Svoje klouby si často ani neuvědomujeme, dokud nezačnou bolet, což je škoda. Je totiž mnohem jednodušší bolesti kloubů předcházet, než pak řešit následky. Jak už to bývá, zdravotní problémy nás začnou zajímat až ve chvíli, kdy nás na ně upozorní bolest. Naštěstí ale existují potraviny, které kloubům dokážou ulevit.
Klouby nás bolí hlavně kvůli tomu, že se opotřebovává kloubní chrupavka, která se ztenčuje a ztrácí pružnost. To se nejčastěji stává u kloubů, které dostávají nejvíc zabrat, jako jsou kyčle, kolena a kotníky.
Bolest může způsobit buď přetěžování při sportu a běžných činnostech, nebo naopak nedostatek pohybu. Dále k tomu přispívá nadváha, stárnutí, dědičnost, špatné držení těla a nevhodná obuv.
Bolavé klouby ale mohou být i příznakem kloubních nemocí, jako je osteoartróza nebo revmatoidní artritida. Někdy jde také o doprovodný příznak jiných nemocí, třeba osteoporózy, Bechtěrevovy nemoci nebo burzitidy.
Abychom bolesti kloubů mohli předcházet, měli bychom se soustředit na konzumaci zdravých a vyvážených jídel, která nám zajistí optimální váhu. Dále užívat doplňky stravy s kloubní výživou obsahující glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, kyselinu hyaluronovou a kolagen, zvolit takovou pohybovou aktivitu, při níž nebude docházet k přetěžování kloubů, jako je například plavání, a nosit vhodnou obuv.
Bolest kloubů rozhodně není důvodem pro to, přestat se hýbat. To by byla naopak pro klouby ještě větší rána. Kromě plavání je prospěšná také chůze, cvičení na eliptickém trenažéru, rotopedu i silové cvičení pod vedením zkušeného trenéra, který vám bude pohyb kontrolovat. Při neodborném cvičení s nesprávnou technikou naopak hrozí zranění a ještě větší bolesti. Určitě se vyhněte pohybům způsobujícím otřesy, což je běhání, skákání, kickbox apod.
Jíst gumové medvídky a tlačenku? To vám radit nebudeme, i když je všeobecně známo, že želatina zdraví kloubů podporuje, protože obsahuje kolagen. Není to zrovna nejmoudřejší stravovací taktika, pokud chcete snížit bolestivost kloubů.
Kdybyste totiž měli každý den sníst jeden balíček gumových medvídků o 100 gramech, dostali byste do sebe kromě kolagenu také cca 77 gramů sacharidů. Pokud jde o tlačenku, v závislosti na tom, kolik gramů tuku obsahuje, přijali byste na 100 gramů tlačenky zhruba 21 gramů tuku.
Pojďme se zaměřit na zdravé potraviny, které mají na klouby blahodárný vliv.
Poctivý kuřecí vývar zlatavé barvy neuspěcháte. Když si na něj však vyhradíte dostatek času a necháte jej dlouze táhnout na mírním ohni, získáte skvělou polévku plnou živin a výborné chuti.
Hovězí vývar z morkové kosti je král mezi polévkami. Jeho příprava není složitá, ale vyžaduje čas. Výsledek ale pak stojí za to. S domácími nudlemi a aromatickým libečkem bude tato polévka gurmánským zážitkem. Vývar vás zahřeje a dodá energii v každém ročním období.
Starejte se o své klouby, vrátí vám to delší vitalitou a bezbolestným pohybem.
Zdroje: ClevelandClinic, Nationa Health Service, WebMD