Sezóna čerstvých fíků je tu! Nejlepší čas vychutnat si je ve sladkých i slaných jídlech

Čerstvé rozkrojené fíky a fíky v celku Holiday.Photo.Top / Shutterstock.com

Fíky jsou u nás odjakživa spojené s obdobím Vánoc, kdy se tradičně jí sušená varianta tohoto exotického plodu. Už jste ale někdy ochutnali fíky čerstvé? Právě teď máte nejlepší příležitost. V obchodech jsou za nejnižší ceny a skvěle se hodí do sladkých i slaných pokrmů, kterým dodají netradiční exotickou chuť. Jak se fíky jí, s jakými chutěmi se nejlépe párují a jak prospívají našemu zdraví?

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Co obsahují fíky?

Fíky jsou uzavřené květy fíkovníku, který je považovaný za jeden z nejstarších druhů stromů vůbec. Šťavnaté a lahodně sladké plody jsou až z 80 % tvořeny vodou, zbytek tvoří sacharidy.

Spolu s jablky, hruškami, švestkami nebo datlemi patří k plodům s nejvyšším obsahem snadno stravitelné vlákniny. Díky tomu mají příznivý vliv na naše trávení a vylučování. Jsou také cenným zdrojem pektinu, který v našem těle pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu.

Skočte si pro fíky v akci

Vitamíny

Dále obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2 a B6), vitamín C, draslík, mangan, měď, zinek, důležité aminokyseliny a antioxidanty. U těch platí, že čím jsou fíky zralejší, tím více jich mají.

  • Sušené fíky také obsahují až 70 % cukru a jsou ideálním zdrojem okamžité energie. V obchodech vždy vybírejte ty nepřislazované a nesířené.
  • Vyzkoušet můžete také populární lyofilizované (mrazem sušené) fíky, které si na rozdíl od klasických hnědých, měkkých a šťavnatých sušených fíků zachovávají vzhled a chuť fíků čerstvých i všechny důležité živiny a vitamíny. Navíc nejsou tak sladké a jako bonus krásně křupou.

Kalorie

Kalorická hodnota čerstvých fíků se pohybuje mezi 50 a 74 kcal na 100 gramů. Průměrný fík váží asi 20 gramů, takže jeden kus má asi 10 až 15 kcal.

Žena drží na dlani listy a fíky Ekaterina Mamontova M2K / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

Při konzumaci většího množství mají mírné močopudné a projímavé účinky. Jsou výborné při zažívacích obtížích a čistí ledviny i močové cesty. Pravidelná konzumace fíků přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Látky obsažené ve fících jsou schopné rozpouštět hleny v dýchacím ústrojí a napomáhají vykašlávání, čerstvé plody se proto doporučuje konzumovat při nachlazení a kašli. Vyzkoušet můžete následující recept: fíky povařte v mléce s medem, kardamomem a skořicí.

Díky vysokému obsahu přírodních sacharidů jsou také skvělé proti únavě. Zvyšují hladinu glukózy v krvi a zlepšují náladu, výkonnost i soustředění. V neposlední řadě mají čerstvé fíky schopnost neutralizovat kyselost. Jsou proto ideální k potravinám způsobujícím překyselení organismu, jako je například maso, uzeniny, sladkosti nebo bílé pečivo.

Kde a kdy koupit čerstvé fíky?

Fíky se k nám dováží ze Středomoří, kde dozrávají dvakrát do roka. A právě srpnová sklizeň, která se na pultech našich obchodů objevuje během září, nabízí nejšťavnatější a nejsladší plody. V tuto dobu jsou čerstvé fíky také nejlevnější a objevují se v mnoha akčních nabídkách supermarketů.

  • Cena v akci se aktuálně pohybuje okolo 9,90 až 11,90 Kč za kus.
  • Pokud si chcete ohlídat i budoucí slevy, přidejte si na Kupi.cz fíky do oblíbených položek a na jejich akce budete automaticky upozorňováni.

Při nákupu dávejte pozor, aby nebyly plody promáčklé nebo příliš měkké. Vybírejte ty s pružnou a nepoškozenou slupkou a nezapomeňte k nim přičichnout – nakyslá vůně značí zkaženost.

Žena drží na klíně misku s müsli a fíky Jukov studio / Shutterstock.com

Jak jíst čerstvé fíky?

Měkké a plně zralé plody se jí i se slupkou, kterou je pouze potřeba dobře omýt. Růžová až fialová dužina se jí včetně drobných zrníček. Čerstvé fíky jsou nejlepší syrové, nicméně pečení nebo grilování vyzdvihne jejich zajímavou sladkost. S dalším slazením to však potom v jídlech moc nepřehánějte.

Jakmile si fíky donesete z obchodu domů, je nejlepší je co nejdříve spotřebovat. Rychle se kazí a v ledničce vydrží pouze 1–2 dny.

Dopřejte si chuť exotiky

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Jak zpracovat fíky?

Sladké pokrmy

Z čerstvých fíků se dělají džusysirupy, oblíbené jsou i nejrůznější domácí marmelády a džemy, které není potřeba nijak dále doslazovat, díky čemuž se hodí i do dietního jídelníčku. Krásně osladí také snídaňové kaše, jogurty i jakékoliv jiné dezerty a koláče, kde je doporučujeme kombinovat s ořechy, sušenými brusinkami, skořicí, vanilkou, kardamomem a badyánem.

  • V Maroku se tyto plody tradičně podávají rozkrojené na čtvrtky, pokapané růžovou vodou (společně nechte alespoň hodinu odležet v lednici) a poté posypané plátky mandlí a přelité medem.
  • Výborné jsou také podušené s cukrem, brandy, vanilkou a skořicí. Intenzivnější chuti dosáhnete, když je navíc takto připravené necháte dva dny odležet v uzavřené nádobě v chladničce.
Na talíři různé druhy sýrů a fíky sweet marshmallow / Shutterstock.com

Slané pokrmy

Fíky se chuťově skvěle doplňují se sýry – od camembertu, rokfóru a plísňových sýrů až po kozí sýry, balkánský sýr, mascarpone nebo fetu. Stejně tak dobře se párují s pršutem, parmskou šunkou nebo křupavou opečenou slaninou. Kombinaci čerstvých fíků, sýrů a šunky či slaniny doporučujeme vyzkoušet na pizze, v těstovinách, na čerstvém pečivu i v salátech, kde se k nim ideálně hodí také ořechy, rukola, nahořklá čekanka a další listová zelenina.

Neodolatelné jsou fíky pečené spolu s masem (např. vepřovým, jehněčím i kuřecím a kachním), případně se často používají jako součást masových nádivek, marinád a čatní. Z koření tyto plody harmonicky ladí s tymiánem a rozmarýnem. Neodolatelné bude v jídlech také spojení fíků a orestované cibulky.

Zdroje: Bylinkopedie.cz, Svetplodu.cz, Fresh.iPrima.cz, iDNES.cz, KuchyneLidlu.cz, CzechSpecials.cz