Díváte se při výběru čokolády na procenta napsaná na obale? Pak jste obětí mýtu

Kousky hořké, mléčné a bílé čokolády voronaman / Shutterstock.com

Čokoláda je lahodným pokušením, kterému občas podlehne téměř každý z nás. Její volba však může být složitější, než se na první pohled zdá. Při nákupu je důležité věnovat pozornost nejen složení, ale i původu, zejména u bílé čokolády. Jak se zorientovat v nabídce a vybrat tu pravou? Přinášíme vám několik rad, které vám pomohou zvolit kvalitní čokoládu a vyhnout se zklamání.

Přečtěte si také

Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

Jak podle složení poznat kvalitní čokoládu?

Základním parametrem, který vám hned napoví, je obsah jiných látek, než jsou kakaová sušina, kakaové máslo a sladidlo, jímž může být třeba třtina.

V kvalitní čokoládě pro žádné stabilizátory, aromata, dochucovadla a další přidané složky není prostor. Stejně jako pro palmový olej nebo jiný rostlinný tuk, kterými se někdy při výrobě nahrazuje kakaové máslo.

  • Tip: Ty nejkvalitnější a vysokoprocentní čokolády mají na prvním místě ve složení místo cukru kakaovou hmotu.

Jak je to s procenty na obalu?

Snadno vás může napálit číslo uvedené na obalu, za nímž je značka procent. Dost možná si totiž řeknete, že daná čokoláda obsahuje třeba 86 % kakaových bobů, což svědčí o tom, že je kvalitní. Ale pozor, tento údaj vůbec nemusí vypovídat o tom, kolik je v pochutině kakaových bobů. Naopak vyjadřuje objem kakaové hmoty v sušině, což mnohdy znamená kakao a kakaové máslo – a to už jsou meziprodukty z kakaových bobů.

Žena si prohlíží obaly dvou čokolád v obchodě BearFotos / Shutterstock.com

Jak zjistit původ čokolády?

Jak se čokoláda vyráběla, se jen tak nedozvíte, přesto lze zapátrat a vše potřebné díky internetu poměrně snadno zjistit. Jedině tak se totiž přesvědčíte, zda výrobce používá kvalitní boby, které byly praženy i mlety šetrně – jen díky tomu v nich totiž zůstane ta správná chuť i prospěšné látky.

Všímejte si označení Fair Trade, které zajišťuje, že daný produkt splňuje etické standardy. V mnoha zemích světa je totiž častá práce v nedůstojných podmínkách, či dokonce práce dětská, a to i na plantážích s kakaovými boby. U potravin s certifikací Fair Trade si však můžete být jisti, že při jejich výrobě nedošlo k vykořisťování a nespravedlnostem, ale bylo dbáno na zlepšení životních podmínek, respekt a ochranu lidských práv.

Proč bývá kvalitní čokoláda dražší?

Ano, za kvalitní čokoládu si často musíme připlatit. Je to logické, bývá totiž vyrobená tradičními způsoby a z těch nejlepších ingrediencí, což je časově i finančně náročnější, než tomu je u průmyslových čokolád. Cena tabulky se pak může pohybovat okolo 100 a více korun.

Žena si před obličejem drží tabulku bílé čokolády Pixel-Shot / Shutterstock.com

Je bílá čokoláda opravdu čokoláda?

Jistě už jste někdy slyšeli, že bílá čokoláda není čokoládou v pravém slova smyslu. Jak se to vezme. Pokud je vyrobena správně, a tedy je kvalitní, pak o ní jako o čokoládě mluvit můžeme. Neobsahuje sice kakaový prášek, ale kakaové máslo ano.

Na trhu se však samozřejmě objevují i takové kousky, jež jsou plné jiných tuků, a přesto mohou být prodávané pod označením bílá čokoláda. Naše legislativa totiž říká, že bílá čokoláda musí obsahovat minimálně 20 % kakaového másla, 14 % mléčné sušiny a 3,5 % mléčného tuku. O tom, co má nebo nemá být ve zbylých procentech, už bohužel nerozhoduje.

Podobně jako u klasické čokolády i tady platí, že ve složení by měly být pouze základní ingredience: Kakaové máslo, sušené mléko, smetana a sladidlo, přírodní emulgátor a vanilkový extrakt. Nic víc.

Naše tipy na kvalitní čokolády

  • V Albertu se podívejte na po řadě čokolád Delicata, které dostojí svému jménu a jsou opravdu delikátní. Navíc nabízí řadu tradičních i netradičních příchutí, např. mléčná, hořká s fíky a vlašskými ořechy, hořká s jahodovým pyré a balsamico.
  • V Lidlu pak mrkněte na řady J.D. Gross nebo Way To Go, které koupíte za příznivé ceny a navíc jsou často v akci. Zkuste třeba J. D. Gross s kousky karamelu a mořskou solí nebo pomerančovou kůrou nebo Way To Go s karamelem a mořskou solí.
  • Klasikou jsou vysokoprocentní čokolády Lindt.
  • V Tescu prozkoumejte řadu Tesco Finest.

Shrnutí: Na co bychom si měli dát pozor při výběru čokolády?

  • Složení: Dlouhý výčet surovin není vizitkou kvality.
  • Procenta: Často nevypovídají o tom, jaký je obsah kakaových bobů.
  • Cena: Bude pravděpodobně vyšší, protože vyrobit kvalitní čokoládu je dražší.

Zdroj: Kupi, Wikipedia, PrimaFresh