Poctivé domácí marmeládě se nic nevyrovná. Pokud už také nějakou dobu frčíte v tomto fenoménu, jistě už máte v nepřeberném množství receptů své favority. Co ale osvěžit svou zavařovací rutinu a vyzkoušet nějaké nové a netradiční kombinace plodů a chutí? Nabízíme hned 3 takové recepty!
1. Okurková marmeláda s vanilkou
Velmi lehká, svěží, voňavá a tak akorát sladká kombinace se skvěle hodí zejména na bílé pečivo – rohlíky, bagetky či croissanty. Mile vás ale překvapí také namazaná na plátku vánočky.
Budete potřebovat:
- 3 salátové okurky
- vanilkový lusk
- 200 g želírovacího cukru
- šťávu z poloviny citronu nebo 1,5 lžičky kyseliny citronové
Postup:
- Okurky oloupejte, nastrouhejte a vložte do hrnce.
- Přidejte želírovací cukr a z vanilkového lusku vyloupaná vanilková semínka.
- Zatím nevařte, jen celou směs důkladně promíchejte a nechte zhruba 2–3 hodiny odstát.
- Po odležení přiveďte obsah hrnce pozvolna k varu a míchejte, dokud se neodpaří přebytečná voda.
- Ještě horkou směs rozmixujte, naplňte jí sterilované sklenice, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Uložte do lednice nebo do špajzu.
Canva
2. Ostružinová marmeláda s hruškami
Hutná, mírně nakyslá chuť ostružin pomáhá zvýraznit jemnou chuť hrušek, přimíchané koření pak vytáhne to pravé aroma a polechtá i na jazyku. Geniální gastro zážitek například s domácí granolou na lívancích nebo palačinkách!
Budete potřebovat:
- 400 g očištěných a odpeckovaných hrušek
- 400 g ostružin
- 200 g (třtinového) cukru
- šťávu z jednoho citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové
- badyán
- kardamom
- 1 lžičku pektinu
Postup:
- Očištěné hrušky nastrouhejte nahrubo, přidejte k nim zhruba třetinu cukru a špetku od každého koření, podlijte vodou a na mírném ohni nechte podusit.
- Mezitím propasírujte umyté ostružiny přes síto, abyste se zbavili tuhých středů, které se nerozvaří.
- Ostružiny přidejte k hruškám, vmíchejte zbytek cukru a citronovou šťávu. Vařte celé přibližně 10–15 minut.
- Když nezačne vznikající marmeláda želírovat, pojistěte to lžičkou pektinu.
- Z povrchu marmelády jemně sesbírejte pěnu, vylovte koření, lehce rozmixujte a ještě teplé plňte do sterilovaných sklenic.
- Uzavřete a nezapomeňte obrátit dnem vzhůru. V této pozici nechte marmeládu úplně vychladnout.
Canva
3. Marmeláda z růžových květů
Skvěle chutná, ale ta vůně! Snad neexistuje na talíři větší a sladší romantika.
Budete potřebovat:
- 1–1,5 litru okvětních plátků růží (bez středu, jen ty plátky)
- 1 kg (třtinového) cukru
- 1 litr vody
- 1,5–2 citrony
Postup:
- Okvětní lístky zlehka opláchněte, zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Na mírném ohni vařte zhruba 15–20 minut.
- Poté nechte zchladnout, přidejte citronovou šťávu s cukrem a znovu začněte vařit. Tentokrát to potrvá zhruba půl hodiny.
- Sterilovanou lžičkou naberte trochu marmelády a dejte na talířek, ať vidíte, jakou hustotu bude výsledek mít.
- Pokud se vám zdá řídká, vařte ještě chvíli, případně přidejte lžičku pektinu.
- Poté naplňte marmeládou sterilované sklenice, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte zchladnout a máte hotovo.