Jahodové pohlazení: Naučíme vás 3 recepty, které osvěží a dodají vitamíny

Žena má plné dlaně jahod. Canva

Když se řekne léto, určitě se vám kromě sluníčka a pohody vybaví také šťavnaté sladké jahody. Kouzlete s nimi v kuchyni a vyzkoušejte třeba jahodové cappuccino a gazpacho.

Přečtěte si také

Nejhorší zlozvyky zákazníků: Jí nezaplacené zboží a stříkají si deodoranty. Supermarkety to radši přehlíží

Jahodové gazpacho

Ačkoli název možná nezní příliš slibně, opak je pravdou. Studená ovocná polévka může nahradit svačinu i dezert, navíc příjemně překvapí originalitou a chutí.

Pro přípravu jahodového gazpacha si připravte:

  • 400 g jahod
  • 100 g borůvek
  • lístky máty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce medu
  • 100 ml rajčatového džusu
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžičku limetové šťávy

Postup, jak připravit jahodové gazpacho

Větší část jahod (zbytek si nechte na zdobení) očistěte, nakrájejte a přidejte do hrnce s pár lžícemi vody, vanilkovým extraktem a třemi lístky máty. Směs přiveďte k varu, poté ji vypněte a nechte vychladnout. Vychlazený základ promixujte s medem a ostatními ingrediencemi kromě borůvek. Nakonec čerstvé a chlazené gazpacho podávejte s ozdobou z jahod a borůvek, nezapomeňte přidat lístek máty.

Jahodová gazpačo v bílé misce. Canva

Jahodové tiramisu

Oblíbený dezert povznesou jahody na novou úroveň. Už se vám také sbíhají sliny?

Připravte si:

  • 300 g jahod
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • pomerančovou šťávu ze 2 pomerančů
  • 3 lžíce pomerančového likéru (Grand Marnier)
  • 4 vejce
  • pomerančovou kůru (nastrouhanou)
  • 500 g mascarpone
  • balení cukrářských piškotů

Jak na jahodové tiramisu?

Očištěné jahody nakrájejte na drobné kousky. Část si odložte na zdobení, zbytek smíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem. Nechte je 20 minut odležet a šťávu slijte a smíchejte s likérem a šťávou z pomerančů. Žloutky a bílky oddělte, žloutky utřete s cukrem a pomerančovou kůrou.

Následně přidejte mascarpone a promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Nakonec obě části spojte. Ve směsi šťávy a likéru namáčejte piškoty. Vyskládejte je do zvolené nádoby a střídejte s krémem a jahodami. Nakonec dezert nazdobte jahodami a nechte vychladit. Vaše jahodové tiramisu je připraveno.

Jahodový dezert ve skleněné misce. Canva

Jahodové cappuccino

Neobsahuje kávu, a tak je vhodné i pro ty nejmenší mlsouny!

Potřebujete:

  • 700 g jahod
  • 250 g zakysané smetany
  • 200 g cukru
  • svazek máty
  • kelímek smetany ke šlehání

Příprava jahodového cappuccina

Jahody rozmixujte se zakysanou smetanou a cukrem. Naplňte hrnečky na cappuccino a nechte směs vychladit. Zatím si připravte šlehačku – smetanu vyšlehejte, ale ne do šlehačky, nýbrž do polotekuté konzistence. Smetanou ozdobte střed cappuccina. Dolaďte snítkou máty a pochutnejte si. A že chcete maximální požitek? Přidejte již zmíněné cukrářské piškoty.

Tip: Kde koupit jahody a další ingredience v akci? To zjistíte raz dva na Kupi.cz.