Pokud chcete nastartovat hubnutí, optimalizovat trávení nebo jen začít jíst zdravě, pak očista jater nikdy není na škodu. Játra jsou totiž jedním z nejdůležitějších orgánů a jsou nezbytná pro fungování metabolismu a zpracovávání živin.
Některá onemocnění játra přímo poškozují a je třeba při nich dodržovat přísnou jaterní dietu. Nejčastěji jsou poškozena při žloutenkách všech typů, infekční mononukleóze, steatóze jater a při předávkování toxickými látkami.
Jaterní dieta je na rozdíl od detoxu indikována lékařem a je součástí ozdravného procesu, je třeba dodržovat ji soustavně několik měsíců v kuse a návrat k normálu musí být pozvolný. Není sice tou nejchutnější, nicméně při troše fantazie zvládnete vykouzlit skvělá jídla i při omezení nevhodných potravin.
Na prvním místě musíme zmínit alkohol, který se metabolizuje v játrech a jehož nadměrná konzumace vede k alkoholické cirhóze jater či nevratným poškozením. Proto se při jaterní dietě i očistě alkoholickým nápojům včetně vína a piva vyhněte.
Tučná a smažená jídla dokážou podráždit nejen žlučník, ale i játra. Živočišné tuky, nekvalitní rostlinné oleje, smažené brambůrky, tučná masa nebo uzeniny si budete muset odpustit. Dejte přednost zdravým tukům v podobě ořechů, semínek, panenského olivového oleje nebo avokáda.
Vašim játrům neprospěje ani nadměrné používání výrazného koření či soli. Snažte se proto omezit jejich příjem a vychutnejte si skutečnou chuť jednotlivých potravin. Jezte opravdové potraviny s minimem konzervantů a barviv.
Zdravé jídlo nemusí být nudné. Stačí jen umět pracovat se surovinami a oběd s minimem tuku zachutná i náročným strávníkům. Zapomeňte na smažení, fritování a v nejpřísnější fázi i na pečení. Naučte se maso vařit v tlakovém hrnci, pomalém hrnci nebo jej dusit. Pokud chcete připravit maso na přírodno, kupte si teflonovou, nepřilnavou pánev.
Už naši předci dodržovali na jaře očistu těla – i když v jejich případě spíš docházely zásoby ve spíži a také šlo o náboženskou tradici. Nicméně na jaře se příroda probouzí k životu a my máme šanci se očistit od toxinů nahromaděných přes zimu.
Dopřejte si pravidelný pohyb, nasbírejte první jarní bylinky a poskytněte tělu odlehčenou stravu. Nemusíte být několik dní na kokosové vodě nebo pít šťávu z celeru. Úplně bude stačit, když budete jíst kvalitní celozrnné pečivo, vyhnete se alkoholu, budete jíst libové maso a vzdáte se i nezdravých pochutin.
Na podporu jater sáhněte i po osvědčených bylinkách přímo z přírody. Ostropestřec mariánský je bylinka s ohromnou léčivou silou a díky účinné látce silymarin je přímo balzámem na poškozená játra. Koupit jej můžete v čajových sáčcích, tabletách nebo sušený. Koncentrovaný silymarin najdete i v některých volně prodejných léčivých přípravcích a doplňcích stravy.
Jak vidíte, stačí pouze několik úprav jídelníčku, abyste játrům odlehčili. Změnu byste na sobě měli pocítit v horizontu několika týdnů. Myslete však na to, že víc než jednorázové a časově omezené očisty dává smysl kompletní, dlouhodobá a v neposlední řadě udržitelná změna životního stylu.