Většina z nás si na vejcích pochutnává pravidelně, ale co se skořápkami? Místo toho, abyste je vyhodili do kompostu nebo bioodpadu, zkuste je využít doma i na zahradě. Skořápky vajec jsou totiž pokladem plným užitečných minerálů, které mohou podpořit růst vašich rostlin a dokonce pomoci při úklidu. Jak na to? Pojďme se podívat na pět chytrých způsobů, jak z těchto nenápadných zbytků vytěžit maximum.
I když se skořápky vajec mohou lišit barvou kvůli pigmentaci, jejich složení zůstává stejné – z 90 % je tvoří uhličitan vápenatý. Proč byste měli skořápky místo vyhazování využít? Obsahují totiž dalších neuvěřitelných dvacet sedm užitečných prvků, jako jsou fosfor, fluor, hořčík, křemík, železo a další.
Chcete dopřát pokojovým rostlinám kvalitní zálivku? Přidejte skořápky do vody, kterou necháváte odstát pro zalévání. Během několika dní se do vody uvolní část minerálních látek, které se pak dostanou i do půdy. Takto obohacenou vodou můžete čas od času celé rostlinky osvěžit.
Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.
Chystáte se pěstovat rostlinky přímo ze semínek? Nenechávejte je růst v plastových nádobkách a kelímcích. Ekologičtější a chytřejší jsou obyčejné skořápky. V případě skořápek postupujte úplně stejně, nakonec můžete drobné sazeničky zasadit i se skořápkou, která se v zemi rozloží a dodá jim živiny.
Jedním z mnoha druhů ekologického hnojiva jsou také skořápky. Nechte je pořádně vyschnout, následně je rozdrťte v hmoždíři. Skořápky přidejte do zeminy pokojovým rostlinám nebo přihnojte zahrádku. Jak už jsme zmínili, vyživí půdu a samotnou zeleň.
Víte, že vám skořápky od vajíček pomohou také při úklidu? Potřebujete-li vydrhnout hrnec s nepěkným dnem nebo se zbavit kávových usazenin, sáhněte po hrsti skořápek namísto chemických přípravků. Ty do nádoby vložte spolu s trochou vody a takto připravený roztok nechte působit přes noc. Následující den půjde čištění snadno – skořápky vám navíc pomohou vydrhnout zašlé zbytky nečistot jako přírodní drátěnka.
A rada na závěr? Prostě si skořápky dopřejte sami! Jsou plné živin, které tělo ocení. Abyste však předešli nebezpečí nákazy některých chorob, skořápky (nebo vejce) nejprve tepelně zpracujte. Poté je rozdrťte na prach a můžete je konzumovat – dodáte tělu hromadu nutričně užitečných látek, které skořápky obsahují. Jde o skvělý zdroj vápníku, a jsou proto dobré na klouby.
Zdroj: Kupi.cz