. Také správné skladování je klíčové. Pokud perníčky budete uchovávat na chladném a suchém místě, můžete si na nich pochutnávat dlouhé měsíce.
Předem připravené polevy přímo na perníčky koupíte před Vánoci běžně v obchodech. Snadno si ji ale uděláte i doma. Na zdobení perníčků můžete zakoupit v domácích potřebách zdobicí pera či sáčky. Vystačíte si však i s obyčejným svačinovým pytlíkem, kterému ustřihnete růžek.
Kupte se slevou Cukr moučka Cukrovar Vrbátky.
Náš tip: Perníčky uložte do krabice s rozkrojeným jablkem. Natáhnou vlhkost a budou krásně měkké. Nikdo si tak na vašem cukroví nevyláme zuby.