Tiramisu: Dezert, kterému by se těhotné ženy měly vyhýbat, stačí ale pár úprav

Mini tiramisu ve skleničce RESTOCK images / Shutterstock.com

Máte rádi tento pravý italský dezert, jehož hlavními ingrediencemi jsou káva, mascarpone, piškoty, vejce a amaretto? Pokud se obáváte jíst syrová vajíčka, pak vyzkoušejte náš upravený recept na tuto oblíbenou pochoutku.

Přečtěte si také

Na trh míří upravené banány, které nehnědnou. Mají pomoci se zbytečným plýtváním potravin

Výborné tiramisu

Historie tiramisu není zcela jasná a verzí, jak to s ním vlastně bylo, existuje více. Některé zdroje uvádí, že se poprvé objevilo nejspíš v 18. století v Toskánsku, konkrétně ve městě Siena. Další uváděné zmínky jsou až z roku 1971, kdy v městě Treviso vznikl v restauraci Le Beccherie.

Poslední „pověstí“ je, že tiramisu připravovaly ženy v první světové válce svým mužům na cestu do boje, údajně pro větší výdrž, a proto se do něj podle originálního receptu dává tolik kofeinu. A tak bychom s povídáním o původu tiramisu mohli pokračovat. Bohužel, jak to doopravdy bylo, se už asi nedozvíme.

Důležité ovšem je, že známe originální suroviny, a to hlavně mascarpone, jež je někdy nahrazováno pomazánkovým máslem. Tato poměrně tučná, ale dokonale krémová surovina vzniká v závěru zpracování smetany. Obsah tuku v mascarpone je přes 44 %, takže se nejedná o žádný dietní dezert.

A proč zrovna název tiramisu? V překladu znamená „vyzvedni mě“ nebo také „rozvesel mě“ a symbolizuje jeho povzbuzující účinky, které má díky kávě a cukru.

Kuchař připravuje tiramisu RossHelen / Shutterstock.com

Suroviny na pravé italské tiramisu

Mascarpone

Mascarpone je čerstvý sýr s krémovou a jemnou konzistencí, který pochází z italské Lombardie a vyrábí se ze smetany. Bohužel se poměrně rychle kazí, ale do dezertů je ideální ingrediencí, byť je pravdou, že právě díky němu je tiramisu jedním z nejtučnějších moučníků na světě.

Někdy je mascarpone zaměňováno s dalším italským sýrem –⁠ ricottou. Ta se však vyrábí ze syrovátky, má jinou strukturu a výrazně menší obsah tuku. Připravuje se z kravského, kozího nebo buvolího mléka a využívá se spíše v receptech na slané pokrmy.

Amaretto

Jeho název je odvozen od slova amaro, což v překladu znamená „hořký“. Jedná se o ovocný likér s hořko-sladkou příchutí a mandlovou vůní. Pro jeho výrobu se používají mandle, meruňková jádra, směs bylin, koření a vanilky. Obsah alkoholu v amarettu je 28 %. V Itálii se často podává ke kávě.

Jak nahradit Amaretto v Tiramisu?

V receptu na tiramisu jej můžete nahradit brandy nebo kvalitním koňakem.

Příprava tiramisu olga_arisphoto / Shutterstock.com

Proč tiramisu bez vajec?

Těhotenství

Syrová vejce nemusí patřit do vašeho jídelníčku z mnoha důvodů. Jedním z nejčastějších je ovšem fakt, že mohou způsobit zdravotní problémy. Stejně jako jiné syrové potraviny, ani vejce není dobré konzumovat syrová v těhotenství a při kojení.

Salmonela

Největším rizikem syrových vajec je, že mohou být nakažená bakterií, která způsobuje salmonelózu. Zajímavé je, že se týká hlavně vajec od slepic z malochovů a volných chovů, protože ty mohou přijít do styku s volně žijícími zvířaty a ptáky. Bakterie se rozšiřuje zejména s rostoucí teplotou a vlhkostí.

Salmonela se může do vajec dostat dvěma způsoby – buď přes skořápku, nebo krevní cestou při tvorbě vajec. Projevy nakažení salmonelózou jsou těžké průjmy, a tím pádem následná dehydratace, křeče v břiše, zvracení a horečka.

Alergie

Dalším důvodem, proč zvolit tiramisu bez vajec, je alergie. Při ní pacientovi hrozí atopický ekzém, vyrážka a projevy alergické reakce. Příčinou mohou být žloutky nebo bílkovina obsažená v bílku, který je alergenní více.

Ingredience na přípravu tiramisu bez vajec Alena_Kos / Shutterstock.com

Recept na domácí tiramisu bez vajec

Připravte si tyto suroviny:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • 1, 5 balíčku cukrářských piškotů (podlouhlé s cukrem)
  • 250 ml silného espressa
  • 3 lžíce likéru Amaretto, nahradit lze také brandy nebo kvalitním koňakem
  • holandské kakao na posypání

Postup přípravy:

  1. Připravte si nádobu na tiramisu. Hodí se například skleněná o rozměrech 28 × 38 cm, ale použít můžete jakoukoli, která odpovídá 8–10 porcím.
  2. Do vyšší nádoby na šlehání připravte mascarpone, smetanu ke šlehání a moučkový cukr. Vše dohromady vyšlehejte elektrickým šlehačem, dokud se suroviny nespojí a nevznikne hustý krém.
  3. Připravte si silné espresso a smíchejte ho s amarettem.
  4. Nyní připravené suroviny vrstvěte. Piškoty celé lehce a rychle namáčejte do kávy a vyskládejte jimi postupně nádobu. Následně na ně rozetřete připravený krém z mascarpone a šlehačky. Pokračujte stejně druhou vrstvou piškotů, na které opět naneste krém. Nakonec dejte vrstvu krému, kterou posypejte silnou vrstvou kakaa.
  5. Tiramisu by mělo před podáváním přes noc odpočívat v lednici, díky čemuž piškoty nasají vlhkost a změknou. Chutě všech surovin se také správně spojí. Pokud se chladí pouze pár hodin, při krájení se rozpadá.
  6. Po vychlazení rozkrájejte na dílky a podávejte. Snězte nejpozději do 3 dnů od přípravy.

Tip: Kakao na krém nanášejte před vychlazením, nikoli až po vyndání z lednice – díky tomu lahodně nasaje krém.

Zdroj: Kucharkaprodceru, Wikipedia, FDA, Kupi