Česnekovo-sýrová pomazánka je česká klasika. Miluje ji snad každá rodina a každý na ni má trošku jiný recept. Někdo se snaží dělat zdravější verzi s jogurtem, jiný sází na klasiku s majonézou. My si dnes připravíme druhou variantu, tedy poctivou, ničím nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku, která oproti kupované verzi neobsahuje žádná éčka, konzervanty ani barviva.
Vlastní verzi česnekovo-sýrové pomazánky nabízí snad každý výrobce. Některé jsou povedenější, jiné méně. Setkat se můžete s pomazánkami od těchto výrobců – Toppo, Penny, Varmuža, Gastro, Chef Select (Lidl), K-Classic (Kaufland), Váhala a další.
Pokud sáhnete po pomazánce z obchodu, vždy pečlivě čtěte složení. Ingredience, která je napsaná jako první v pořadí, má nejvyšší procentuální zastoupení ve výrobku.
Je-li první uvedená majonéza, pak je pomazánka hlavně majonézová. Je-li první v pořadí sýr, pak máte vyhráno. Dále by pomazánka měla obsahovat česnek, a naopak co nejméně konzervantů, éček a barviv.
Základem česnekovo-sýrové pomazánky je pomazánkové máslo, které můžete nahradit žervé. Česnek přidávejte podle chuti, avšak pozor, každá odrůda má jinou sílu.
Na jednohubkách nejen krásně vypadá, nýbrž i chutná, pokud pomazánku spojíte s dalšími chutěmi. Vyzkoušejte třeba:
Pokud chcete ingredience na občerstvení koupit za výhodné ceny, sledujte letáky a akce na Kupi.cz.