Běhat na podzim a v zimě? Rozhodně ano! Spálíte víc kalorií a zaženete špatnou náladu

Žena a muž běhající na podzim v parku Drazen Zigic / Shutterstock.com

Na podzim přichází nejen sychravé počasí, ale také pochmurné dny a brzké stmívání. Do nějakého sportování, natož vyběhnout ven, se vám pak vůbec nechce. Rozumíme! Existuje ale hned několik důvodů, proč se v zimě běhu nevzdávat. Pravidelné tréninky vás udrží v kondici, zaženou splíny a navíc díky nim můžete zhubnout snadněji než v létě. Jak se ale na podzimní běh správně vybavit a jaké vychytávky se vám mohou hodit?

Přečtěte si také

10 designových přešlapů, kvůli kterým bude váš domov vypadat jako laciný kýč

Proč běhat na podzim?

Chladnější měsíce jsou pro běhání mnohem lepší než ty letní. Jednak není takové horko a dusno, organismus se neunavuje tak rychle jako během parných dnů a lépe se nám dýchá.

Navíc běhání na podzim posiluje imunitní systém. Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje krevní oběh a pomáhá tělu lépe bojovat proti infekcím. Běh také snižuje hladinu stresových hormonů, což přispívá k celkové odolnosti organismu.

Při běhání v zimě také spalujeme více kalorií, protože naše tělo spotřebuje více energie na zahřátí. Existuje tedy vyšší šance, že snáze zhubneme. A jako bonus zaženou vyplavené endorfiny špatnou náladu i podzimní únavu!

Pár se rozcvičuje před během Kzenon / Shutterstock.com

Příprava před během

Rozcvička

V chladných dnech je obzvláště důležitá rozcvička, ideálně ještě doma v teple. Kromě protažení končetin je dobré zapojit pár minut intenzivnějšího cvičení na celé tělo, které prohřeje všechny svaly a předejde jejich zranění.

Pitný režim

Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim, i když v zimě nemáme takovou žízeň.

Dýchání

V neposlední řadě není dobré dýchat při běhání v chladu otevřenými ústy, protože riskujete nachlazení nebo onemocnění průdušek. Raději proto běhejte pomaleji a snažte se tempo udýchat nosem.

Jaké zvolit oblečení na podzimní běhání?

Ze všeho nejdůležitější je volba správného oblečení, abyste si běhání užili v pohodlí za každého počasí. Základem by mělo být funkční triko, zateplené legíny nebo běžecké kalhoty a lehčí větrovka. Všeobecně platí, že po vyjití z domu v běžeckém oblečení by vám mělo být mírně chladno. Říká se, že ideální je se obléct tak, jako by venku bylo zhruba o 10 stupňů více.

Zásadní je jednotlivé kusy oblečení správně vrstvit:

  • První vrstvu by mělo tvořit přilnavé tričko z příjemného materiálu, který odvádí pot a udržuje tělo v suchu. Ideálně s dlouhým rukávem a stojáčkem nebo rolákem ke krku. Doporučujeme vybírat v obchodech kvalitní funkční trička přímo určená na běh, a ještě lépe ta vyrobená z merino vlny.
  • Druhou vrstvu můžete na podzim, kdy ještě nejsou mrazy, vynechat. V zimě sáhněte po teplejší funkční mikině ke krku.
  • Třetí vrstva by měla být voděodolná a nejlépe i větruvzdorná (hlavně v oblasti zad a trupu). Na podzim stačí lehčí nepromokavá větrovka, v chladnějším počasí například silnější softshellová bunda.
Žena se rozcvičuje na mostě v čepici a rukavicích Zoran Pucarevic / Shutterstock.com

Reflexní prvky

Nezapomeňte! Na podzim a v zimě se brzy stmívá, a proto by mělo být vaše oblečení opatřeno reflexními prvky, případně se dají v obchodech za pár korun koupit luminiscenční pásky a jiné svítící a odrazové doplňky.

Jaké boty zvolit na podzimní běh?

Vyběhnete-li na podzim do parku nebo do města na chodník, postačí vám klasické silniční běžecké boty. Pokud budete běhat v terénu, doporučujeme zvolit pevnější, ideálně trailovou obuv, která má větší vzorek a protiskluzovou úpravu a lépe chrání před nerovnostmi mokrého terénu.

  • Tip z obchodů: Zakoupit se dají speciální běžecké návleky na boty, které zakrývají oblast kotníků a zabraňují tomu, aby při běhu v terénu vnikaly do bot nepříjemné kamínky, větvičky, jehličí a listí. Na internetu začíná cena takových návleků na 479 Kč, dražší pořídíte kolem 800 korun.

Doplňky a vychytávky

Čelenka, rukavice, nákrčník

Jak je známo, nejvíce tepla odchází hlavou a končetinami, proto je důležité k zateplenému a funkčnímu oblečení i kvalitní obuvi přidat také vhodné doplňky. V sychravém počasí vás zachrání speciální běžecké rukavice se schopností odvádět vlhko a udržovat ruce v suchu, i nákrčník, který ochrání krk a dýchací cesty před prochladnutím.

Hlavu udrží v teple prodyšná sportovní čepice (v nepříznivém počasí doporučujeme sáhnout po nějaké s větruvzdornou membránou), na podzim postačí čelenka.

  • Tip: Pokud při běhání rádi posloucháte hudbu, skvělou vychytávkou je čelenka se zabudovanými sluchátky a Bluetooth umožňujícím propojení s mobilním telefonem. Nebude vám díky ní zima na hlavu a sluchátka budou při pohybu dobře sedět na svém místě a nevypadávat. Čelenku s bezdrátovými sluchátky seženete na internetu už od cca 390 korun.
Muž běží v zimní čepici RealPeopleStudio / Shutterstock.com

Podkolenky

Pohodlí a teplo dopřejte i svým kotníkům, lýtkům a holením. I těm hrozí při běhu v nižších teplotách prochladnutí, následkem kterého bývají bolesti a záněty šlach a svalů. Skvělou volbou jsou vyšší kompresní podkolenky, které chrání celou dolní část nohy, zpevňují svaly a napomáhají lepší stabilitě běhu v terénu. Na podzim a zimu doporučujeme vybírat podkolenky z merino vlny, která odvádí vlhkost a krásně hřeje.

Zdroje: Healthline, MedicalNewsToday, Kupi