Myslíte si, že palmový olej zmizel? Výrobci ho přidávají do potravin čím dál častěji

Láhev palmového oleje a plody palmy olejné tristan tan / Shutterstock.com

Podle vědců tvoří temná hmota až 80 % vesmíru a skoro nikdo neví, co je zač. Jak to souvisí s palmovým olejem? Palmový olej je totiž podobně záhadná surovina, kterou podle Světového fondu na ochranu přírody obsahuje přibližně 50 % výrobků. Je to běžně používaná ingredience, o které se příliš nemluví. Není zrovna zdravá, ale zato je velmi levná. Proč by vás to mělo zajímat? Protože ji jíte taky – a to ve velkém.

Přečtěte si také

Nová Nutella už je na trhu a mnoho lidí jásá. Seženeme ji i v Česku?

Nejdůležitější je levně vyrobit

Trendem současnosti je vyrábět především levně, ale toho nedosáhnete, pokud chcete využívat kvalitní suroviny. Výrobci proto dlouho hledali levnou hmotu, kterou mohou dát skoro do všeho. A našli ji – palmový olej čili jedlý rostlinný olej, který pochází z plodů palmy olejné.

Jsou dva druhy tohoto oleje – surový palmový olej, který vzniká lisováním plodů, a palmojádrový olej, který vzniká z drcení jádra nebo pecky uprostřed plodů. Palmový olej najdete v potravinách, ale také v šamponech, rtěnkách a dalších produktech. Jeho použití je velmi všestranné – jelikož je bez chuti a zápachu, můžete ho dát do jakéhokoliv produktu a nikdo to nepozná, dokud si nepřečte složení.

  • Tip: Palmový olej se často vyskytuje v čokoládových tyčinkách a levných čokoládách. Při jejich nákupu si tedy dejte obzvlášť pozor!
Plantáž palmy olejné vedle pralesa Rich Carey / Shutterstock.com

Jaké potraviny mohou obsahovat palmový olej?

  1. Sušenky: Různé druhy sušenek, včetně máslových, čokoládových a ovesných.
  2. Tyčinky: Čokoládové, sójové a müsli tyčinky.
  3. Čokolády: Tabulkové čokolády často obsahují palmový olej, pokud obsahují rostlinné tuky.
  4. Margaríny a tuky na pečení: Tyto produkty často obsahují palmový olej.
  5. Pečivo: Jemné pečivo jako koláče, buchty a koblihy.
  6. Zmrzlina a nanuky: Některé druhy zmrzlin obsahují palmový olej.
  7. Dětská výživa: Některé mléčné výživy a kaše.
  8. Chipsy a slané snacky: Chipsy, krekry a pražené ořechy.
  9. Bonbóny: Želé, čokoládové bonbóny a figurky.
  10. Cereálie: Například čokoládové kuličky.

Palmový olej se často vyskytuje v instantních potravinách, jako jsou polévky a kaše, a také v instantních nápojích a kávovinových směsích. Pufované chlebíčky s polevou, hotové pomazánky, jako jsou rybí, arašídové a zeleninové, a některé druhy tavených sýrů mohou obsahovat palmový olej. Dále se nachází v mléčných dezertech, ochucených jogurtech a dezertech, a také v těstovinách, například tortellini. Šlehačky, ať už hotové nebo v prášku, bujóny, ať už hovězí nebo zeleninové, a želírovací cukry používané v cukrářství jsou dalšími příklady potravin, kde se palmový olej vyskytuje.

Brutální likvidace přírody

Hlavním problémem palmového oleje je jeho extrémně škodlivý dopad na planetu. Stal se natolik žádaným, že se kvůli němu začaly masově kácet lesy po celém světě, které jsou domovem mnoha ohrožených druhů zvířat. Masové odlesňování zlikvidovalo přirozené prostředí mnoha živočišným druhům, mezi které patří například orangutani, sloni trpasličí nebo nosorožci. Lesy se nejprve vypálily a následně se na místě vytvořily plantáže palmy olejné – vypalováním se ovšem do ovzduší uvolňují miliony tun oxidu uhličitého, které přispívají ke klimatickým změnám.

Jak je to se zdravím?

Palmový olej vyrobený z masité části palmového ovoce obsahuje 52 % nasycených mastných kyselin nebezpečných pro kardiovaskulární zdraví. Pokud se používá pro kulinářské využití, dochází k oxidaci, která uvolňuje nebezpečné toxiny s nepříznivým vlivem na srdce, játra i ledviny. Dokáže také snížit účinnost některých léků.

Na druhou stranu v něm nenajdeme cholesterol a je zdrojem mnoha vitamínů a dalších složek, které zdraví naopak podporují. Ukázalo se tedy, že má pro tělo nejen nepříznivé, ale i příznivé účinky.

Žena si v obchodě čte složení balení preclíků. BearFotos / Shutterstock.com

Bojkot příliš nepomohl, ale stále není vše ztraceno

Už mnoho let se po celém světě šířila osvěta, která informovala o dopadech palmového oleje na životní prostředí. Řada lidí si skutečně začala číst složení a vyhýbat se produktům s ním a také výrobci omezili jeho využívání. Postupně se však na problém zapomnělo a nyní už jsou regály opět plné produktů s palmovým olejem.

Bojkot se ukázal jako nedostatečné řešení – olej už je totiž natolik rozšířený, že je téměř nemožné se mu vyhnout. Namísto toho ale můžete využívat ty výrobky, které používají palmový olej z udržitelných zdrojů, tedy ze zdrojů, které nevedou k likvidaci lesů. Poznáte je tak, že disponují certifikací RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil).

  • Jak poznat, že daný výrobce tímto certifikátem disponuje? Pokud to není uvedeno na produktu, můžete si certifikát ověřit na portálu od Světového fondu na ochranu přírody (WWF), který najdete na webu Palmoilscorecard.panda.org.

Zdroje: VerywellHealth, WWF, Week&, Independent