Protože se naprostá většina českých podniků začíná potýkat s enormně se zvyšujícími náklady, nejpozději do nového roku je promítnou do cen výrobků. Znamená to tedy, že potraviny budou zdražovat ještě víc, doteď totiž zdražily jen mírně.
Kromě vysokých cen energií se čeští výrobci potýkají i s jinými, neméně podstatnými náklady. Roste cena pohonných hmot, obalů či pracovní síly.
Právě sehnat pracovní sílu je v potravinářství a zemědělství velice složité – protože Češi o práci v těchto sektorech zájem nemají, najímají si podniky zahraniční pracovníky, u nichž ale zájem také začíná opadat. Tento problém řeší nicméně celá Evropa.
Právě proto si naši výrobci uvědomují, že je potřeba nahradit chybějící pracovní sílu novými technologiemi a investovat tak do vyšší automatizace provozů. Kdo má volné finanční prostředky, už teď investuje do modernizace, čímž se výrobci snaží snížit celkové náklady, zejména pak energetickou náročnost.
Před novou vládou tak stojí velká výzva. „Nová vláda by měla co nejvíce motivovat a podporovat výrobce, aby co nejrychleji své provozy modernizovali. V této souvislosti je třeba, aby zaměstnanci byli schopni rekvalifikace a mohli tak plynule přejít do nových modernizovaných provozů,“ nastiňuje možné řešení prezidentka Potravinářské komory České republiky (PK ČR) Dana Večeřová. Už teď se čeští výrobci bojí budoucnosti a dodávají, že nelze vyrábět zboží se ztrátou.
„Pokud Evropa přestane vyrábět, nebo bude vyrábět výrazně dráž než třetí země, budeme levné potraviny dovážet a hrozí ztráta kvality a ohrožena je i bezpečnost potravin. A to přeci nechceme,“ dodává Dana Večeřová.
Výrobci zatím netuší, do jakých výšin se ceny potravin mohou dostat. Podle jejich slov je totiž předpokládané navyšování cen nebývalé.