Konec srpna, září a říjen – to je období dýní. Přesný čas jejich sklizně vždy závisí především na odrůdě a pěstebních podmínkách, které na svých zahrádkách máte. Obecně ale začínají dýně dozrávat s blížícím se koncem léta. Jak poznat, že jsou plody zralé? Kam je uskladnit, aby vydržely zimu? A co všechno je možné z dýní připravit?
Proč je tak důležité naučit se rozpoznat moment, kdy už je dýně připravená ke sklizni? Protože utržení v tu pravou chvíli dokáže prodloužit její životnost – dýně pak vydrží, když je správně uskladněná, klidně celou zimu.
Ale nebojte, není tak složité poznat, že už je plod zralý. Nejlepším ukazatelem je stopka. Dýně je zralá, když jí zaschne a zdřevnatí stonek alespoň do délky 5 cm. Pokud se vám však podaří utrhnout dýni se stopkou ještě zelenou, nechte ji dojít a zaschnout na slunci. Do nezralé dýně se totiž právě skrze nezaschlou stopku dostávají různé bakterie a plod se rychle zkazí.
Krčíte-li nad stopkou rameny, protože si stále ještě nejste tak úplně jistí, podívejte se na barvu plodu. Zralé dýně mívají syté, plné a výrazné barvy napříč všemi různě barevnými odrůdami. Zralá dýně se zkrátka vybarví. Pro jistotu na ni ještě zkuste poklepat. Když uslyšíte dutý zvuk, není už o zralosti plodu pochyb.
Tip: Neměl by být problém nechat dýně na záhonech pro jistotu déle, nic se jim nestane. Jediné, na co je v takovém případě potřeba myslet, je, aby plody nepřemrzly. Přízemní mrazíky dokážou dýním výrazně zkrátit životnost.
Na dýních je skvělé, že nejsou náročné na vypěstování. Pokud jim dopřejete poctivou dávku kompostu, mívají rostliny i velké množství plodů, které se pak dají relativně snadno skladovat až do jara. K jejich uskladnění nepotřebujete nutně sklep, ani jimi nemusíte zacpat lednici. Vydrží i v bytě, stačí splnit několik následujících bodů:
Tip: Načatá dýně vydrží ještě dalších 3–5 dní v lednici. Aby neokorávala, zabalte ji před uložením do potravinové fólie.
Z dýně se skvěle vaří. Vykouzlíte z ní famózní polévku, omáčku k rýži, dýňové muffiny, koláč nebo třeba hranolky. Je to naprosto univerzální plod a receptů na to, jak si s ní poradit, existuje nepřeberné množství. Jednou z mnoha šikovných možností je připravit dýňové pyré, které lze zamrazit a použít kdykoli jako základ polévky či omáčky, případně jen tak jako pomazánku na chleba.
Čerstvé vydrží v lednici až týden, ale bez problémů ho lze také zamrazit.
Zdroj: Kupi