Zatímco na vejcích si většina z nás pochutnává pravidelně, jejich skořápky využívá jen málokdo. Můžete je sice vyhodit do kompostu nebo do bioodpadu, ale byla by to věčná škoda. Výborně totiž poslouží v domácnosti i na zahradě. Jak je můžete využít?
Za barevné rozdíly skořápek vajec může pigmentace, jejich složení je ale totožné – z 90 % je tvoří uhličitan vápenatý. A proč skořápky využívat namísto hození do koše? Obsahují totiž mimo jiné dalších neuvěřitelných dvacet sedm užitečných prvků: fosfor, fluor, hořčík, křemík, železo a další.
Chcete pokojovým rostlinám dopřát kvalitní zálivku? Pak skořápky přidejte do vody, kterou necháváte odstát na zalití. Během několika dní se do ní dostane část minerálních látek, které se tak skrze ni vsáknou i do zeminy. Vodou můžete oblíbené rostlinky jednou za čas svlažit celé.
Vejce Benedikt se často označují jako milionářská snídaně, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Kombinace opečené křupavé housky, šunky, vejce a jemné holandské omáčky je totiž naprostý luxus kulinářského umění. Máme pro vás recept, podle kterého si je zvládnete připravit i sami doma.
Chystáte se pěstovat rostlinky přímo ze semínek? Nenechávejte je růst v plastových nádobkách a kelímcích. Ekologičtější a chytřejší jsou obyčejné skořápky. V případě skořápek postupujte úplně stejně, nakonec můžete drobné sazeničky zasadit i se skořápkou, která se v zemi rozloží a dodá jim živiny.
Jedním z mnoha druhů ekologického hnojiva jsou také skořápky. Nechte je pořádně vyschnout, následně je rozdrťte v hmoždíři. Skořápky přidejte do zeminy pokojovým rostlinám nebo přihnojte zahrádku. Jak už jsme zmínili, vyživí půdu a samotnou zeleň.
Víte, že vám skořápky od vajíček pomohou také při úklidu? Potřebujete-li vydrhnout hrnec s nepěkným dnem nebo se zbavit kávových usazenin, sáhněte po hrsti skořápek namísto chemických přípravků. Ty do nádoby vložte spolu s trochou vody a takto připravený roztok nechte působit přes noc. Následující den půjde čištění snadno – skořápky vám navíc pomohou vydrhnout zašlé zbytky nečistot jako přírodní drátěnka.
A rada na závěr? Prostě si skořápky dopřejte sami! Jsou plné živin, které tělo ocení. Abyste však předešli nebezpečí nákazy některých chorob, skořápky (nebo vejce) nejprve tepelně zpracujte. Poté je rozdrťte na prach a můžete je konzumovat – dodáte tělu hromadu nutričně užitečných látek, které skořápky obsahují. Jde o skvělý zdroj vápníku, a jsou proto dobré na klouby.
Zdroj: kupi.cz