Skořápky vajíček nevyhazujte! Díky nim budou rostliny růst jako divé a vydrhnete s nimi i připáleniny

Prázdné vaječné skořápky v misce Jurga Jot / Shutterstock.com

Většina z nás si na vejcích pochutnává pravidelně, ale co se skořápkami? Místo toho, abyste je vyhodili do kompostu nebo bioodpadu, zkuste je využít doma i na zahradě. Skořápky vajec jsou totiž pokladem plným užitečných minerálů, které mohou podpořit růst vašich rostlin a dokonce pomoci při úklidu. Jak na to? Pojďme se podívat na pět chytrých způsobů, jak z těchto nenápadných zbytků vytěžit maximum.

Přečtěte si také

Víte, jak často se sprchovat, aby to bylo zdravé? Škodí jak málo časté, tak přehnané mytí

Co se skrývá ve vaječných skořápkách?

I když se skořápky vajec mohou lišit barvou kvůli pigmentaci, jejich složení zůstává stejné – z 90 % je tvoří uhličitan vápenatý. Proč byste měli skořápky místo vyhazování využít? Obsahují totiž dalších neuvěřitelných dvacet sedm užitečných prvků, jako jsou fosfor, fluor, hořčík, křemík, železo a další.

Jak mohou skořápky z vajec posloužit?

1. Obohacení vody pro zalévání

Chcete dopřát pokojovým rostlinám kvalitní zálivku? Přidejte skořápky do vody, kterou necháváte odstát pro zalévání. Během několika dní se do vody uvolní část minerálních látek, které se pak dostanou i do půdy. Takto obohacenou vodou můžete čas od času celé rostlinky osvěžit.

Zapečená vejce s balkánským sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.

Zapečená vejce s balkánským sýrem

2. Pěstování bylinek

Chystáte se pěstovat rostlinky přímo ze semínek? Nenechávejte je růst v plastových nádobkách a kelímcích. Ekologičtější a chytřejší jsou obyčejné skořápky. V případě skořápek postupujte úplně stejně, nakonec můžete drobné sazeničky zasadit i se skořápkou, která se v zemi rozloží a dodá jim živiny.

3. Ekologické hnojivo

Jedním z mnoha druhů ekologického hnojiva jsou také skořápky. Nechte je pořádně vyschnout, následně je rozdrťte v hmoždíři. Skořápky přidejte do zeminy pokojovým rostlinám nebo přihnojte zahrádku. Jak už jsme zmínili, vyživí půdu a samotnou zeleň.

Člověk hnojí záhon skořápkami a dalším bioodpadem sulit.photos / Shutterstock.com

4. Domácí čistič na připáleniny

Víte, že vám skořápky od vajíček pomohou také při úklidu? Potřebujete-li vydrhnout hrnec s nepěkným dnem nebo se zbavit kávových usazenin, sáhněte po hrsti skořápek namísto chemických přípravků. Ty do nádoby vložte spolu s trochou vody a takto připravený roztok nechte působit přes noc. Následující den půjde čištění snadno – skořápky vám navíc pomohou vydrhnout zašlé zbytky nečistot jako přírodní drátěnka.

5. Zdroj vápníku

A rada na závěr? Prostě si skořápky dopřejte sami! Jsou plné živin, které tělo ocení. Abyste však předešli nebezpečí nákazy některých chorob, skořápky (nebo vejce) nejprve tepelně zpracujte. Poté je rozdrťte na prach a můžete je konzumovat – dodáte tělu hromadu nutričně užitečných látek, které skořápky obsahují. Jde o skvělý zdroj vápníku, a jsou proto dobré na klouby.

  • Tip: Jak před konzumací upravit skořápky? Vysušte je v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 10 minut.

Zdroj: Kupi.cz