Jsou malé, zelené, plné vitamínů i chuti a ve vodě se mění na skutečné poklady. Řeč je o drobných mungo fazolích, kterým určitě doporučujeme udělat místo i ve vaší kuchyni (a to doslova). Velice snadno si je totiž můžete doma nechat vyklíčit, čímž se znásobí jejich zdraví prospěšné účinky. Máme pro vás návod na dva způsoby klíčení krok za krokem i tipy, jak si práci usnadnit. A prozradíme také, kde mungo fazole koupit a jak je uvařené i vyklíčené používat a kombinovat v kuchyni.
Mungo fazolky pochází z Indie a Číny, odkud se dostaly do všech koutů světa. Spolu s adzuki patří mezi fazole rodu Vigna, čímž se v mnoha ohledech odlišují od klasických fazolí pocházejících z Ameriky.
V první řadě tím, že snadno klíčí. A jak je známo, co klíčí a roste, potřebuje mnoho živin. Díky tomu jsou namočené mungo fazole doslova nabité zdraví prospěšnými látkami.
Jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, draslíku, mědi, manganu i zinku. Jejich konzumací dodáte svému tělu vitamíny skupiny A, B, C, K a kyselinu listovou, antioxidanty, flavonoidy i chlorofyl, který podporuje zdraví střev, zvyšuje množství červených krvinek a přispívá k detoxikaci organismu.
Mungo fazole oceníte i při dietě – mají nízký obsah kalorií, jsou snadno stravitelné a opravdu bohaté na vlákninu a bílkoviny, díky čemuž jsou oblíbenou součástí veganských jídelníčků. Navíc pomáhají k posílení imunity a působí proti škodlivým bakteriím, virům při nachlazení, působí protizánětlivě a antimikrobioticky a ženám mohou pomoci s příznaky premenstruačního syndromu.
Kupte se slevou Fazole mungo bio Nature's Promise.
Na čerstvé klíčky mungo fazolí můžete narazit i v obchodech – obvykle bývají v chladicích boxech v úseku zeleniny, kde jsou čerstvé saláty a houby, ovocné a zeleninové šťávy apod. Protože se ovšem u nás nejedná o tak běžnou surovinu, jejich nabídka může být omezená.
Snáze proto seženete sušené mungo fazole, které najdete mezi luštěninami v supermarketech, ve zdravých výživách nebo obchodech prodávajících mj. suché plody. Cena za 500g balení se v kamenných prodejnách nejčastěji pohybuje kolem 40–80 Kč. Na internetu bývají levnější, za stejné balení dáte běžně 35–60 Kč.
Klíčení je založeno na tom, že se luštěniny neustále udržují ve vlhkém, čistém prostředí, kterého se dosahuje pravidelným proplachováním. Níže pro vás máme dva způsoby, jak si doma mungo fazole jednoduše nechat vyklíčit.
Tip: Pokud vás klíčení chytne a začnete si doma křupavé výhonky připravovat ve velkém, skvělým pomocníkem jsou speciální nakličovací misky nebo sklenice, které koupíte v obchodech (např. Orion nakličovací miska s cenou od 199 Kč; Tescoma nakličovací miska se semínky SENSE za cenu od 279 Kč nebo nakličovací sklenice s keramickým podstavcem Zdravý den®, na internetu od 349 Kč). Existují také třípatrové nakličovací biomisky, které umožňují klíčení více druhů plodin najednou a stojí kolem 300 Kč.
Naklíčené mungo fazole si vychutnáte v salátech, v asijských i jiných zeleninových nebo masových pokrmech, v pomazánkách i jen tak na namazaném chlebu. Skvěle chutnají v kombinaci s česnekem, čerstvými bylinkami, koriandrem, kurkumou, kmínem, zázvorem, sezamovými semínky a sójovou omáčkou.
Mungo fazole se dají i klasicky uvařit. Také v tomto případě je nutné je předem na několik hodin namočit, pak se vaří v osolené vodě asi 30 minut. Jíst je můžete jako samostatnou přílohu nebo z nich dělat hummus, polévky, „rizota“, míchat je s bulgurem apod.