Kotrče okouzlí svým jedinečným vzhledem na první pohled. Přestože vypadají exoticky, najdeme je i v našich lesích a můžete se na jejich sběr vydat třeba hned. Jsou bohaté na prospěšné látky pro naše zdraví a v gastronomii jsou považovány za luxusní a ceněnou surovinu. Kde kotrče najdeme a jak je můžeme využít v kuchyni?
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je vynikající jedlou chorošovitou houbou, která vzhledem připomíná květák nebo mořskou mycí houbu.
Plodnice tvoří silně rozvětvené pletivo, jehož nakadeřené větvičky vyrůstají z bělavého třeně, který se zcela schovává ponořený v půdě. Nejlepší je mladý, krásně bílý kotrč. Vlivem stáří postupně hnědne.
Kotrče kadeřavé rostou ve starších borových lesích a nacházejí se vždy u kořene borovic, na kterých parazitují. Pokud tuto vzácnou houbu najdete, místo si pečlivě zapamatujte, s největší pravděpodobností zde plodnice opětovně vyroste. V českých lesích rostou v období od července do listopadu.
Plodnice kotrče obsahují kolem 6 % bílkovin a vedle fruktózy a glukózy nesou také monosacharidy xylózu a manózu, které jsou nezbytné pro kvalitní výživu a správné fungování lidského organismu. Dále jsou bohatým zdrojem hořčíku a vitamínu D3 a E, kterého obsahují mnohem více než ostatní druhy hub.
Kotrč kadeřavý podporuje krvetvorbu a obsahuje látky, které pomáhají tělu zvýšit hladinu hemoglobinu, a tedy i posilovat imunitu. Díky obsahu látky sparassol mají antibakteriální a antifungální (protiplísňové) účinky. Významný vliv kotrče byl prokázán také při léčbě rakoviny, jelikož obsahuje betaglukan 1,3 D – látku s protirakovinnými účinky.
Křehký, mladý kotrč je vysoce ceněnou houbou. Cena za kilogram kadeřavého kotrče se samozřejmě liší, ale obvykle se pohybuje v rozmezí stovek až tisíců korun (přibližně od 400 do 1 800 Kč). Pro zajímavost, běžná mladá plodnice kotrče dosahuje hmotnosti několik kilogramů, výjimkou nejsou ani rekordní nálezy, jejichž váha přesahuje i 10 nebo 15 kg.
Kromě lokálních trhů můžete výjimečně na kotrče narazit i v našich obchodech, jedná se ovšem o sezónní záležitost. 250g vanička vyjde na cca 185 Kč, kilo tedy asi na 740 Kč.
Jak vzhled kotrče napovídá, nejobtížnější je při jeho přípravě čištění, protože četné záhyby mohou skrývat hlínu, jehličí nebo hmyz. Nejlepší je ponořit houbu do většího množství vody a důkladně „vymáchat“, aby se všechny nečistoty vyplavily, případně jej šetrně osprchovat pod proudem vody. Nezapomeňte ovšem, že je velmi křehký, a proto s ním vždy zacházejte opatrně.
Na druhou stranu, výhodou této houby je, že nebývá červivá ani nehnije. Doma vám proto vydrží čerstvá déle než klasické hříbky. V ledničce nebo chladném sklepě se dá skladovat i týden, a proto z ní můžete postupně ukrajovat. Kotrč je vhodný i k sušení. Celou menší plodnici, případně větší rozkrájenou na části, zavěste na provázek a sušte na suchém, vzdušném místě.
Lahodná chuť vynikne v polévkách, guláších i asijských jídlech. Kotrč je chuťově výjimečnou houbou, která má příjemnou, jemně kořeněnou vůní a charakteristickou oříškovou chuť. Skvěle se hodí pro přípravu falešné dršťkové nebo gulášové polévky (podobně jako např. hlíva ústřičná), výborný je také v bramboračce.
Dají se z něj připravovat nejrůznější placičky a lahodnou pochoutku získáte také, pokud jej nakrájíte na plátky a osmažíte v těstíčku (bylinkovém nebo pivním, jaké se používá třeba pro smažené cibulové kroužky). Pokud se nebojíte trochu experimentovat, křehký kotrč můžete přidat i do asijských pokrmů na styl „čínské pánve“, kde klidně zastane roli masa.
Zdroje: National Library of Medicine, Science Direct