Víte, jak na pěstování a sběr rakytníku a co všechno se dá z této vitamínové bomby připravit?

Dřevěná miska plná plodů rakytníku Canva

Rakytník je doslova nabitý celou řadou vitamínu, a to zejména C, D, E a K. V případě vitamínu C ho obsahuje až dvacetkrát více než citron. Jedná se tedy o velice zdraví prospěšnou rostlinu, která navíc není vůbec náročná na pěstování.

Přečtěte si také

Kterou zemi letos Češi vezmou útokem? Chorvatsko to není! First minute vs. last minute

Kromě množství vitamínů v rakytníku najdeme také vysoký obsah karotenu, kyseliny listové a alkaloidu hipopheinu. Ten se v těle přeměňuje na hormon serotonin, který je důležitý pro celkovou vitalitu.

Rakytník podporuje náš imunitní systém, správné trávení, funkci krevního oběhu, pružnost a průchodnost cév. Má protiinfekční účinky, pomáhá proti nachlazení, chřipce a angínám. Jeho pěstování se vám tak zaručeně vyplatí.

Jak na pěstování rakytníku

Pěstování rakytníku není nijak složité, jelikož je celkem nenáročný a velmi odolný. Na podzim vám bude svými červeno-oranžovými plody krásně zdobit zahradu. A snadno si z něj pak připravíte řadu zdravých pochutin.

Aby však keř plodil, nestačí vám pouze jeden kus. Rakytník je totiž keř dvoudomý, což znamená, že blízko sebe musí být vysazeny samčí i samičí keře. S výběrem a počtem se tedy raději poraďte ve specializovaných prodejnách.

Rakytníku vyhovuje spíše slunné stanoviště se sušší půdou s dostatkem vápníku, ve stinném a přemokřeném místě by vám nemusel plodit. Kromě toho nicméně snese opravdu téměř jakékoliv podmínky. Ani v zimě nemusíte mít obavy, tento keř je totiž plně mrazuvzdorný.

Keř obsypaný plody rakytníku Canva

Snadný sběr rakytníku krok po kroku

Keře rakytníku mají v období sběru větvičky doslova obsypané plody. Ty na nich dobře drží, takže nehrozí, že by vám rychle opadaly. Na druhou stranu je velmi pracné plody z větviček sebrat. Proto se nesbírají jednotlivě, nýbrž s celými větvemi, které odříznete pod místem prvního výhonu s plody.

Od hlavní větve pak ostrými nůžkami odstřihněte menší větvičky s plody, aby se vám s nimi lépe manipulovalo. Od nich nakonec ještě odstřihněte listnaté výhonky. Očištěné výhony s plody vyskládejte na plech a dejte do mrazáku. Po jednom dni mráz naruší spoje mezi výhony a bobulemi, takže je dokážete z větvičky snadno oklepat.

Na co všechno se dá využít v kuchyni?

Výhodou rakytníku je, že je prakticky celý jedlý. Nejvíce toho lze připravit z plodů, ale zpracovat se dají i větve s listy, a to především na čaj. Jakmile máte obrané plody z větviček, s rakytníkem se pracuje velmi snadno. Co všechno si z něj tedy můžete doma připravit?

  • med nebo sirup
  • olej – rakytníkový olej je skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9
  • čaj či likér
  • prášek – každý den půl lžičky na posílení imunity
  • marmeládu
  • ocet – spolu s jablečným octem posiluje naše zdraví, detoxikuje, povzbuzuje trávení i metabolismus
  • čatní – výborně se hodí zejména ke zvěřině a oživí každé grilování

Nemusíte se bát, že by rakytník během tepelné úpravy o vitamín C přišel. Jeho plody totiž neobsahují enzym askorbinázu, který vitamín C štěpí.

Šálek s rakytníkovým čajem Canva

Kde se dá rakytník koupit?

Rozhodnete-li se pro vlastní pěstování rakytníku, keříky pořídíte téměř ve všech větších zahradnictvích. Například v prodejnách Baumax mají jeho sazenici za 59 Kč. V Hornbachu koupíte cca 50 cm vysoký keř za 399 Kč.

Pakliže pěstovat nebudete, můžete sáhnout po plodech a různých výrobcích z nich v obchodech.

  • V lékárnách Dr. Max mají Wolfberry Rakytník sušené plody 200 g za 130 Kč.
  • Mražený rakytník 500 g seženete v prodejnách Iceland za 99,90 Kč.
  • Allnature Rakytníkovou šťávu 100% BIO 500ml koupíte v lékárně Benu za 249 Kč.
  • A v prodejnách Sklizeno pořídíte BIO Džem rakytník 200 g za 109,90 Kč.
Načítání...