Ředkvičky známe všichni jako součást salátů nebo ozdobu na chleba. Tato zdraví prospěšná zelenina má přitom v kuchyni mnohem širší využití. Připravili jsme si pro vás 3 netradiční recepty z ředkviček, které jsou chutné, zdravé a hlavně připravené během chvíle.
Ředkvičky jsou typická jarní zelenina, která je nejen chutná, ale také zdravá. Mají spoustu pozitivních účinků na naše tělo, což je další důvod, proč je do jídelníčku zařadit. Mezi jejich největší benefity patří:
Krémových polévek jste vyzkoušeli určitě už spoustu. Ale ředkvičkovou vaří jen málokdo. Dejte této polévce šanci a uvidíte, že vás její jemná chuť mile překvapí.
Ředkvičky očistěte a spolu s cibulí nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo, vhoďte cibuli, po chvilce přidejte ředkvičky a nechte pár minut osmahnout na mírném plameni, aby cibule zesklovatěla.
Následně přidejte důkladně omyté ředkvičkové listy a za stálého míchání nechte zvadnout (stejně jako listový špenát). Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a nechte cca 15 minut vařit do změknutí.
Nakonec polévku rozmixujte dohladka (můžete přecedit přes sítko), přimíchejte smetanu, nechte chvilku povařit, osolte a opepřete. Polévku můžete servírovat ozdobenou koprem.
Přišlo léto a s ním spojené oblíbené grilování. Co takhle servírovat svým hostům trochu netradiční přílohu v podobě pečených ředkviček? Můžete je ale využít i jako teplý základ do salátů.
Dejte nahřát troubu na 180 °C a mezitím si očistěte ředkvičky. Odřízněte zelenou nať a překrojte ředkvičky napůl.
Pekáček nebo zapékací misku vymažte olivovým olejem. Vhoďte do něj ředkvičky, osolte, opepřete a přidejte tymián. Pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby.
Zhruba po 15 minutách by měly být ředkvičky upečené a připravené k podávání. Pro zvýraznění chuti je můžete promíchat se lžičkou bazalkového nebo rukolového pesta.
Pomazánky s pečivem jsou skvělé jako rychlá večeře nebo i občerstvení pro hosty. Tuto netradiční zdravou pomazánku z ředkviček a tvarohu si zaručeně zamiluje celá vaše rodina.
Ředkvičky očistěte a nastrouhejte nahrubo. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a dejte je do misky. Přidejte tvaroh, lučinu a promíchejte. Osolte, opepřete a máte hotovo (pro dodání chuti můžete přidat lžíci majonézy). Podávejte ideálně s čerstvým chlebem.
Elektrické struhadlo je skvělým kuchyňským pomocníkem pro všechny, co rádi a často vaří. Je schopné v krátkém čase nastrouhat, nakrájet, rozsekat nebo nadrtit zeleninu, ovoce, sýry, ale i pečivo a mnoho dalších surovin.
Doporučujeme například:
V kuchyni elektrické struhadlo nezabere příliš místa a pořizovací cena není vysoká. Určitě ho oceníte, zejména pokud připravujete jídlo pro více lidí.