Máte rádi tento pravý italský dezert, jehož hlavními ingrediencemi jsou káva, mascarpone, piškoty, vejce a amaretto? Pokud se obáváte jíst syrová vajíčka, pak vyzkoušejte náš upravený recept na tuto oblíbenou pochoutku.
Historie tiramisu není zcela jasná a verzí, jak to s ním vlastně bylo, existuje více. Některé zdroje uvádí, že se poprvé objevilo nejspíš v 18. století v Toskánsku, konkrétně ve městě Siena. Další uváděné zmínky jsou až z roku 1971, kdy v městě Treviso vznikl v restauraci Le Beccherie.
Poslední „pověstí“ je, že tiramisu připravovaly ženy v první světové válce svým mužům na cestu do boje, údajně pro větší výdrž, a proto se do něj podle originálního receptu dává tolik kofeinu. A tak bychom s povídáním o původu tiramisu mohli pokračovat. Bohužel, jak to doopravdy bylo, se už asi nedozvíme.
Důležité ovšem je, že známe originální suroviny, a to hlavně mascarpone, jež je někdy nahrazováno pomazánkovým máslem. Tato poměrně tučná, ale dokonale krémová surovina vzniká v závěru zpracování smetany. Obsah tuku v mascarpone je přes 44 %, takže se nejedná o žádný dietní dezert.
A proč zrovna název tiramisu? V překladu znamená „vyzvedni mě“ nebo také „rozvesel mě“ a symbolizuje jeho povzbuzující účinky, které má díky kávě a cukru.
Mascarpone je čerstvý sýr s krémovou a jemnou konzistencí, který pochází z italské Lombardie a vyrábí se ze smetany. Bohužel se poměrně rychle kazí, ale do dezertů je ideální ingrediencí, byť je pravdou, že právě díky němu je tiramisu jedním z nejtučnějších moučníků na světě.
Někdy je mascarpone zaměňováno s dalším italským sýrem – ricottou. Ta se však vyrábí ze syrovátky, má jinou strukturu a výrazně menší obsah tuku. Připravuje se z kravského, kozího nebo buvolího mléka a využívá se spíše v receptech na slané pokrmy.
Jeho název je odvozen od slova amaro, což v překladu znamená „hořký“. Jedná se o ovocný likér s hořko-sladkou příchutí a mandlovou vůní. Pro jeho výrobu se používají mandle, meruňková jádra, směs bylin, koření a vanilky. Obsah alkoholu v amarettu je 28 %. V Itálii se často podává ke kávě.
Jak nahradit Amaretto v Tiramisu?
V receptu na tiramisu jej můžete nahradit brandy nebo kvalitním koňakem.
Syrová vejce nemusí patřit do vašeho jídelníčku z mnoha důvodů. Jedním z nejčastějších je ovšem fakt, že mohou způsobit zdravotní problémy. Stejně jako jiné syrové potraviny, ani vejce není dobré konzumovat syrová v těhotenství a při kojení.
Největším rizikem syrových vajec je, že mohou být nakažená bakterií, která způsobuje salmonelózu. Zajímavé je, že se týká hlavně vajec od slepic z malochovů a volných chovů, protože ty mohou přijít do styku s volně žijícími zvířaty a ptáky. Bakterie se rozšiřuje zejména s rostoucí teplotou a vlhkostí.
Salmonela se může do vajec dostat dvěma způsoby – buď přes skořápku, nebo krevní cestou při tvorbě vajec. Projevy nakažení salmonelózou jsou těžké průjmy, a tím pádem následná dehydratace, křeče v břiše, zvracení a horečka.
Dalším důvodem, proč zvolit tiramisu bez vajec, je alergie. Při ní pacientovi hrozí atopický ekzém, vyrážka a projevy alergické reakce. Příčinou mohou být žloutky nebo bílkovina obsažená v bílku, který je alergenní více.
Tip: Kakao na krém nanášejte před vychlazením, nikoli až po vyndání z lednice – díky tomu lahodně nasaje krém.
Zdroj: Kucharkaprodceru, Wikipedia, FDA, Kupi