Češi jsou grilovací národ, milují šťavnaté masíčko opečené nad ohněm a dopřávají si ho opravdu často. V teplém počasí však také bohužel stoupá počet nevolností a otrav z nevhodně skladovaného jídla. Snad nejrizikovější je v tomto ohledu kuřecí maso.
Pokud sníte nevhodně připravené kuřecí maso, v tom „lepším“ případě pouze strávíte další den na záchodě s bolestmi břicha, průjmem nebo zvracením, v tom horším případě nicméně rovnou na pohotovosti, protože vaše tělo bude totálně vyčerpané bojem s infekcí.
Salmonela, stafylokok a kampylobakterie jsou rozdílné bakterie, ovšem jedno mají společné – můžete se jimi nakazit z nedostatečně upraveného kuřecího masa. Mějte se na pozoru nejen na domácí grilovačce, ale také u stánku s rychlým občerstvením nebo i ve vlastní kuchyni.
Možná si myslíte, že kupujete čerstvé maso a vše je v pořádku. Bohužel tomu tak nemusí být. Kupujete-li maso v létě, snadno se může stát, že se vám cestou domů zapaří a dojde k rozmnožení bakterií.
Není nic špatného na tom, když ulovíte maso ve slevě, protože se mu blíží konec trvanlivost, nicméně v tomto případě buďte dvojnásobně obezřetní. Prodejce sice musí dodržovat teploty a bezpečnost při skladování, avšak ani to není záruka, že maso není závadné.
Čerstvé kuřecí maso má krásnou narůžovělou barvu a sem tam si můžete všimnout žilek, které nejsou na závadu. Jakmile barva bledne a šedne, je nejvyšší čas kuře spotřebovat. Až začne převládat šedá barva, raději už ho nekonzumujte.
Když na kuře sáhnete, je maso pružné, lesklé a mírně oslizlé, což je normální. Pokud se vám ruka skoro přilepí ke kuřeti, na omak je velmi slizké a kluzké a po opláchnutí tento stav zůstává stejný, nejezte ho.
Zkažené kuře poznáte i po čichu. Nakyslý odér není dobrým znamením u většiny jídel a kuřecí maso není výjimkou. Jakmile začne zapáchat, nemá smysl ho omývat nebo se pokoušet nějakým způsobem zachránit. Prostě ho vyhoďte a připravte si jiný oběd.
K letnímu grilování maso samozřejmě patří, dejte si však pozor na dodržení základních hygienických pravidel, která vás zachrání před zažívacími obtížemi.
Aby zůstalo kuřecí maso déle v dobré kondici, musíte dodržet několik zásad. Při nákupu masa si dejte pozor na teplotní šoky. Cesta ve vyhřátém autě, zapomenutý nákup na kuchyňské lince a podobné maličkosti přispějí k rychlejší zkáze. Kupte si kvalitní termo tašku a po příchodu z nákupu maso uložte do lednice nebo ihned zpracujte.
Větší nákup masa uskladněte do mrazáku, zamrazením potravin totiž prodloužíte jejich trvanlivost o několik měsíců. Nabalíčkujte si maso přesně podle potřebných porcí a vždy vytáhněte jen množství na aktuální vaření. Rozmražené maso znovu nezamrazujte.