Maliny už letos daly, co mohly, a na zahradě nám po nich zbyly jen nevzhledné pruty. Víte ale, jak se o ně postarat, abychom se i příští rok dočkali bohaté úrody? Klíčem k úspěchu je správný a pravidelný prořez. Nebojte se vzít do ruky nůžky a pustit se do práce – maliníky vám za vaši péči na jaře bohatě poděkují. Ukážeme vám, jak na to.
Maliníky sice patří mezi nenáročné rostliny, ale nějakou péči potřebují. Jelikož je to původně lesní keř, má rád dostatečně vlhkou půdu a spíše polostín. Stejně jako sucho nemá rád ani vítr, proto před výsadbou dobře promyslete vhodné umístění.
Míra prořezávání se liší u mladých a starších keřů. V obou případech ovšem není vhodné stříhat maliník jen jednou ročně. Více než radikální střih rostlině prospívá průběžné zkracování po celý rok, a to konkrétně na jaře, během léta a na podzim.
V létě zastřihávejte každé dva týdny. Během léta se rostlině daří nejvíce a začne se hodně rozrůstat. Aby měla dostatek síly pro plody, je lepší nové výhony odstraňovat. To samé platí pro větve, které jsou bez květů a plodů, jelikož maliník zbytečně oslabují.
Na zimu potřebuje rostlina nabrat opravdu hodně síly, aby se dokázala udržet naživu. Pokud má příliš mnoho výhonů, nemusí přezimování zvládnout. Proto na podzim, ideálně ještě před prvními mrazíky, přímo u země odstřihněte všechny slabé a poškozené větve a ty nejsilnější zkraťte zhruba na půl metru.
Chcete-li mít maliník v létě obsypaný plody, rozhodně není na škodu podpořit jeho růst kvalitním hnojivem. Na jaře jsou nejen pro mladé keře vhodná startovací hnojiva s dostatečným obsahem dusíku. Naopak na podzim rostlina ocení hnojivo s draslíkem, který jí pomůže lépe přezimovat.
Ideální jsou speciální hnojiva přímo pro maliny, ze kterých doporučujeme například:
Cena za čerstvé maliny v obchodech je poměrně vysoká. V průměru dáte za 100 g malin okolo 50 Kč. Pokud jsou nicméně ve slevě, cena za 100 g se pohybuje okolo 30 Kč.
Daleko méně zaplatíte za maliny mražené. V každém případě se však nejvíce vyplatí pěstování malin vlastních, které navíc mají často i daleko lepší chuť.
Zdroje: Kupi