Ředkvičky jsou plné vitamínů a minerálů, stojí pár korun a snadno se dají také během jara a léta vypěstovat. Pro naše tělo tak představují levnou a snadno dostupnou superpotravinu! Tušíte, proč bychom je měli jíst?
Ředkvičky se skvěle hodí do dietních jídelníčků, protože jsou plné vody a vlákniny. Mají výrazně nízkou energetickou hodnotu – 100 g této zeleniny obsahuje jen 67 kJ. Patří navíc mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že jejich konzumace výrazně nerozhodí hladinu cukru v krvi.
Kromě vitamínů skupiny B, vitamínu K a C, betakarotenů, kyseliny listové a fosforu, zinku i draslíku najdeme v ředkvičkách ještě jednu zajímavou látku: glukosinolát. Právě díky němu někdy při jedení ředkviček cítíme zmíněnou štiplavost. V malé míře je pro náš organismus přínosný, nadměrný příjem této látky ale dokáže i uškodit. Glukosinoláty neboli hořčičné oleje či sirné silice nejsou specialitou pouze ředkviček, obsahuje je i ostatní brukvovitá zelenina jako například brokolice.
V mírném množství (dopřejete-li si svazek ředkviček tak jednou za dva dny) má tato sloučenina síry velmi pozitivní efekt. Udržuje v kondici mozek i ostatní části nervové soustavy. Tím pádem slouží ředkvičky mimo jiné jako prevence Alzheimerovy choroby.
Pozor: V nadměrném množství narušuje glukosinolát metabolismus jódu v těle a tím i činnost štítné žlázy. Při zvýšené konzumaci ředkviček obohaťte proto raději svůj jídelníček mořskými plody a rybami – tím nejbohatším zdrojem jódu.
Jak už jsme zmínili, v rozumné míře je glukosinolát pro naše tělo přínosný. Mimo jiné také tím, že má antimikrobiální a protinádorové účinky. Čistí střeva od plísní, zbavuje je škodlivých bakterií a společně s vlákninou pomáhá udržovat zdravou peristaltiku našich střev.
Pravidelná konzumace ředkviček tak pomáhá nejen při střevních a žaludečních obtížích, ale slouží navíc jako prevence, která snižuje riziko vzniku rakoviny zažívacího ústrojí.
Právě díky obsahu sirných silic (glukosinolátů) jsou ředkvičky účinným pomocníkem i při běžném nachlazení. Zmíněné silice totiž dezinfikují sliznici a rozpouštějí hleny. S ředkvičkami se tak rychleji zbavíte kašle nebo rýmy.
Nejvíce vitamínů, minerálů a ostatních zdraví prospěšných látek obsahují syrové, čerstvé ředkvičky. Ty skvěle chutnají v pomazánkách, salátech a jednoduše na chlebu s máslem i jako příloha k obloženému talíři nebo grilovanému masu.
Kromě studené kuchyně mají ale ředkvičky své využití i v té teplé: přidávají se k míchaným vajíčkům, dušeným a pečeným jídlům nebo do polévek. A už jste ochutnali ředkvičkové pesto?
Pesto z ředkviček je způsob, jak zpracovat tuto potravinu bezezbytkově: pesto se totiž připravuje z ředkvičkových listů, které jsou příjemně aromatické a pikantní – svým způsobem podobně jako bazalka. Kromě pesta se z nich dá připravit alternativa klasického špenátu, salát nebo je lze přidat do zelených smoothies.
Na 2 porce pesta budete potřebovat:
Postup:
Mixujeme společně ředkvičkové listy, kešu ořechy nebo slunečnicová semínka a česnek s parmezánem do požadované konzistence. Někdo má rád v pestu kousky, někdo dává naopak přednost hladkému rozmixování. Následně zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Než se do něj s chutí pustíme, necháme ho ještě přes noc odpočinout v lednici.