Jedna káva, dvě lahůdky. IKEA začala ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka recyklovat kávovou sedlinu a vyrábí z ní sladké sušenky. Není ovšem jediným a prvním podnikem, který se v Česku do tzv. cirkulárního pečení pustil. V našem článku se dočtete, jak se takové sušenky z potravinového odpadu vyrábí i jaké další recyklované pochutiny si můžete na našem trhu koupit a za kolik se prodávají.
Zatímco kávový lógr neboli sedlina se tradičně recykluje pro využití v domácnosti (jako hnojivo, pomocník při úklidu nebo třeba peeling), IKEA přišla se způsobem, který kávový odpad navrátí na pulty jejích kaváren v podobě sušenek. Nábytkářský řetězec se spojil se sedlčanskou Biopekárnou Zemanka, která se specializuje na výrobu sladkých i slaných bio produktů a s tzv. cirkulárním pečením má již zkušenosti.
Podle informací, které nábytkářský řetězec uvádí, české kavárny a restaurace IKEA každoročně vyprodukují až 8 tun kávové sedliny. Nově se za přísných hygienických podmínek bude část tohoto odpadu odebírat a posílat do Biopekárny, která ho pak použije jako jednu ze surovin nově vzniklých sušenek. Ty budou nabízeny výhradně v prodejnách IKEA, do budoucna by ovšem obdobný koncept mohly začít využívat i jiné české kavárny a restaurace.
Kupte se slevou Instantní káva Jacobs Krönung.
Způsoby, jak při potravinářské výrobě užitečně zpracovávat zbytky, hledá stále více firem. Již před několika lety například zahájil obdobnou spolupráci Plzeňský Prazdroj. Ten zase vyrábí krekry z mláta, které při výrobě piva vzniká jako odpadní surovina z ječmenného sladu.
Pivovarské mláto je mimo jiné bohaté na řadu minerálních látek (zinek, měď, selen, hořčík), vlákninu, bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Cílem Prazdroje proto bylo nejen využít odpad ke zrození něčeho nového, ale také vyrobit zdravější a nutričně bohatší variantu slané pochutiny.
Jedním z nedávných počinů Biopekárny Zemanka je také řada cirkulárních sušenek a krekrů, které pekárna vyrábí společně s firmou UGO a na trh je uvedla pod názvem Dužinky. Vznikají ze zbytků vylisovaného ovoce a zeleniny, které dosud končily po výrobě čerstvých šťáv v koši. Firma uvádí, že ročně touto cestou zužitkuje až 1 800 kilogramů kvalitní zbytkové suroviny.
Na technologické postupy recyklovaného pečení se před dvěma lety zaměřili také odborníci z Mendelovy univerzity. Nyní je v praxi využívají mnohé moravské firmy, mezi nimi například i Víno Sýkora. Vinařství začalo vyrábět své sušenky z tzv. pokrutiny. Ta vzniká jako odpad po lisování hroznových pecek na kuchyňský olej. Pokrutina se rozemele na bezlepkovou mouku, která díky svému původu obsahuje velké množství vlákniny i antioxidačních flavonoidů.