Podzim je v plném proudu a dýně k němu neodmyslitelně patří. Je spjatá nejen s Halloweenem, ale také s řadou vynikajících receptů. Které tři letos zkrátka musíte vyzkoušet? To se dozvíte o pár řádků níže.
Deštivý a větrný podzim je ideální období na to, zachumlat se do deky, číst dobrou knížku a k tomu si dát něco dobrého na zub. Dýní je teď všude plno a existuje jich hned několik druhů:
Kupte se slevou Dýně Hokkaidó.
Dýně většinou najdete na všech trzích s ovocem a zeleninou či ve stáncích, které teď budou téměř všude. Pokud dáváte přednost obchodům, můžete zkusit Tesco, Penny Market nebo Globus.
A v jakých cenových relacích se jednotlivé dýně pohybují?
Kupte se slevou Dýně máslová.
Nejdřív si předehřejeme troubu na 220 °C. Dýni oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vyskládáme na plech. Přidáme k ní oloupanou a nakrájenou cibuli a stroužky česneku, osolíme, opepříme a pokapeme nejlépe dýňovým olejem. Pečeme, dokud dýně nezměkne (cca 30 minut).
Poté vše přendáme do hrnce, vlijeme zeleninový vývar a necháme povařit. Směs následně rozmixujeme do hladkého krému, přidáme smetanu a ještě chvíli vaříme. Na závěr stačí dochutit podle gusta a můžeme servírovat.
Tip: Na dozdobení můžete použít bylinkové krutony nebo semínka.
Dýni Hokkaidó oloupeme (ale nemusíme, slupka je jedlá), nakrájíme na kousky, okořeníme a pečeme v troubě při 200 °C na 30 minut. Poté ji přendáme do hrnce, přidáme rajčata z plechovky, kokosové mléko, kmín, sůl, pepř a také chilli vločky. Vše vaříme zhruba 10 minut na mírném ohni, potom dáme hrnec stranou, směs rozmixujeme a necháme odpočinout.
Přesuneme se na masové kuličky. Mleté maso spojíme v míse s nadrobno nakrájenou cibulí, vločkami, rozmarýnem a špetkou soli a pepře. Důkladně promícháme rukama a začneme tvořit kuličky, které pak smažíme na pánvi ze všech stran zhruba 20 minut. Až budeme mít vše hotové, můžeme si začít pochutnávat. Doporučujeme jako přílohu zvolit rýži nebo brambory.
Kupte se slevou Jablka červená.
Dýni i jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Omyjeme, vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a trochu podusíme. Potom přidáme podle chuti cukr, skořici a také lžíci citronové kůry. Necháme vařit, dokud směs nezíská konzistenci husté kaše.
Smícháme mouku, máslo, prášek do pečiva a špetku soli. Přidáme 40 ml vody a rukama vytvoříme těsto, kterým vyplníme vymazanou a vysypanou formu na koláč. Navrch pak vylijeme uvařenou směs z dýně a jablek, přisypeme mandle dle chuti a pečeme v troubě na 180–190 °C zhruba 35–40 minut. Poté koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.