Objevte novou, lahodnou stránku piva. Ať už světlé, nebo tmavé, pivo je skvělou přísadou do mnoha tradičních i netradičních koktejlů. Připravte si skvělé letní osvěžení podle pěti receptů na koktejly, jako jsou pivní mojito, pivní margarita, black velvet nebo oblíbený radler, a inspirujte se našimi užitečnými tipy k jejich přípravě. Který drink bude vaším favoritem?
Že nejdou pivo a koktejly dohromady? Naopak. Pivo se poměrně dobře páruje s dalšími chutěmi a přísadami, a proto existuje celá řada pivních drinků.
Například světlé pivo je ideální v kombinaci s citrusy, jablečnou šťávou, ovocnými sirupy nebo pomerančovými hořkými likéry. Tmavé pivo jde zase chuťově dobře dohromady s kávou a čokoládovými, vanilkovými nebo jinými smetanovými likéry.
Příprava pivních koktejlů je opravdu jednoduchá a zabere jen pár minut. Suroviny totiž stačí ve většině případů pouze smíchat a podávat. U pivních koktejlů ovšem zapomeňte na šejkr, jinak vám nápoj místo ve sklenici skončí všude po místnosti. A stejně jako u klasických koktejlů nepodceňujte výběr jednotlivých surovin a vsaďte na kvalitní a dobrá piva.
Na 1 porci budete potřebovat:
Kupte se slevou Rum Carta Blanca Bacardi.
Tuto obdobu exotického koktejlu vymysleli před několika lety studenti Střední odborné školy Litovel jako jeden z drinků, ve kterém by excelovalo české pivo. Příprava je stejná jako u klasického mojita: nejprve dejte do vyšší sklenice na měsíčky pokrájenou půlku limety, zasypte cukrem a podrťte, aby limeta pustila šťávu. Přidejte lístky máty a zase zlehka podrťte, aby se chutě spojily. Do sklenice dosypte ledovou tříšť, přilijte rum a pivo. Promíchejte a ozdobte snítkou máty.
Pokud chcete s chutěmi trochu více experimentovat, místo světlého piva můžete použít některý z ovocných speciálů (např. višňové pivo, brusinkové nebo třeba malinové), které dodají mojitu zajímavý ovocný nádech.
Na 1 porci budete potřebovat:
Na přípravu pivní tequily se ideálně hodí piva typu IPA (India Pale Ale), protože mají výraznější hořkou chuť s tóny citrusů nebo bylin. Tato piva dnes běžně seženete i v nabídce velkých supermarketů a hypermarketů, a to jak od zahraničních značek, tak od těch českých.
Na 1 porci budete potřebovat:
Zdá se vám tato kombinace naprosto šílená? Její původ je prý spojen se samotnou britskou královskou rodinou. Když totiž v roce 1861 zemřel princ Albert, manžel britské královny Viktorie, jednoho číšníka londýnského baru Brooks’s Club napadlo, že by se měl velký smutek odrazit i v šampaňském, a proto do něho přidal tmavé pivo typu stout.
Příprava black velvet vyžaduje trochu cviku. Do vychlazené sklenice na šampaňské nalijte pivo a poté pomalu a opatrně přilévejte po stěně sklenky šampaňské. Výsledkem by měl být drink s oddělenými vrstvami.
Na 1 porci budete potřebovat:
Do vyšší sklenice dejte trochu ledu, zalijte vodkou, malinovou šťávou a pivem, přisypte ostružiny a ozdobte plátkem citronu.
Pokud vám kombinace piva a ovocného sirupu zachutná, můžete si doma připravovat i řadu jednoduchých koktejlů, které jsou založeny jen na dvou surovinách a mají původ ve Francii. Smícháním piva a jahodového sirupu (např. značky Monin, Kitl, Giffard apod.) vytvoříte nápoj zvaný Tagada. Pivu se sirupem grenadina se ve Francii říká Tango a pivo se sirupem Coraçao Bleu dá vzniknout koktejlu Blue Beer.
Kupte se slevou Pivo světlý ležák 12° Ryze hořká Radegast.
Na 1 porci budete potřebovat:
Připravte si oblíbenou klasiku letních zahrádek. Osvěžující radler v sobě kombinuje světlé pivo a ovocnou limonádu. O tomto drinku se říká, že vznikl náhodou. Stalo se tak v Bavorsku v roce 1922, když se během parného dne více než 10 tisíc cyklistů rozhodlo zdolat německý svah Almu. Cestou zpátky se zastavovali u výčepu, který provozoval jistý Franz Xaver Kugler. Protože mu pivo rychle docházelo, začal ho ředit limonádou. Nápoj nazval „Radlermass“ neboli „Cyklistický máz“.