Tibetská houba pochází z Asie, kde ji lidé znali už před 5 000 lety. Na Kavkazu se dokonce dědila jako rodinné bohatství. A víte proč? Poradí si totiž s celou řadou nemocí!
Tibetská houba vypadá jako malé hlavičky květáku. Lidé si ji často pletou s kombuchou, jde však o dvě odlišné záležitosti.
Kombucha je totiž želatinová hmota mléčné barvy, kterou pravděpodobně tvoří navzájem si prospívající společenství lišejníku, kvasinek a bakteriálních kultur. Oproti ní tibetská houba je kultura bakterií a kvasinek.
Známá byla tibetská houba už před 5 000 let na Kavkazu, kde si ji předávali v rodině z generace na generaci jako dědictví. Houbu totiž využívali pro dlouhodobé uskladnění mléka, které díky ní vydrželo déle.
Tibetská houba obsahuje vysoké množství enzymů a probiotik. Díky tomu pomáhá při léčbě i prevenci celé řady chorob. Říká se, že profesor Uniclinic Glivice pracující v Indii trpěl rakovinou jater. Tibetští mnichové mu věnovali část své houby a on se uzdravil.
Nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Vystačíte si s čistou sklenicí a mlékem. Houba velmi rychle roste a během 14 dnů zdvojnásobí svou původní velikost. Až k tomu dojde, jednoduše ji rozpulte a druhou část třeba věnujte. Podívejte se na naše tipy, jak tibetskou houbu správně vypěstovat.
Tzv. tibetský kefír je chutný a zdravý. Připravte si ho sami doma během pár minut. Recept je pro jednu osobu. Podle počtu osob pak množství upravte.
Houbu, která vám zůstala v sítku, vyjměte a propláchněte. Vraťte ji do sklenice a zakryjte látkou. Nechte ji odstát další den, poté ji použijte stejným způsobem. Získáte tak nekonečný zdroj čerstvého tibetského kefíru.