Míša řezy 3x jinak: Vyzkoušejte tento neodolatelný tvarohový dezert v light nebo bezlepkové verzi

Míša řezy Pixel-Shot / Shutterstock.com

Míša řezy jsou stálicí a oblíbeným receptem v české kuchyni, který milují nejen děti. Kromě klasiky pro vás máme recept i na jejich lehčí nebo bezlepkovou verzi, které si můžete užít bez zbytečných obav o svou štíhlou linii nebo zdraví. A navíc, příprava vám nezabere ani hodinu času. Zapojit můžete i děti, a to nejen při vylizování zbytků čokoládové polevy z hrnce.

Přečtěte si také

Milovaní mazlíčci vám likvidují domácnost? 12 rad, které tomu učiní přítrž

Recept na klasické Míša řezy

Množství surovin je na plech cca 35 x 25 cm. Příprava zabere zhruba 45 minut.

Suroviny na piškot:

  • 6 vajec
  • 160 g polohrubé mouky
  • 40 g oleje
  • 50 g kakaa
  • 140 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aromatu
  • 1/2 lžičky jedlé sody nebo 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
Míša řezy musicphone / Shutterstock.com

Suroviny na krém

  • 500 g měkkého tvarohu v kostce (2 balení)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 150 g másla
  • 3–5 polévkových lžic cukru moučka (podle chuti)
  • 1 vanilkový cukr nebo vanilkové aroma

Suroviny na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 90 g másla
  • 2 lžíce mléka
Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou

Lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou je vynikající dezert, na který se neprávem tak trochu pozapomnělo. Je na něj potřeba tak málo ingrediencí, že ani nebudete muset do obchodu a na výsledku si zaručeně pochutná celá rodina.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Čokoládový krém s tvarohem
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový krém s tvarohem

Čokoládový krém s tvarohem je ideální, pokud máte chuť na vydatnou svačinku, stravujete se low carb, případně prostě jen chcete udělat radost dětem.

Čokoládový krém s tvarohem

Postup:

  1. Oddělíme si bílky od žloutků. Ke žloutkům přidáme zhruba polovinu odměřeného cukru krupice, vanilkový cukr nebo aroma a olej a vše vyšleháme do pěny.
  2. V jiné míse smícháme dohromady mouku, kakao a jedlou sodu či prášek do pečiva.
  3. Dáme si předehřát troubu na 170 °C a vyložíme si plech pečicím papírem.
  4. K bílkům přidáme špetku soli a začneme šlehat sníh. Ve chvíli, kdy máme z bílků bílou pěnu, přidáme zbylý cukr a ušleháme na lesklý, bílý a pevný sníh.
  5. Střídavě přidáváme k vyšlehaným žloutkům směs polohrubé mouky a sněhu a vždy jen lehce zapracujeme. Prudkým a rychlým mícháním by se mohl sníh srazit.
  6. Těsto vylijeme na plech a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše. Dáme péct do vyhřáté trouby na 12–17 minut. Doba pečení se podle trouby může lišit, proto raději piškot čas od času zkontrolujte.
  7. Po upečení piškot překlopíme, zbavíme pečicího papíru a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme tvarohový krém. Na ten je potřeba mít změklé máslo. Právě vytažené z lednice nebo úplně rozehřáté by se špatně zpracovávalo – nechte ho jen povolit na kuchyňské lince nebo mu zlehka pomozte rozmrazovacím režimem na mikrovlnné troubě.
  8. Ke změklému máslu přidáme všechny ostatní suroviny potřebné na krém a prošleháme metličkami. Pokud se vám bude zdát krém příliš hustý, přilijte k němu trochu smetany nebo plnotučného mléka. Poté ho rozetřeme po korpusu a necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc. Jste-li nedočkaví, dejte mu alespoň pár hodin.
  9. Suroviny na polevu společně rozpustíme a smícháme. Vzniklou polevu rozetřeme na vychlazený krém, necháme ztuhnout a můžeme podávat.

Tip: Před krájením řezů na jednotlivé kousky ponořte čepel nože do horké vody. Ztuhlou polevu tak lépe nakrájíte bez toho, aby se lámala.

Člověk nalévá čokoládový krém do formy na koláč Kosoff / Shutterstock.com

Odlehčená varianta tvarohového dezertu

Pokud jsou na vás obyčejné Míša řezy příliš sladké a hutné, nabízíme také „odlehčenou“ variantu. Postup i gramáž zůstávají stejné, mění se jen suroviny:

Piškot

  • Cukr v původním receptu nahraďte medem či javorovým sirupem. Pocitově osladí obě sladidla dezert méně než samotný cukr, proto můžete ponechat i stejnou gramáž. Případně se nebojte jejich množství ještě o 20 g snížit.

Krém

  • V rendlíku přiveďte k varu 150 ml vody. Než začne vřít, smíchejte si vedle v míse 500 g tvarohu se 70 g vanilkového proteinu a podle chuti doslaďte medem či javorovým sirupem.
  • Do vroucí vody přidejte sáček agaru – rostlinného ztužovadla – a povařte zhruba půl minuty, než začne směs tuhnout. Poté ji přilijte ke směsi tvarohu a promíchejte. Naneste na korpus a dejte do lednice vychladit.

Poleva

  • Čokoládu na vaření rozpusťte namísto másla se 30 g kokosového oleje.

Bezlepková verze či verze bez mouky

  • Tato verze spočívá v přípravě bezlepkového korpusu. Klasickou polohrubou moukou tedy nahraďte moukou mandlovou nebo rýžovou, případně bezlepkovým práškem do pečiva. Takový dělá například značka Labeta nebo Amylon.
  • Můžete také vyzkoušet bezmoučný korpus. Bude to znít banálně, ale zkrátka mouku úplně vynechte. Jen ušlehejte zvlášť žloutky s cukrem do pěny, poté k ní přidejte kakao, a nakonec citlivě a po částech vmíchejte i zvlášť ušlehaný sníh. Rozetřete těsto na plech a nechte 8–10 minut péct. Zbylý postup je shodný s tím základním.

Zdroj: kupi.cz