Proč jsou mražené ovoce i hrášek vždy lepší než čerstvé z obchodu? Důvod vás překvapí!

Zmrazené mladé hrášky Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Není pravidlem, že čerstvá zelenina vždy předčí tu mraženou. Hrášek je toho skvělým důkazem. Překvapivě chutnější bývá ten zmrazený, který navíc v obchodě pořídíte za zlomek ceny čerstvých lusků. S jeho chutí budete pokaždé spokojeni a ještě ušetříte peníze. Pojďme se podívat, proč je mražený hrášek tak oblíbený a jak ho nejlépe využít ve vaší kuchyni. Dozvíte se tipy na jeho přípravu i skladování, které vám pomohou vytěžit z této nenápadné zeleniny maximum.

Přečtěte si také

Elektrikář a dodavatel elektřiny radí, jak ušetřit tisíce korun. Nejdřív řešte tohle, až pak úsporné spotřebiče

Čerstvé sladké hrášky můžete mít kdykoli

Klasická zahrádková sezóna čerstvých slaďoučkých hrášků je tak neskutečně krátká! Naštěstí se ale dají čerstvé lusky koupit v supermarketu, u nich ale člověk nikdy neví, jaké kuličky se v lusku vlastně skrývají. Může se tedy stát, že je zákazník nakonec zklamaný, protože hrášek v luscích může být už tvrdý a bez chuti.

Ale to naštěstí neznamená, že byste museli čekat zase až do příštího roku na dobu, kdy se dají hrášky posbírat na zahrádce. Doslova za pár korun totiž koupíte v obchodě mladé hrášky už vyloupané, které obvykle bývají sladké a při skusu explodují v ústech. Jsou úžasné, chutné, zdravé, a dokonce lepší než ty kupované v lusku.

Lusky hrachu na stole masa44 / Shutterstock.com

Cukry v hrachu se mění rychle na škroby

Zmrazená zelenina a ovoce mají ale stále špatnou pověst, protože nejsou čerstvé. Opak je ale pravdou. Zelenina a ovoce včetně hrášků se totiž sklízí v jejich hlavní sezóně a na vrcholu zralosti. Po sklizni jsou pak bleskově zamrazeny, po rozmrazení jsou tedy čerstvé a chutné.

Jakmile se totiž lusky natrhají, přirozeně se vyskytující cukry v hrášku se přemění na škrob. Stačí pouhých 24 hodin, aby se ze slaďoučkých hrášků staly hrachy mdlé chuti.

Hrášky, které se po sklizni ihned zmrazí, tak nemají čas přeměnit cukry na škroby, což je hlavní důvod, proč jsou mražené hrášky lepší než ty čerstvé z obchodu.

Žádné otravné loupání, k přípravě stačí horká voda

U hrášků nebo u kukuřice tak stačí, když je v cedníku jednou či dvakrát přelejete vroucí vodou a zelenina je připravena. Hrášky jsou krásně zelené a vypadají jako čerstvě vyloupané. O kukuřici by se dalo říct to samé.

Mražené kukuřici ale silně konkuruje kukuřice v konzervě, která kromě zrnek cukrové kukuřice, pitné vody a soli neobsahuje nic jiného. Mražená kukuřice je ale lepší v tom, že neobsahuje žádnou sůl a také postrádá typickou vůni a chuť sterilované kukuřice, která ne každému vyhovuje.

Zmrazené maliny a borůvky na smoothie Magdanatka / Shutterstock.com

Do ovocných nápojů jedině zmrazené ovoce

Pak tady máme ještě mražené ovoce. Pokud jde o například o jahody, mango, maliny či lesní plody, ty samozřejmě po rozmrazení nevypadají jako čerstvé, to však vůbec nevadí.

Zatímco mražené jahody byste si asi na dort nedali a raději si je koupíte čerstvé v obchodě, protože prostě na dezertech vypadají lépe, mražené ovoce doslova exceluje ve smoothie. Tady je dokonce lepší než čerstvé.

Když totiž čerstvé ovoce a zeleninu hodíte do mixéru, ten je během mixování také zahřívá. Výsledkem zdravého ovocno-zeleninového nápoje je pak teplá tekutina, která by dozajista chutnala lépe, kdyby byla chladnější. Mražené ovoce je pak v tomto případě nejlepším možným řešením. Nápoj je díky pobytu ovoce v mrazáku tak akorát vychlazený.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce

Když dostanete například chuť na jahodový nápoj, není nic jednoduššího než vzít pár jahod z mrazáku, vhodit je do mixéru, zalít hrnkem studené vody nebo mléka a připravit si naprosto famózní nápoj, který se dá dosladit buď cukrem, sirupem nebo nějakým dobrým nekalorickým sladidlem.

Zdroje: Kupi, EatingWell, Fér potravina