Míša řezy jsou stálicí a oblíbeným receptem v české kuchyni, který milují nejen děti. Kromě klasiky pro vás máme recept i na jejich lehčí nebo bezlepkovou verzi, které si můžete užít bez zbytečných obav o svou štíhlou linii nebo zdraví. A navíc, příprava vám nezabere ani hodinu času. Zapojit můžete i děti, a to nejen při vylizování zbytků čokoládové polevy z hrnce.
Recept na klasické Míša řezy
Množství surovin je na plech cca 35 x 25 cm. Příprava zabere zhruba 45 minut.
Suroviny na piškot:
- 6 vajec
- 160 g polohrubé mouky
- 40 g oleje
- 50 g kakaa
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aromatu
- 1/2 lžičky jedlé sody nebo 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
musicphone / Shutterstock.com
Suroviny na krém
- 500 g měkkého tvarohu v kostce (2 balení)
- 1 kelímek zakysané smetany
- 150 g másla
- 3–5 polévkových lžic cukru moučka (podle chuti)
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
Suroviny na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 90 g másla
- 2 lžíce mléka
Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou je vynikající dezert, na který se neprávem tak trochu pozapomnělo. Je na něj potřeba tak málo ingrediencí, že ani nebudete muset do obchodu a na výsledku si zaručeně pochutná celá rodina.
Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Čokoládový krém s tvarohem
Čokoládový krém s tvarohem je ideální, pokud máte chuť na vydatnou svačinku, stravujete se low carb, případně prostě jen chcete udělat radost dětem.
Čokoládový krém s tvarohem
Postup:
- Oddělíme si bílky od žloutků. Ke žloutkům přidáme zhruba polovinu odměřeného cukru krupice, vanilkový cukr nebo aroma a olej a vše vyšleháme do pěny.
- V jiné míse smícháme dohromady mouku, kakao a jedlou sodu či prášek do pečiva.
- Dáme si předehřát troubu na 170 °C a vyložíme si plech pečicím papírem.
- K bílkům přidáme špetku soli a začneme šlehat sníh. Ve chvíli, kdy máme z bílků bílou pěnu, přidáme zbylý cukr a ušleháme na lesklý, bílý a pevný sníh.
- Střídavě přidáváme k vyšlehaným žloutkům směs polohrubé mouky a sněhu a vždy jen lehce zapracujeme. Prudkým a rychlým mícháním by se mohl sníh srazit.
- Těsto vylijeme na plech a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše. Dáme péct do vyhřáté trouby na 12–17 minut. Doba pečení se podle trouby může lišit, proto raději piškot čas od času zkontrolujte.
- Po upečení piškot překlopíme, zbavíme pečicího papíru a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme tvarohový krém. Na ten je potřeba mít změklé máslo. Právě vytažené z lednice nebo úplně rozehřáté by se špatně zpracovávalo – nechte ho jen povolit na kuchyňské lince nebo mu zlehka pomozte rozmrazovacím režimem na mikrovlnné troubě.
- Ke změklému máslu přidáme všechny ostatní suroviny potřebné na krém a prošleháme metličkami. Pokud se vám bude zdát krém příliš hustý, přilijte k němu trochu smetany nebo plnotučného mléka. Poté ho rozetřeme po korpusu a necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc. Jste-li nedočkaví, dejte mu alespoň pár hodin.
- Suroviny na polevu společně rozpustíme a smícháme. Vzniklou polevu rozetřeme na vychlazený krém, necháme ztuhnout a můžeme podávat.
Tip: Před krájením řezů na jednotlivé kousky ponořte čepel nože do horké vody. Ztuhlou polevu tak lépe nakrájíte bez toho, aby se lámala.
Kosoff / Shutterstock.com
Odlehčená varianta tvarohového dezertu
Pokud jsou na vás obyčejné Míša řezy příliš sladké a hutné, nabízíme také „odlehčenou“ variantu. Postup i gramáž zůstávají stejné, mění se jen suroviny:
Piškot
- Cukr v původním receptu nahraďte medem či javorovým sirupem. Pocitově osladí obě sladidla dezert méně než samotný cukr, proto můžete ponechat i stejnou gramáž. Případně se nebojte jejich množství ještě o 20 g snížit.
Krém
- V rendlíku přiveďte k varu 150 ml vody. Než začne vřít, smíchejte si vedle v míse 500 g tvarohu se 70 g vanilkového proteinu a podle chuti doslaďte medem či javorovým sirupem.
- Do vroucí vody přidejte sáček agaru – rostlinného ztužovadla – a povařte zhruba půl minuty, než začne směs tuhnout. Poté ji přilijte ke směsi tvarohu a promíchejte. Naneste na korpus a dejte do lednice vychladit.
Poleva
- Čokoládu na vaření rozpusťte namísto másla se 30 g kokosového oleje.
Bezlepková verze či verze bez mouky
- Tato verze spočívá v přípravě bezlepkového korpusu. Klasickou polohrubou moukou tedy nahraďte moukou mandlovou nebo rýžovou, případně bezlepkovým práškem do pečiva. Takový dělá například značka Labeta nebo Amylon.
- Můžete také vyzkoušet bezmoučný korpus. Bude to znít banálně, ale zkrátka mouku úplně vynechte. Jen ušlehejte zvlášť žloutky s cukrem do pěny, poté k ní přidejte kakao, a nakonec citlivě a po částech vmíchejte i zvlášť ušlehaný sníh. Rozetřete těsto na plech a nechte 8–10 minut péct. Zbylý postup je shodný s tím základním.
Zdroj: kupi.cz