Vyrobit si doma vlastní šunku je nejen jednoduché, ale také zábavné a finančně výhodné. Pokud máte rádi kvalitní maso a chcete mít kontrolu nad tím, co jíte, domácí šunka je skvělou volbou. A co je nejlepší? K přípravě nepotřebujete žádné speciální vybavení jako šunkovar. Stačí vám kvalitní maso, pár základních ingrediencí a trochu trpělivosti. V našem článku vám ukážeme, jak na to krok za krokem, ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař. Připravte se na chuťový zážitek, který si zamilujete!
Jak si udělat domácí šunku?
Příprava domácí šunky není žádná věda a zvládnete to i bez speciálních pomůcek. Samozřejmě, pokud máte šunkovar, bude to o něco jednodušší. Dneska na trhu najdete šunkovary z hliníku, nerezu nebo odolného plastu.
Kde koupit šunkovar?
Jestli plánujete vařit šunku častěji, doporučujeme si šunkovar pořídit. Můžete ho sehnat v obchodech s domácími potřebami a kuchyňským vybavením, jako třeba v Tescomě – Šunkovar Presto s teploměrem za 849 Kč, nebo v Datartu – Šunkovar TORO za 421 Kč. V Orionu najdete nerezový šunkovar s teploměrem za 599 Kč.
Pokud ale zatím šunkovar nechcete kupovat, zkuste si šunku připravit bez něj podle našeho receptu.
Jiri Hera / Shutterstock.com
Domácí šunka – recept (bez šunkovaru)
Ingredience:
- 1 kg kvalitního masa, nejlépe od prověřeného řezníka (vepřová kýta, kuřecí/krůtí prsa nebo králičí maso)
- 25 g soli
- tlačenkové střívko
- větší hrnec
- trocha cukru a pepře
Výroba:
- Pokrájené maso na větší kusy dejte do mísy. Přidejte sůl – přibližně 25 g soli na 1 kg masa –, lžičku cukru a trochu pepře.
- Pusťte se do rozmixování masa. Můžete ho hníst i v rukách, dbejte ovšem na to, aby co nejvíce změklo.
- Maso nechte 48 hodin odležet v lednici. Mezitím ho můžete několikrát za den opět prohníst.
- Poté asi 1/3 masa oddělte a rozemelte. To zajistí, že se masová směs posléze lépe spojí. Všechny části smíchejte opět dohromady.
- Opatrně naplňte tlačenkové střívko. Naplněné střívko na koncích dobře zajistěte a dejte vařit do většího hrnce s vodou. Střívko doporučujeme zatížit, aby v průběhu vaření neplavalo nahoru.
- Vařte při teplotě 80 °C cca 1,5 hodiny.
- Jakmile bude šunka uvařená, vyjměte ji z hrnce a nechte vychladnout. Nakrájejte a můžete servírovat.
Brent Hofacker / Shutterstock.com
Domácí kuřecí šunka – recept (se šunkovarem)
Ingredience:
- 1 kg kuřecích prsních řízků
- 18 g kuchyňské soli
- 4 g rychlosoli (řeznické nakládací solicí směsi)
- 1 dl vody
- 4 g cukru moučka
Šunkový chlebíček
Obložený šunkový chlebíček patří mezi české klasiky. Kombinace vlašského salátu, šunky, nakládané okurky, vařeného vajíčka a čerstvé veky zpříjemní nejednu oslavu nebo posezení s přáteli.
Šunkový chlebíček
Příprava masové směsi:
- Zhruba 2/3 masa nakrájejte na malé kostičky, zbytek pomelte v mlýnku nebo posekejte v mixéru.
- Připravte si roztok, který vytvoříte z řeznické nakládací solicí směsi, kuchyňské soli a cukru s 1 dl vody.
- Roztok smíchejte s nakrájeným masem.
- Masovou směs důkladně promíchejte nejlépe v kuchyňském robotu (cca 10 minut), případně 20 minut ručně.
- Šunkovar naplňte masovou směsí cca 1 cm pod horní okraj, po vložení každé vrstvy náplň důkladně stlačujte.
- Takto naplněný šunkovar uzavřete, dejte do lednice a nechte 48 hodin odležet.
Dušení šunky:
Při dušení šunky postupujte přesně podle návodu k použití vašeho šunkovaru. Většinou se doporučuje dusit cca dvě hodiny na 80 °C. Hotovou dušenou šunku dejte před porcováním vychladit. Čerstvá a plná chuti vydrží v lednici zhruba dva dny.
Tip: Milovníci česneku si přijdou na své, pokud do masové směsi těsně před jejím promícháním přidají tři prolisované stroužky česneku. Šunka tak dostane lehce pikantní nádech.
Xan / Shutterstock.com
Domácí šunka s medem – recept (se šunkovarem)
Ingredience:
- 1 kg vepřové kýty
- 100 ml vody
- 1 lžíce medu
- 20 g soli
- 5 g řeznické rychlosoli
Výroba:
- Maso omyjeme a důkladně odblaníme.
- Dvě třetiny masa nakrájíme na malé kostičky a zbylou třetinu rozmixujeme v mixéru (aby se nám šunka v šunkovaru nerozpadala).
- Přidáme sůl i řeznickou rychlosůl (Pragandu), med a vodu a pořádně, nejlépe rukama, promícháme. Maso by mělo pustit bílkovinu.
- Uložíme na dva dny do chladu. Dvakrát denně směs promícháme.
- Do šunkovaru vložíme čistý sáček a masovou směs stlačíme dle návodu.
- Vaříme v hrnci s vodou, která nepřesáhne 80 °C, přibližně dvě hodiny.
Máte zkušenosti s výrobou domácí šunky? Podělte se s námi o své oblíbené recepty v komentářích pod článkem.
Zdroj: Kupi.cz