Často plýtváme nejen penězi, ale i časem a energií na neustále nové trendy v hubnutí, redukční diety, speciální jídelníčky a potraviny. Málokoho z nás by ale napadlo sáhnout při snaze zhubnout po něčem tak jednoduchém, snadno dostupném, levném a v podstatě samozřejmém, jako je jablko. A přitom právě toto ovoce je při dietách opomíjené zcela neprávem.
Výzkum Ovocnářské unie ČR odhalil, že jablko je užitečný pomocník při snaze shodit nadbytečná kila. Ukázalo se totiž, že ženy s nadváhou, které denně přidávaly ke své redukční dietě malé kousky jablek a hrušek, zhubly více než ty, které ke stejnému jídelníčku přidávaly ovesné sušenky.
Z výsledků dále vyšlo, že ti, co snědí denně více ovoce, přijmou zároveň méně kalorií, díky čemuž v konečném důsledku hubnou.
Zkuste si jeden týden dopřát místo jednoho z hlavních jídel denně 3 jablka. Podle výzkumníků Ovocnářské unie budete za zmíněných 7 dní lehčí až o 2 kila.
Pokud je to na vás pro začátek příliš, dopřejte si alespoň jedno jablko před každým hlavním jídlem. Pomůže vám rychleji docílit pocitu sytosti, díky čemuž vám bude z hlavních chodů bohatě stačit poloviční porce.
Přestože moderní medicína nemá prozatím jasné odpovědi na to, proč a kdy se rakovina v těle objeví, dostupné informace poukazují na to, že významnou roli v celé této problematice sehrává prevence. Do ní mimo jiné spadá vyvážená strava, dostatek pohybu a spánku, work-life balance a odolnost vůči stresu.
Co se týká vyvážené stravy, může příjem většího množství vlákniny, mikronutrientů, fytonutrientů (látek napomáhajících organismu v boji s nemocemi) a hlavně flavonoidů obsažených v jablkách snížit riziko vzniku rakoviny zažívacího traktu.
Výzkumníci odhalili, že v laboratorních podmínkách potlačují fytonutrienty obsažené v jablkách růst rakovinných buněk v játrech a tlustém střevě. I když je těchto látek plný celý plod, nejvíce jich najdeme v jablečné slupce. Kromě jiného je zmíněné ovoce také výrazným zdrojem vitamínu C.
Kromě vysokého obsahu vitamínu C jsou jablka bohatá také na vitamín B6, hořčík, fosfor, vápník a železo. Pomáhají udržovat krevní oběh v kondici a spolu s tím, že v nich nenajdeme sodík, nasycené tuky ani cholesterol, sehrávají významnou roli v prevenci srdečních chorob.
Jablka a šťáva z nich jsou dokonce nejbohatším přírodním zdrojem bóru – prvku, který podporuje zdraví kostí.