Lepší než z obchodu! Připravte si nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku na jednohubky

Jednohubky s česnekovo-sýrovou pomazánkou na dřevěném prkýnku. Anna Kolásková

Česnekovo-sýrová pomazánka je česká klasika. Miluje ji snad každá rodina a každý na ni má trošku jiný recept. Někdo se snaží dělat zdravější verzi s jogurtem, jiný sází na klasiku s majonézou. My si dnes připravíme druhou variantu, tedy poctivou, ničím nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku, která oproti kupované verzi neobsahuje žádná éčka, konzervanty ani barviva.

Přečtěte si také

Proč je fermentovaná ovesná kaše lepší než ta obyčejná? Snídaňový zázrak, díky kterému se budete cítit skvěle

Kupovaná česnekovo-sýrová pomazánka

Vlastní verzi česnekovo-sýrové pomazánky nabízí snad každý výrobce. Některé jsou povedenější, jiné méně. Setkat se můžete s pomazánkami od těchto výrobců – Toppo, Penny, Varmuža, Gastro, Chef Select (Lidl), K-Classic (Kaufland), Váhala a další.

Jak poznat kvalitní pomazánku z obchodu

Pokud sáhnete po pomazánce z obchodu, vždy pečlivě čtěte složení. Ingredience, která je napsaná jako první v pořadí, má nejvyšší procentuální zastoupení ve výrobku.

Je-li první uvedená majonéza, pak je pomazánka hlavně majonézová. Je-li první v pořadí sýr, pak máte vyhráno. Dále by pomazánka měla obsahovat česnek, a naopak co nejméně konzervantů, éček a barviv.

Recept na nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku

Základem česnekovo-sýrové pomazánky je pomazánkové máslo, které můžete nahradit žervé. Česnek přidávejte podle chuti, avšak pozor, každá odrůda má jinou sílu.

Ingredience na pomazánku

  • 375 g pomazánkového másla (3 balení po 125 g)
  • 100 g goudy (nastrouhané najemno)
  • 8 lžiček majonézy
  • 10 stroužků česneku (podle chuti)
  • sůl, pepř
  • vlašské ořechy a hroznové víno na ozdobu
Detail jednohubek se česnekovo-sýrovou pomazánkou a hrozny. Anna Kolásková

Příprava česnekovo-sýrové pomazánky

  1. Do mísy vyklopte pomazánková másla, přidejte majonézu, najemno nastrouhaný sýr a promíchejte.
  2. Prolisovaný česnek utřete se solí a přidejte do mísy. Nakonec pomazánku dochuťte mletým pepřem.
  3. Pomazánku můžete použít hned, ale po uležení jsou chutě ještě výraznější.

Tip na servírování

Na jednohubkách nejen krásně vypadá, nýbrž i chutná, pokud pomazánku spojíte s dalšími chutěmi. Vyzkoušejte třeba:

  • půlku hroznového vína s vlašským ořechem
  • plátek ananasu (čerstvý nebo z konzervy)
  • měsíček mandarinky
  • plátek vajíčka a kolečko salámu
  • čerstvé bylinky
  • olivy (černé, zelené)
  • rajče, salátová okurka...

Pokud chcete ingredience na občerstvení koupit za výhodné ceny, sledujte letáky a akce na Kupi.cz.